Pruimenchutney – Stel je een smaakmaker voor die bij elke hap die je neemt, een ware explosie van smaken teweeg brengt. Dat gebeurt er als je een pruimenchutney eet.
Dit is chutney
Chutney komt oorspronkelijk uit de keukens van landen als India en Pakistan. De basis van chutney bestaat vaak uit een combinatie van fruit, groenten, kruiden en specerijen, die net zo lang gekookt worden tot ze een smaakvolle en dikke saus vormen. De variaties zijn eindeloos, van zoet tot pittig tot hartig. Het is een mix van smaken en texturen die een harmonieus geheel vormen.
Je kunt dus een chutney maken van bijna alle soorten groenten, fruit en specerijen. Jouw creativiteit is dus het belangrijkste als je een chutney op tafel zet. Er zijn geen strikte regels die je hoeft te volgen, de mogelijkheden om te experimenteren zijn dan ook eindeloos.
Zelf een pittige pruimenchutney maken
Ga dus eens aan de slag met dit heerlijke recept voor een pittige pruimenchutney. Natuurlijk gemaakt van verse pruimen, want dat blijft toch echt het lekkerste. Welk pruimenras je gebruikt, dat mag je helemaal zelf uitkiezen, ze zijn allemaal geschikt.
De chutney is heerlijk bij een oosterse maaltijd, maar misstaat zeker ook niet bij een kaasplankje of een vleesgerecht. Maar smeer ook maar eens een lepeltje op een bruine boterham met kaas, je weet niet wat je proeft!
Chutney is een mix van smaken en texturen die een harmonieus geheel vormen
Jouw variant
De pruimenchutney wordt, als je het recept precies volgt, behoorlijk pittig. Hoeft dat voor jou niet? Pas de hoeveelheid peper dan aan. Laat de groene peper weg, of laat de cayennepeper weg of verminder de hoeveelheid. Vervang ze eventueel door wat versgemalen zwarte peper.
Pruimenchutney bewaren
Het recept is genoeg voor ongeveer 4 potjes. Dat lijkt veel, maar door de flinke hoeveelheid suiker en azijn is de pruimenchutney best lang houdbaar. Als je schoon werkt, met gesteriliseerde potten, die na he sluiten vacuüm trekken, dan kun je de chutney ongeopend wel een paar maanden buiten de koelkast bewaren. Bewaar aangebroken potten pruimenchutney in de koelkast.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimenchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo gewassen pruimen, ontpit
- 400 gram uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 30 gram verse gember geraspt of fijn gesneden
- 1 groene chilipeper, zonder zaad, in ringen
- 2 eetlepels neutrale olie
- 0,5 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 4 kruidnagels
- 300 gram suiker
- 15 gram zout
- 350 ml azijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pruimenchutney:
Snijd de pruimen in stukjes.
Verhit de olie in een flinke pan. Zet hierin de uien, de knoflook, de gember en de groene chilipeper aan. Voeg dan de kaneel, de koriander, de komijn, de cayennepeper en de kruidnagels toe en bak ze even mee.
Doe de pruimen, de suiker, het zout en de azijn erbij en breng aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje 2,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe in de pruimenchutney.
Haal het deksel van de pan en laat de chutney nog een half uurtje, of langer als dat nodig blijkt, inkoken. Chutney moet ongeveer de dikte van jam hebben.
Schep de hete pruimenchutney daarna met een schone soeplepel over in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat ze afkoelen. Als je de potten na een half uurtje hoort ‘ploppen’ zijn ze vacuüm. Bewaar de potten in de, niet te warme, voorraadkast of in de koelkast. Aangebroken potten pruimenchutney bewaar je altijd in de koelkast.
Tafel lekker !!