Kaassaus voor bij nacho’s – Warme tortillachips met een lekker sausje, dat is toch een ultieme snack! Als je in de supermarkt een zak van die chips koopt, dan staan er 9 van de 10 keer potjes met een kaasdipsaus naast. Dat sausje kun je dan opwarmen in de magnetron. Lekker makkelijk, en lekker snel, zou je zeggen. En dat is het natuurlijk ook. Alleen… het is niet de lekkerste optie. Je kunt die kaassaus voor bij nacho’s namelijk ook zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar wel veel lekkerder. Je kunt dat sausje dan ook aanpassen aan jouw smaak. En, als je het een keer zelf hebt gemaakt, koop je waarschijnlijk nooit meer zo’n potje. Die saus kun je natuurlijk ook nog voor andere dingen gebruiken dan alleen als dipsaus. De saus is ook lekker over Mexicaanse gerechten als wraps, taco’s et cetera. Maar de kaassaus mag wat ons betreft, in plaats van bij de nacho’s, ook gewoon over de bloemkool!
Geef iets echt lekkers bij de nacho’s in plaats van een sausje uit de magnetron
Voor kaassaus bij nacho’s gebruik je Cheddar
Een echt lekkere kaassaus voor bij nacho’s maak je met Cheddar. Cheddar is een soort kaas en komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar in Somerset. Het is een harde kaas die wordt gemaakt van koemelk. De smaak van Cheddar kan variëren van mild tot scherp en is afhankelijk van de rijpingsduur en de omstandigheden waarin de kaas wordt gerijpt. Jonge Cheddar heeft een milde, romige smaak en een zachte textuur, terwijl oudere Cheddar een pittige, scherpe smaak heeft en een brokkelige textuur. In Nederland is Cheddar vooral bekend als de kaas die gebruikt wordt op hamburgers in fastfoodrestaurants. Maar Cheddar is ook steeds vaker verkrijgbaar in supermarkten en speciaalzaken, zowel in de mildere als de scherpere varianten. Die Cheddar, die rasp je natuurlijk wel zelf. Een stukje Cheddar raspen voor de kaassaus bij nacho’s is echt veel smakelijker dan de plasticachtige plakjes die je in de supermarkt vindt.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaassaus voor bij Nacho's
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml volle melk
- 200 gram vers geraspte cheddar
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/4 tot 1/2 theelepel chilipoeder
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassaus voor bij Nacho’s:
Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg alle bloem in een keer toe en roer die met een rubberen spatel goed door de boter heen. Laat het mengsel 3 minuten bakken om de bloem te garen. Dit is echt belangrijk, anders smaakt de kaassaus voor bij nacho’s naar meel en niet naar kaas.
Roer dan de melk in scheutjes door het boter en bloemmengsel heen. Je zult zien dat er dan een saus ontstaat. Als je alle melk er door geroerd hebt laat je de saus een minuutje zachtjes doorkoken. Wel af en toe roeren. Smelt vervolgens de geraspte Cheddar door de saus.
Breng de saus op smaak met een theelepel gerookt paprikapoeder, en 1/4 tot een 1/2 theelepel chilipoeder. Voeg indien nodig een beetje zout toe.
Serveer de kaassaus voor bij nacho’s direct en goed warm, met een flinke schaal tortillachips. Zelfgemaakte Cheddarsaus is natuurlijk ook heerlijk bij andere gerechten.
Tafel lekker !!