Klassieke eiersaus voor asperges – Asperges worden het meest gegeten met ham, ei en krieltjes. Maar je kunt er ook iets anders bij eten zoals een varkenskoteletje van het scharrelvarken, en echt je proeft het verschil. Daarbij lekker gekookte krieltjes met peterselie en niet te vergeten heerlijke verse asperges met een ouderwetse eiersaus van scharreleieren; beetje calorierijk dat wel, maar hoe vaak eet je asperges? Gemiddeld doen we dat niet zo vaak als dat we erover praten. Die keer dat je dan asperges eet kiezen we natuurlijk wel voor de meeste smaak. De eiersaus wordt ook vaak gemaakt met mayonaise, wij kiezen dan toch voor de traditionele bereidingswijze. Dat is gewoon heel erg lekker!
Eerst asperges koken
Schil de asperges. Breng ze met ruim water een snufje zout en een klein klontje boter aan de kook. Als het water eenmaal kookt de warmtebron uitdraaien en 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan laten staan tot ze gaar zijn.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Klassieke eiersaus voor asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 hard gekookte eieren (8 minuten)
- 125 gram roomboter
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels lauw warm water
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Een klassieke eiersaus voor asperges maak je zo:
Smelt de roomboter en laat de eiwitdeeltjes bezinken, schud voorzichtig de boter in een ander kommetje zorg dat de eiwitdeeltjes achterblijven in je pannetje en je een mooi heldere boter overhoudt. (Dit noemen we boter klaren.)
Snijdt de gekookte eieren in grove stukken. Doe de dooiers met het water in een kom en klop deze au bain-marie licht en luchtig, je kunt hiervoor een handmixer gebruiken, maar je mag ook lekker los gaan met een handgarde. Giet er als je eidooiers mooi stevig zijn al kloppend in een dun straaltje de boter bij zodat je een mooie saus krijgt. Doe de in stukken gesneden ei door de saus en breng de saus op smaak met zout en peper. Deze klassieke eiersaus voor asperges kun je beter niet te lang laten staan omdat ze lastig op te warmen is.
Wil je eens een andere saus dan de eiersaus? Kijk dan hier voor nog meer sauzen die perfect passen bij asperges.
Tafel lekker !!