Klassieke eiersaus voor asperges – Asperges worden op heel veel manieren en in meerdere gerechten geserveerd, maar vrijwel altijd samen met eieren. Asperges en eieren hebben beide een delicate zachte smaak die niet overheerst, wat ze tot een perfecte combinatie maakt. De klassieke eiersaus is dan ook een saus die perfect past bij die heerlijke witte asperges.
Asperges en saus
Asperges worden vrijwel altijd met een saus geserveerd. De keuzes aan sauzen is zo groot, dat het soms moeilijk is om een keuze te maken. Botersaus, Hollandaise saus, ham saus, zalm saus en nog veel meer, de ene nog lekkerder dan de andere. Probeer ze allemaal. Maar als er een saus is die je echt niet mag overslaan als je asperges serveert, dan is het de klassieke eiersaus.
Een variatie op de Hollandaise saus
Een saus kan van een eenvoudig gerecht een geweldig lekker en luxe gerecht maken. Nu zijn asperges op zich al vrij luxe, maar met de klassieke eiersaus wordt het een waar feestje. Het gebruik van echte boter en scharreleieren maken echt het verschil
De klassieke eiersaus heeft wel een beetje weg van een Hollandaise saus. Waar de Hollandaise saus gemaakt wordt met een beetje azijn gebruik je bij de klassieke eiersaus kookvocht van de asperges of een beetje heet water. Laat je niet afschrikken door het klaren van de boter en kloppen van de saus, want het is echt niet moeilijk en zo gebeurd.
De klassieke eiersaus is een vrij calorierijke saus door het gebruik van boter en eidooiers. Het is echter ook een saus die heel vol en rijk van smaak is. Je hebt dan ook niet veel saus nodig om een heerlijk gerecht op tafel te kunnen zetten.
Klassieke eiersaus maak je vers
De eiersaus is, net als de Hollandaisesaus, een emulsiesaus. Dat betekent dat je de saus vlak voor het serveren moet maken. Opwarmen kan wel, maar is niet aan te raden, omdat het heerlijke zalvige van de saus dan teniet gedaan wordt. Maar laat je hierdoor niet weerhouden, met een mixer is de saus in een mum van tijd gemaakt. Maak de klassieke eiersaus een keer en je zult hem zeker vaker gaan maken!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Klassieke eiersaus voor asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 hard gekookte eieren (8 minuten)
- 125 gram roomboter
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels lauw warm water of kookvocht
- zout en peper naar smaak
- peterselie of bieslook naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Een klassieke eiersaus voor asperges maak je zo:
Smelt de roomboter en laat de eiwitdeeltjes bezinken, giet voorzichtig de boter in een ander kommetje. Zorg dat de eiwitdeeltjes achterblijven in je pannetje en je een mooi heldere boter overhoudt. (Dit noem je boter klaren.)
Snijd de gekookte eieren in grove stukken.
Doe de dooiers met het water in een kom en klop ze au bain-marie licht en luchtig. Je kunt hiervoor een handmixer gebruiken, maar je mag ook lekker los gaan met een handgarde.
Giet er als je eidooiers mooi stevig zijn al kloppend in een dun straaltje de boter bij zodat je een mooie saus krijgt.
Doe de in stukken gesneden ei door de saus en breng de saus op smaak met zout en peper.
Bestrooi de saus eventueel met gesneden bieslook of peterselie naar wens.
Je maakt de eiersaus voor asperges het liefst vlak voordat je hem serveert, omdat ze lastig op te warmen is.
Tafel lekker !!