Knoflooksaus – Echt, knoflooksaus zelf maken is zo gepiept en zoveel lekkerder! Een zelfgemaakte knoflooksaus is fris romig en toch pittig door de knoflook. Door de zure room wordt het fris en de verse kruiden en het drupje tabasco geven het een extra kick. En er is een geheim ingrediënt wat de knoflooksaus helemaal af maakt. Wat dat is, lees je straks. En als het even kan maak je de mayonaise natuurlijk ook zelf, al is dat geen must.
Gebruik verse knoflook
Als je knoflooksaus gaat maken, maak dan ook gebruik van verse knoflook, voor kruidenmixen is gedroogde knoflook prima en zelfs onmisbaar, maar in een saus kan de gedroogde knoflook echt niet tippen aan de verse.
Je kunt de knoflook persen of hakken, maar een minder bekende en toch hele prettige manier van knoflook fijnmaken is raspen. Vaak heb je al een fijne rasp in huis. De knoflook wordt echt heel fijn en een rasp is supersnel weer afgespoeld en schoon.
Ook de bieslook die je in de knoflooksaus gebruikt is vers. Van een potje bieslook kun je weken snijden, je moet het alleen af en toe een beetje water geven. En bieslook is bij veel gerechten net dat beetje wat het afmaakt. Bovendien is de knoflooksaus echt mooier om te zien, als je er verse bieslook in verwerkt.
Verrijk je zelfgemaakte knoflooksaus met zure room
De knoflooksaus die je in dit recept zelf gaat maken is heerlijk romig en vol, maar toch ook fris. Dat komt doordat er zure room gebruikt wordt. Vaak is de gedachte dat als je room toevoegt het nog vetter wordt, maar niets is minder waar. In mayonaise zit minimaal 70% vet, in zure room maar 18% dus je verrijkt de smaak en je maakt het ook lichter met zure room.
Door zure room toe te voegen maak je de saus lichter
Het geheime ingrediënt
Tja, na deze uitleg is het natuurlijk geen geheim meer maar een paar drupjes citroensap maken de knoflooksaus zo veel lichter. Citroensap heeft de eigenschap om de smaken te versterken en te verfrissen en dat is niet alleen in deze knoflooksaus. Probeer het ook maar eens bij andere gerechten waar mayonaise in gebruikt wordt, de smaak wordt zo veel frisser, maar het zal de smaak op een bepaalde manier ook sterker maken.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Knoflooksaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram mayonaise
- 100 gram zure room
- 1-2 teentjes knoflook
- tabasco
- citroensap
- 1 volle eetlepel gehakte bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je knoflooksaus:
Doe de mayonaise en de zure room in een kom en rasp of pers er de knoflook boven uit. Voeg er 3 – 4 druppels tabasco of een andere scherpe chilisaus aan toe samen met een theelepel citroensap. Doe er de bieslook bij en roer alles goed door. Proef en breng eventueel op smaak met meer tabasco en/of citroensap. De knoflooksaus is het lekkerste als deze een paar uur heeft gestaan, maak hem daarom gerust een dag vooraf. Hij is, mits gekoeld en afgesloten bewaard, minimaal een week houdbaar. Over die houdbaarheid hoef je je bij deze knoflooksaus echt geen zorgen te maken. Je kunt hem bij heel veel gerechten serveren dus oud wordt het echt niet.
Tafel lekker !!