Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon. Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt geen fluit voor. Een recept voor Labneh met za’atar.

0 19.099

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanon – Of je nou wel of niet mijn recept voor manakeesh, Libanees platbrood gaat maken, wat labneh is moet je gewoon even lezen! Labneh past namelijk niet alleen uitstekend bij de manakeesh, maar het kan ook met ander (gekocht) Turks of Arabisch brood gegeten worden en het past uitstekend bij allerlei Arabische of mediterrane schotels. Labneh klinkt misschien heel spannend en exotisch, dus ingewikkeld om te maken, maar het tegendeel is waar.

In Nederland kennen we ‘hangop’: uitgelekte karnemelk of yoghurt met een kwarkachtige structuur dat vaak als toetje gegeten wordt. In Libanon (en de mediterrane cultuur) is labneh een heel populair bijgerecht en labneh is eigenlijk niets anders dan uitgelekte yoghurt, hangop dus; hoe simpel kan het zijn?!

Het grote verschil met onze hangop is, dat labneh vermengd wordt met een beetje zout en samen met een goede olijfolie en een kruiden- of groentemengsel als dip gegeten wordt, daar waar wij ons hangop toetje eerder een beetje zoeter maken met (bruine) suiker en/of combineren met andere zoete ingrediënten.

Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt dus geen fluit voor. Je hebt een zeef (vergiet) en een kaasdoek of een schone theedoek nodig. Spoel je doek van te voren met de hand nog even goed uit, zodat er geen wasmiddelen smaakje in je gerecht komt. Ik gebruik zelf het liefst Turkse yoghurt, te koop in potten van een liter bij mijn plaatselijke Turkse supermarktje. Je kunt eventueel gewone yoghurt gebruiken, neem dan wel de volle yoghurt, niet de halfvolle- of magere variant. Het kruiden/specerijenmengsel dat vaak gebruikt wordt bij de labneh is za’atar. Za’atar bestaat uit een mengsel van tijm, gemalen sumak en geroosterd sesamzaad. Je kunt dit mengsel tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen, dus er niets dat je tegenhoudt om zelf eens labneh te maken, lijkt mij.

Lees hier meer over: Za’atar, Original Spices by Jonnie Boer.

Labneh met za’atar

  • 500 gram tot 1 liter volle yoghurt
  • snufje zout
  • goede smaakvolle olijfolie
  • za’atar kruidenmelange

erbij

  • zwarte olijven
  • klein gesneden rauwe groente naar keuze
  • Arabisch (of Turks) brood om te dippen

Leg een uitgespoelde, vochtige thee- of kaasdoek in een vergiet of zeef. Hang de zeef boven een kom die zo diep is dat de zeef de bodem niet raakt. Schep of giet de yoghurt in de doek. Bind de doek aan de bovenkant dicht of zet simpelweg een schoon bord over de zeef om de yoghurt compleet af te dekken.

Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.

Haal de yoghurt uit de koelkast. Je ziet nu dat het zure vocht uit de yoghurt is gelopen en onderin de kom zit. Wat achtergebleven is in de doek, is een crèmige dikke substantie, de hangop.

Roer een snufje zout naar smaak door de yoghurt (op 1 liter uitgelekte yoghurt heb je ongeveer een halve theelepel nodig.) Schep de uitgelekte yoghurt in een lage, platte schaal en maak er in het midden een brede, oppervlakkige kuil in. Begiet de uitgelekt yoghurt rijkelijk met een aromatische olijfolie en strooi er wat za’atar overheen. Garneer met zwarte olijven en dip de labneh op met stukjes Libanees platbrood, manakeesh (manoushe), met Turks brood of met pitabroodjes.

Je kunt de za’atar en/of de olijven weglaten bij de labneh en vervangen óf combineren met fijngesneden stukjes frisse groente zoals komkommer, radijs en tomaat. Roer de groente er vlak voor je de labneh serveert doorheen, zodat de frisse smaak behouden blijft. Breng de labneh desgewenst op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en kruiden zoals bijvoorbeeld tijm, oregano en munt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer