Mango chutney zelf maken – Waarom zou je mango chutney zelf maken als je het ook kunt kopen in potjes? Wie thuis wel eens Indiase gerechten maakt, kent ze misschien wel, die glazen potjes met mango chutney uit de supermarkt. Iedereen heeft wel eens zo’n potje gekocht. Je moet ergens beginnen, nietwaar? Maar het kan beter. Veel beter. Mango chutney kun je makkelijk zelf maken. En het recept vind je hier!
Hoe moeilijk kan het zijn om mango chutney zelf te maken?
Het recept voor een kruidige mango chutney
Je kunt uit een hele berg recepten kiezen als je mango chutney zelf wilt maken. Maar welk recept kies je dan? Voor veel mensen is de factor tijd een belangrijk criterium. Alles moet snel, snel klaar te maken zijn. Maar het zou moeten gaan om de SMAAK! Met onderstaand recept krijg je een heel kruidige en intens smakende chutney. Zo eentje die echt kan doorgaan voor een Indiase mango chutney.
Mango chutney maken volgens dit recept heeft maar één nadeel: je hebt een beetje geduld nodig
Geduld is een schone zaak!
Ten eerste moet de chutney langzaam gaar pruttelen. Je bent er om te beginnen zo’n 3 tot 4 uur aan kwijt en daarna komt het wachten! De chutney wint namelijk enorm aan smaak als je hem een week of vier, tot zelfs acht weken laat staan voor je hem gaat gebruiken. En dat dat niet makkelijk is, is wel duidelijk. Want als je eenmaal je eigen gebroddelde, aromatische mango chutney ruikt, dan wil je er het liefst meteen van gaan snoepen. Als je heel nieuwsgierige bent naar de smaak en echt niet kunt wachten met proeven, trakteer jezelf dan op een klein schoteltje. Doe de rest van de saus in een schone weckpot of jampotten en vertel jezelf dat je geduld beloond zal worden. De chutney wordt echt nog veel lekkerder!
Mango chutney wint enorm aan smaak als je deze 1, 4 of zelfs 8 weken laat staan voor gebruik
Zo eet je mango chutney
Mango chutney serveer je als bijgerecht bij een Indiase curry. Dat is ook lekker met naan. Of serveer het als makkelijk voorafje; als dip met gefrituurde papadum. Zo wordt het vaak aangeboden in Indiase restaurants. Ook buiten de Indiase keuken zijn er talloze toepassingen voor de chutney. Mangochutney met kaas, mangochutney met paté, mangochutney als smaakmaker bij je linzensoep of in de pompoensoep. Serveer de chutney eens als bijgerecht bij een Captain’s dinner of combineer het met platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet pudla besan of socca. Heerlijk bij geroosterde kip en ach, je vindt er vanzelf nog veel meer toepassingen voor.
Zo pas je het recept makkelijk aan naar jouw smaak
Wil je mango chutney zelf maken dan kun je kiezen uit allerlei recepten. Zure, zoete, kruidige en minder kruidige, grove en fijne chutneys, het is een kwestie van smaak welke chutney jij het lekkerst vindt. Je kunt hem heel makkelijk iets pittiger en kruidiger maken door toevoeging van 1 gesnipperde ui, ongeveer 1 theelepel komijnzaad en wat mosterdzaadjes. Of maak hem juist iets milder door weglating van die ingrediënten. Voordeel van dit recept is dat je niet per se met rijpe mango’s hoeft te werken. Neem mango’s die bijna rijp zijn, het fruit mag nog een beetje stevig aanvoelen.
Speel met smaken en creëer een pittigere of een mildere chutney
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Mango chutney zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
- 1 eetlepel geraspte, verse gemberwortel
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
- 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
- 3 kardemompeulen, licht gekneusd
- 1 theelepel korianderzaad
- 1/2 theelepel zout
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 3 groene peperkorrels, geplet
- 125 ml natuurazijn
- verse muntblaadjes (circa 15)
- verse korianderblaadjes (van circa 5 takjes)
Bereidingswijze van dit recept
Mango chutney zelf maken doe je zo:
Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.
De volgende dag:
Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.
Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere variant maakt, doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.
Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu door een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met een staafmixer.
Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kun je er lekker langzaam van genieten!
Tafel lekker !!
Lekker recept!
Ik heb nog een tip, om deze lekkere Chutney langer houdbaar te maken.
Giet de Chutney in kleine glazen potjes, met metalen schroefdeksel.
Pak een grote kookpan, leg een theedoek dubbel op de bodem van kookpan.
Zet de potjes in de pan.
Zijn de potjes nog warm, doe dan warm water in de pan, tot alle potjes onderwater staan.
Zijn de potjes koud, doe dan koud water in de pan, tot alle potjes onderwater staan
Je kunt de potjes in.meerdere lagen stapelen.
Leg tussen.iedere laag weer een opgevouwen theedoek.
De potjes mogen niet boven de pan uit komen, want ze moeten onder water staan in de pan.
Breng het water in de pan aan de kook.
Als het water kookt, het water zachtjes aan de kook houden.
Het moet wel blijven koken.
Vanaf het moment dat het waterin de pan kookt, de potjes 30 minuten laten koken.
Haal na 30 minuten de potjes voorzichtig uit de pan.
Als je geen glastang hebt, gebruik dan de aardappelstamper, die schuif je onder een potje. En zo dra het potje hoog genoeg uit het water is, met een ovenwant voorzichtig het potje er uit halen.
Zet alle potjes met voldoende afstand van elkaar neer, en laat ze liefst 24 uur zo staan.
Nu zijn de potjes met Chutney levenslang plus 1 dag houdbaar ( onbeperkt houdbaar) buiten de koelkast.
Opengedraaid potje moet natuurlijk wél in de koelkast bewaard worden.
Op deze manier kun je veel meer dan alleen maar Chutney conserveren.
Het is zo zonde om voedsel weg te mieten gooien wat anders nog gegetennhad kunen worden
Ik hield na 3 uur maximaal 800 ml over….
Jammer Rini want dat is niet erg veel voor dit recept. Waarschijnlijk had je dan minder mango of het vuur iets te hoog. Je mag ook eerder stoppen met inkoken tot je de gewenste dikte hebt.
Hi Connie,
Waar is nu de natuurazijn, munt en koriander voor?
We missen nog wat..
Alvast bedankt.
Met de specerijen en de rest van de ingrediënten Paulina zoals er staat.
Okee Conny!
Dat moet dan wel erg fijn zijn gesneden, foto mist wat groen van de munt en koriander.
Wat en waar in het recept gebruik ik de munt en koriander
Probeer het recept nu uit, maar vraag me af wanneer de natuurazijn verwerkt moet worden. Dit zie ik nl niet terug in de bereiding.
In de pan Ineke, “samen met de andere ingrediënten” ? We zijn benieuwd naar het resultaat!
Hallo, net bovenstaande chutney gemaakt (met wat kleine aanpassingen) en hij is werkelijk verrukkelijk!! Ik was op zoek naar een milde chutney die ook kinderen lekker zullen vinden. Ik heb de chilipepers en peperkorrels weggelaten, en in plaats daarvan een klein beetje gewone peper gebruikt. Na anderhalf uur koken waren de mangoblokjes zacht en het vocht weg, dus zo heb ik hem gelaten. De smaak is mild maar kruidig, en de textuur vind ik heel mooi. Heel erg veel dank dus, voor dit mooie recept. Groeten, Anne.
Leuk dat je het deelt Anne! We vinden het altijd leuk als we iemand aan goede ideeën kunnen helpen.