• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Mango chutney zelf maken

door Connie Derks
in Saus
0
7
Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken – Waarom zou je mango chutney zelf maken als je het ook kunt kopen in potjes. Wie thuis wel eens Indiase gerechten maakt, kent ze misschien wel, die glazen potjes met mango chutney uit de supermarkt. We willen ze niet afkraken, die potjes, want in het verleden kochten wij ze ook. Je moet ergens beginnen, nietwaar. Maar dat moet toch beter kunnen?

Hoe moeilijk kan het zijn om mango chutney zelf te maken?!”

Je kunt uit een hele berg recepten kiezen als je mango chutney zelf wilt maken. Voor veel mensen is de factor tijd een belangrijk criterium; alles moet snel, snel klaar te maken zijn. Bij ons gaat het om de SMAAK. Met onderstaand recept krijg je een hele kruidige en intens smakende chutney. Zo eentje die echt kan doorgaan voor een Indiase mango chutney.

Mango chutney maken volgens dit recept heeft maar één nadeel: je hebt een beetje geduld nodig.

Ten eerste moet de chutney langzaam gaar pruttelen; je bent er zo’n 3 tot 4 uur aan kwijt en daarna komt het wachten! De chutney wint namelijk enorm aan smaak als je hem een week of vier tot zelfs acht weken laat staan voor je hem gaat gebruiken. En dat is moeilijk hoor, weten we uit eigen ervaring. Als je eenmaal je eigen gebroddelde aromatische mango chutney ruikt, dan wil je er het liefst meteen van gaan snoepen. Als je heel nieuwsgierige bent naar de smaak en echt niet kunt wachten met proeven, trakteer jezelf dan op een klein schoteltje. Doe de rest in een schone weckpot of jampotten en vertel jezelf dat je geduld beloond zal worden; de chutney wordt echt nog veel lekkerder!

Mango chutney wint enorm aan smaak als je deze 1, 4 of zelfs 8 weken laat staan voor gebruik

Mango chutney serveer je als bijgerecht bij een Indiase curry, lekker met naan (nan). Of serveer het vooraf als dip met gefrituurde papadum. Zo wordt het vaak aangeboden in Indiase restaurants. Ook buiten de Indiase keuken zijn er talloze toepassingen voor de chutney: Mangochutney met kaas, mangochutney met paté, mangochutney als smaakmaker bij je linzensoep óf in je pompoensoep. Serveer de chutney eens als bijgerecht bij een Captain’s dinner of combineer het met platbrood van kikkererwtenmeel: pudla besan of socca. Heerlijk bij geroosterde kip en ach, je vindt er vanzelf nog veel meer toepassingen voor.

Wil je mango chutney zelf maken dan kun je kiezen uit allerlei recepten. Zure, zoete, kruidige en minder kruidige, grove en fijne chutneys; het is een kwestie van smaak welke chutney je het lekkerst vindt. Maak hem iets pittiger en kruidiger door toevoeging van 1 gesnipperde ui , ongeveer 1 theelepel komijnzaad en wat mosterdzaadjes, of maak hem iets milder door weglating van deze ingrediënten. Voordeel van deze werkwijze is dat je niet per se met rijpe mango’s hoeft te werken. Neem mango’s die bijna rijp zijn, het fruit mag nog een beetje stevig aanvoelen.

Speel met smaken en creëer een pittigere of een mildere chutney

Mango

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.

Mango chutney zelf maken

Porties: Ongeveer 1,5 liter
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
  • 1 el geraspte, verse gemberwortel
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl zout
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 groene peperkorrels, geplet
  • 125 ml natuurazijn
  • verse muntblaadjes ( circa 15)
  • verse korianderblaadjes ( van circa 5 takjes)

Bereidingswijze van dit recept

Mango chutney zelf maken doe je zo:

Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.

De volgende dag:

Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.

Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere versie maakt, doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.

Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu door een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met een staafmixer.

Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kun je er lekker langzaam van genieten!

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin77Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Kaassaus
Saus

Kaassaus; van Hollandse kaas

salsa peer avocado
Saus

Salsa van peer en avocado

perenchutney
Chutney

Perenchutney

Stroganoff saus
Saus

Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

champignonsaus
Saus

Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst

jachtsaus
Saus

Jachtsaus

Reacties 7

  1. Rini says:
    5 maanden geleden

    Ik hield na 3 uur maximaal 800 ml over….

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 maanden geleden

      Jammer Rini want dat is niet erg veel voor dit recept. Waarschijnlijk had je dan minder mango of het vuur iets te hoog. Je mag ook eerder stoppen met inkoken tot je de gewenste dikte hebt.

      Beantwoorden
  2. Rini Antonissen says:
    5 maanden geleden

    Wat en waar in het recept gebruik ik de munt en koriander

    Beantwoorden
  3. Ineke Dorrepaal says:
    2 jaar geleden

    Probeer het recept nu uit, maar vraag me af wanneer de natuurazijn verwerkt moet worden. Dit zie ik nl niet terug in de bereiding.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      In de pan Ineke, “samen met de andere ingrediënten” ? We zijn benieuwd naar het resultaat!

      Beantwoorden
  4. Anne says:
    5 jaar geleden

    Hallo, net bovenstaande chutney gemaakt (met wat kleine aanpassingen) en hij is werkelijk verrukkelijk!! Ik was op zoek naar een milde chutney die ook kinderen lekker zullen vinden. Ik heb de chilipepers en peperkorrels weggelaten, en in plaats daarvan een klein beetje gewone peper gebruikt. Na anderhalf uur koken waren de mangoblokjes zacht en het vocht weg, dus zo heb ik hem gelaten. De smaak is mild maar kruidig, en de textuur vind ik heel mooi. Heel erg veel dank dus, voor dit mooie recept. Groeten, Anne.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt Anne! We vinden het altijd leuk als we iemand aan goede ideeën kunnen helpen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen