• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Mango chutney zelf maken

door Connie Derks
in Saus
0
10
Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken – Waarom zou je mango chutney zelf maken als je het ook kunt kopen in potjes. Wie thuis wel eens Indiase gerechten maakt, kent ze misschien wel, die glazen potjes met mango chutney uit de supermarkt. We willen ze niet afkraken, die potjes, want in het verleden kochten wij ze ook. Je moet ergens beginnen, nietwaar. Maar dat moet toch beter kunnen?

Hoe moeilijk kan het zijn om mango chutney zelf te maken?!”

Je kunt uit een hele berg recepten kiezen als je mango chutney zelf wilt maken. Voor veel mensen is de factor tijd een belangrijk criterium; alles moet snel, snel klaar te maken zijn. Bij ons gaat het om de SMAAK. Met onderstaand recept krijg je een hele kruidige en intens smakende chutney. Zo eentje die echt kan doorgaan voor een Indiase mango chutney.

Mango chutney maken volgens dit recept heeft maar één nadeel: je hebt een beetje geduld nodig.

Ten eerste moet de chutney langzaam gaar pruttelen; je bent er zo’n 3 tot 4 uur aan kwijt en daarna komt het wachten! De chutney wint namelijk enorm aan smaak als je hem een week of vier tot zelfs acht weken laat staan voor je hem gaat gebruiken. En dat is moeilijk hoor, weten we uit eigen ervaring. Als je eenmaal je eigen gebroddelde aromatische mango chutney ruikt, dan wil je er het liefst meteen van gaan snoepen. Als je heel nieuwsgierige bent naar de smaak en echt niet kunt wachten met proeven, trakteer jezelf dan op een klein schoteltje. Doe de rest in een schone weckpot of jampotten en vertel jezelf dat je geduld beloond zal worden; de chutney wordt echt nog veel lekkerder!

Mango chutney wint enorm aan smaak als je deze 1, 4 of zelfs 8 weken laat staan voor gebruik

Mango chutney serveer je als bijgerecht bij een Indiase curry, lekker met naan (nan). Of serveer het vooraf als dip met gefrituurde papadum. Zo wordt het vaak aangeboden in Indiase restaurants. Ook buiten de Indiase keuken zijn er talloze toepassingen voor de chutney: Mangochutney met kaas, mangochutney met paté, mangochutney als smaakmaker bij je linzensoep óf in je pompoensoep. Serveer de chutney eens als bijgerecht bij een Captain’s dinner of combineer het met platbrood van kikkererwtenmeel: pudla besan of socca. Heerlijk bij geroosterde kip en ach, je vindt er vanzelf nog veel meer toepassingen voor.

Wil je mango chutney zelf maken dan kun je kiezen uit allerlei recepten. Zure, zoete, kruidige en minder kruidige, grove en fijne chutneys; het is een kwestie van smaak welke chutney je het lekkerst vindt. Maak hem iets pittiger en kruidiger door toevoeging van 1 gesnipperde ui , ongeveer 1 theelepel komijnzaad en wat mosterdzaadjes, of maak hem iets milder door weglating van deze ingrediënten. Voordeel van deze werkwijze is dat je niet per se met rijpe mango’s hoeft te werken. Neem mango’s die bijna rijp zijn, het fruit mag nog een beetje stevig aanvoelen.

Speel met smaken en creëer een pittigere of een mildere chutney

Mango

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.

Mango chutney zelf maken

Porties: Ongeveer 1,5 liter
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
  • 1 el geraspte, verse gemberwortel
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl zout
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 groene peperkorrels, geplet
  • 125 ml natuurazijn
  • verse muntblaadjes ( circa 15)
  • verse korianderblaadjes ( van circa 5 takjes)

Bereidingswijze van dit recept

Mango chutney zelf maken doe je zo:

Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.

De volgende dag:

Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.

Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere versie maakt, doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.

Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu door een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met een staafmixer.

Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kun je er lekker langzaam van genieten!

Tafel lekker !!

DeelPin101TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

saus maken op basis van eieren
Saus

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

salsa peer avocado
Saus

Salsa van peer en avocado

perenchutney
Chutney

Perenchutney

Stroganoff saus
Saus

Stroganoff saus; de lekkerste maak je nog altijd zelf

champignonsaus
Saus

Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst

jachtsaus
Saus

Jachtsaus

truffelmayonaise
Saus

Truffelmayonaise (een snelle en écht lekkere versie)

Hummus
Saus

Hummus; dat maak je toch zeker zelf!

Reacties 10

  1. Rini says:
    1 jaar geleden

    Ik hield na 3 uur maximaal 800 ml over….

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Jammer Rini want dat is niet erg veel voor dit recept. Waarschijnlijk had je dan minder mango of het vuur iets te hoog. Je mag ook eerder stoppen met inkoken tot je de gewenste dikte hebt.

      Beantwoorden
      • paulina says:
        9 maanden geleden

        Hi Connie,

        Waar is nu de natuurazijn, munt en koriander voor?
        We missen nog wat..

        Alvast bedankt.

        Beantwoorden
        • Connie Derks says:
          9 maanden geleden

          Met de specerijen en de rest van de ingrediënten Paulina zoals er staat.

          Beantwoorden
          • Paulina van den Boogaard says:
            9 maanden geleden

            Okee Conny!
            Dat moet dan wel erg fijn zijn gesneden, foto mist wat groen van de munt en koriander.

  2. Rini Antonissen says:
    1 jaar geleden

    Wat en waar in het recept gebruik ik de munt en koriander

    Beantwoorden
  3. Ineke Dorrepaal says:
    3 jaar geleden

    Probeer het recept nu uit, maar vraag me af wanneer de natuurazijn verwerkt moet worden. Dit zie ik nl niet terug in de bereiding.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      In de pan Ineke, “samen met de andere ingrediënten” ? We zijn benieuwd naar het resultaat!

      Beantwoorden
  4. Anne says:
    6 jaar geleden

    Hallo, net bovenstaande chutney gemaakt (met wat kleine aanpassingen) en hij is werkelijk verrukkelijk!! Ik was op zoek naar een milde chutney die ook kinderen lekker zullen vinden. Ik heb de chilipepers en peperkorrels weggelaten, en in plaats daarvan een klein beetje gewone peper gebruikt. Na anderhalf uur koken waren de mangoblokjes zacht en het vocht weg, dus zo heb ik hem gelaten. De smaak is mild maar kruidig, en de textuur vind ik heel mooi. Heel erg veel dank dus, voor dit mooie recept. Groeten, Anne.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt Anne! We vinden het altijd leuk als we iemand aan goede ideeën kunnen helpen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Check het recept of lees de info
gedroogde linzen recepten

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Winterpeen

Winterpeen

Bloemkool bakken of roerbakken

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Recept in de picture

Kaasfondue met bier
Hoofdgerecht

Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero

Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!

Check het recept of lees de info
Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

koolraapstamppot recept vegetarisch

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Redactie op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Eric op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Gerda Croese-Bosch op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • F.M. Prinsen op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
  • G.M. Willemsen op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Jaap op Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
  • Marina op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Greet Schut op Krokant gefrituurd ei
  • Connie Derks op Limburgse rijstevlaai

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen