Pesto Genovese – Het recept voor de echte groene pesto. De lekkerste pesto maak je eenvoudig zelf. Hiervoor gebruik je geurige basilicum, olijfolie, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en eventueel een beetje knoflook.
Pesto Genovese
Pesto is een eenvoudige Italiaanse kruidensaus die traditioneel met basilicum wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept uit Genua. Pesto betekent fijngestampt. Dat verwijst naar de bereidingswijze: de ingrediënten voor de pesto werden oorspronkelijk in een vijzel fijngestampt. Nu gebruik je hiervoor vaak de keukenmachine. Er wordt beweerd dat de pesto gemaakt in een vijzel lekkerder is. Hij is vaak iets grover dan de pesto Genovese uit de keukenmachine, maar de keuze is aan jou.
Pesto Genovese is de traditionele groene pesto. Je hebt ook de pesto rosso die gemaakt is van zongedroogde tomaten, maar er bestaan nog veel meer soorten pesto. De manier van maken is vaak hetzelfde. De ingrediënten zijn steeds anders.
Ideeën om pesto te gebruiken:
- Pesto is heerlijk door de pasta. Dit recept is voldoende voor 500 gram spaghetti voor 4 personen. Voeg de pesto na het koken toe en rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas en vers gemalen peper over en je hebt een geweldig lekkere originele Italiaanse maaltijd.
- Besmeer bruschetta royaal met pesto Genovese en beleg met mozzarella, tomaat en eventueel een plakje parmaham.
- Hol kerstomaatjes uit en vul ze met pesto Genovese en bestrooi ze met een mengsel van broodkruim en Parmezaanse kaas. Zet ze even onder de grill en je hebt een geweldig lekker borrelhapje.
- Maak een kaassalade voor op toast met pesto. Rasp hiervoor oude kaas en meng die met een beetje mayonaise en verse pesto.
- Maak je eigen snelle variant van knoflookbrood. Snijd een stokbrood in, maar niet helemaal door, zodat je allemaal plakjes hebt die aan de onderkant nog aan elkaar zitten. Besmeer de snijkanten met pesto Genovese en duw er eventueel nog stukjes mozzarella, gedroogde ham of tomaat tussen. Wikkel dit in aluminiumfolie en leg het pestobrood ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden. Heerlijk bij de borrel of bij een kop soep.
Creëer je geheel eigen pesto door te variëren met diverse ingrediënten:
- Kies de olie; olijfolie, walnotenolie, hazelnootolie, pompoenpitolie. Pas op met sterke smaken. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid en vul dit aan met een neutrale olijfolie.
- Kies de kruiden; basilicum, rucola, koriander, munt, daslook of gebruik gedroogde tomaatjes of gegrilde paprika.
- Kies de noten; pijnboompitten, cashewnoten, walnoten, amandelen of hazelnoten.
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Pesto Genovese zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 gram verse basilicum
- 50 gram pijnboompitjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Pesto Genovese zelf maken doe je zo;
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken.
Snijd de kaas in stukken.
Hak de knoflook grof en doe alles samen in een bakje van de keukenmachine.
Mix alles met het mesje tot je grove stukjes hebt. Voeg de olie en een klein beetje zout toe en mix alles nog even goed door. Mix niet te lang, de pesto Genovese mag best nog een beetje structuur hebben.
Je kunt in plaats van een keukenmachine ook een staafmixer gebruiken, doe dan alles samen in de mixerbeker en maal het tot een grove pasta.
Maak je de pesto met een vijzel, rasp dan de kaas.
Maal de pijnboompitjes fijn, haal ze uit de vijzel en wrijf nu de knoflook met een beetje zout tot een pasta. Voeg de basilicumblaadjes toe en maal alles met de vijzel tot een pasta. Doe de pijnboompitjes terug en voeg er de kaas aan toe. Meng alles goed tot een grove pasta en klaar is je verse pesto Genovese.
Tafel lekker !!
Mmmmmm, dat heeft inspiratie, dank u wel.
Beste Ria, dank je voor je bericht. We horen het graag dat onze recepten en overige artikelen de lezer inspireert!