Pesto van wilde spinazie en walnoten – Basilicum, alleen al het woord en ik ruik het al! Zonovergoten terras en een groot bord pasta met pesto voor je neus, een Salade Caprese met tomaat, mozzarella en die heerlijke blaadjes er zo overheen of lekker aan de barbecue en broodjes roosteren met pesto en tomaat. Heerlijk, zo in gedachten terug bij de zomer!
Pesto komt oorspronkelijk uit Genua, Italië (Pesto Genovese) en het originele recept bestaat uit de ingrediënten: basilicum, pijnboompitten, parmezaan, knoflook en olijfolie. Het werd in een vijzel fijngestampt en vandaar ook de naam, pesto betekent namelijk gestampt.
Maar pesto maken we tegenwoordig op veel manieren, de groene pesto kan je bijvoorbeeld ook heel makkelijk maken van restjes van bijvoorbeeld rucola of peterselie. Ik haal op de markt vaak wat grotere bossen platte peterselie, want o zo handig om in je maaltijd te verwerken of te garneren. Helaas, soms komt het gewoon niet op en dan is pesto een perfecte manier om dat groen dat je anders misschien zou weggooien toch te gebruiken.
Maar je kan ook eens aan ander groen denken zoals bijvoorbeeld raapstelen, postelein, munt, boerenkool of spinazie als basis voor een pesto. Ik heb in het volgende recept gebruik gemaakt van wilde spinazie. Wilde spinazie, vanwaar die naam? Groeit wilde spinazie dan gewoon langs de straten en de sloten? Nee, het wilde slaat op de wat frommelige, steviger bladen en de wat rommelige stronk met kleine en grote bladeren en dikke stelen. Bij mijn groenteboer op de markt worden ze aan de stronk verkocht. Ik moet ze altijd eerst goed wassen, want het zand zit vaak nog op de bladeren. Ook moeten de dikke stelen verwijderd worden. Maar daar krijg je wel wat voor terug, want door een sterkere smaak en de stevigheid is deze spinazie gewoon ietsjes lekkerder en heerlijk om even te roerbakken met een uitje, knoflook en wat champignons. Heb je geen tijd voor de markt, bij de supermarkt zie ik ze tegenwoordig ook al schoongemaakt en al in de zak liggen, lekker makkelijk! Je zal dan nog wel even op stelen moeten checken.
Gebruik geen voorverpakte zakjes geraspte kaas van de supermarkt
Wilde spinazie-pesto dus, nu een keer met walnoten. Die van mij komen nog van een notenboom die we ergens op vakantie tegen kwamen. Zakken noten meegenomen, gekraakt, in kleine zakjes gedaan en in de vriezer gelegd. Ze blijven prima en als ik walnoten nodig heb pak ik de noten zo uit de vriezer. Ik heb ze voor deze pesto niet eerst geroosterd, maar ze puur in de mix gedaan. De parmezaan kan je eventueel vervangen door pecorino en als je echt iets anders wilt een lekkere oude boerenkaas. Neem alsjeblieft niet die voorverpakte zakjes geraspte kaas van de supermarkt. Je ziet, je kan een pesto maken zoals je hem zelf het lekkerst vindt, maar doe er geen olijven in, want dan is het geen pesto meer, maar een tapenade!
Zelfgemaakte pesto bewaren
Zelfgemaakte pesto is minder lang houdbaar dan die je in de winkel koopt, maar doe je een deel in een schoon weckpotje en giet je er een laagje olijfolie bovenop dan kan het ongeveer een maand in de koelkast goed blijven. Na opening moet je het wel binnen een week op maken. Maar geen straf, want erg lekker!
Verse spinazie; Lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Pesto van wilde spinazie en walnoten
Wat heb je nodig om ongeveer 500 ml pesto te maken:
- keukenmachine met mes
- 250 gram wilde spinazie met stronken. Gebruik alleen de bladeren, haal de stelen eraf, er blijft dan ongeveer 150 gram over
- 100 gram walnoten
- 50 gram parmezaan, geraspt
- 1 citroen, rasp en sap
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- zout en peper
Bereiding:
Doe de walnoten, knoflook, parmezaan, knoflook en een flinke scheut olijfolie in de machine. Pulseer dit eerst even. Doe dan beetje bij beetje de spinazie erbij en check of de mix niet te droog wordt. Wordt het te droog en blijven de walnoten en parmezaan aan de zijkant zitten doe er dan weer een beetje olijfolie bij. Wees niet meteen te scheutig met de olie, je kan er beter wat extra’s bij doen dan dat de pesto te vloeibaar wordt. Proef als alles goed met elkaar is vermengd en de pesto lekker smeuïg is. Voeg dan vers gemalen peper en zeezout toe naar smaak. Wees voorzichtig met zeezout omdat de kaas de pesto al wat zoutig maakt. Ook hier geldt dat je beter beetje bij beetje kan toevoegen.
Eet lekker!
Hallo,
Bewaar deze pesto absoluut niet langer dan een aantal dagen! De onverhitte knoflook in olie kan leiden tot botulisme. Zie http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx
Maar waarschijnlijk is hij zo lekker dat hij binnen een dag al op is 😉
Dank voor de tip Harry. Natuurlijk is verse pesto niet heel lang houdbaar. Er zit tenslotte verse spinazie in. We gaan ervan uit dat iedereen zoiets ook maakt naar wat nodig is.
Stiekem maken wij ons toch meer zorgen om de ingrediënten die in de wel houdbare potjes pesto zitten. Want ook daarin is (althans dat hopen we) verse basilicum verwerkt. De houdbaarheid van basilicum is niet anders dan die van spinazie. Wat is er dan gedaan om de inhoud van dat potje zo houdbaar te maken.
We kunnen er wetenschappelijke onderzoeken op naslaan, maar als we nuchter nadenken weten we al dat de verse pesto veruit boven de houdbare pesto gaat. Botulisme of niet, wij blijven m zelf maken.