• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Pesto van wilde spinazie en walnoten

door Marlene Stolte
in Saus
0
2
Pesto van wilde spinazie en walnoten

Pesto van wilde spinazie en walnoten – Basilicum, alleen al het woord en ik ruik het al! Zonovergoten terras en een groot bord pasta met pesto voor je neus, een Salade Caprese met tomaat, mozzarella en die heerlijke blaadjes er zo overheen of lekker aan de barbecue en broodjes roosteren met pesto en tomaat. Heerlijk, zo in gedachten terug bij de zomer!

Pesto komt oorspronkelijk uit Genua, Italië (Pesto Genovese) en het originele recept bestaat uit de ingrediënten: basilicum, pijnboompitten, parmezaan, knoflook en olijfolie. Het werd in een vijzel fijngestampt en vandaar ook de naam, pesto betekent namelijk gestampt.

Maar pesto maken we tegenwoordig op veel manieren, de groene pesto kan je bijvoorbeeld ook heel makkelijk maken van restjes van bijvoorbeeld rucola of peterselie. Ik haal op de markt vaak wat grotere bossen platte peterselie, want o zo handig om in je maaltijd te verwerken of te garneren. Helaas, soms komt het gewoon niet op en dan is pesto een perfecte manier om dat groen dat je anders misschien zou weggooien toch te gebruiken.

Maar je kan ook eens aan ander groen denken zoals bijvoorbeeld raapstelen, postelein, munt, boerenkool of spinazie als basis voor een pesto. Ik heb in het volgende recept gebruik gemaakt van wilde spinazie. Wilde spinazie, vanwaar die naam? Groeit wilde spinazie dan gewoon langs de straten en de sloten? Nee, het wilde slaat op de wat frommelige, steviger bladen en de wat rommelige stronk met kleine en grote bladeren en dikke stelen. Bij mijn groenteboer op de markt worden ze aan de stronk verkocht. Ik moet ze altijd eerst goed wassen, want het zand zit vaak nog op de bladeren. Ook moeten de dikke stelen verwijderd worden. Maar daar krijg je wel wat voor terug, want door een sterkere smaak en de stevigheid is deze spinazie gewoon ietsjes lekkerder en heerlijk om even te roerbakken met een uitje, knoflook en wat champignons. Heb je geen tijd voor de markt, bij de supermarkt zie ik ze tegenwoordig ook al schoongemaakt en al in de zak liggen, lekker makkelijk! Je zal dan nog wel even op stelen moeten checken.

Gebruik geen voorverpakte zakjes geraspte kaas van de supermarkt

Wilde spinazie-pesto dus, nu een keer met walnoten. Die van mij komen nog van een notenboom die we ergens op vakantie tegen kwamen. Zakken noten meegenomen, gekraakt, in kleine zakjes gedaan en in de vriezer gelegd. Ze blijven prima en als ik walnoten nodig heb pak ik de noten zo uit de vriezer. Ik heb ze voor deze pesto niet eerst geroosterd, maar ze puur in de mix gedaan. De parmezaan kan je eventueel vervangen door pecorino en als je echt iets anders wilt een lekkere oude boerenkaas. Neem alsjeblieft niet die voorverpakte zakjes geraspte kaas van de supermarkt. Je ziet, je kan een pesto maken zoals je hem zelf het lekkerst vindt, maar doe er geen olijven in, want dan is het geen pesto meer, maar een tapenade!

Zelfgemaakte pesto bewaren

Zelfgemaakte pesto is minder lang houdbaar dan die je in de winkel koopt, maar doe je een deel in een schoon weckpotje en giet je er een laagje olijfolie bovenop dan kan het ongeveer een maand in de koelkast goed blijven. Na opening moet je het wel binnen een week op maken. Maar geen straf, want erg lekker!

Pesto van wilde spinazie en walnoten

Wat heb je nodig om ongeveer 500 ml pesto te maken:

  • keukenmachine met mes
  • 250 gram wilde spinazie met stronken. Gebruik alleen de bladeren, haal de stelen eraf, er blijft dan ongeveer 150 gram over
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram parmezaan, geraspt
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:

Doe de walnoten, knoflook, parmezaan, knoflook en een flinke scheut olijfolie in de machine. Pulseer dit eerst even. Doe dan beetje bij beetje de spinazie erbij en check of de mix niet te droog wordt. Wordt het te droog en blijven de walnoten en parmezaan aan de zijkant zitten doe er dan weer een beetje olijfolie bij. Wees niet meteen te scheutig met de olie, je kan er beter wat extra’s bij doen dan dat de pesto te vloeibaar wordt. Proef als alles goed met elkaar is vermengd en de pesto lekker smeuïg is. Voeg dan vers gemalen peper en zeezout toe naar smaak. Wees voorzichtig met zeezout omdat de kaas de pesto al wat zoutig maakt. Ook hier geldt dat je beter beetje bij beetje kan toevoegen.

Eet lekker!

Tags: KaasKaas - PecorinoNoten - Walnoten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gebakken feta of Saganaki cheese
Hapjes

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese

Salade met roodlof en blauwe kaas
Salade

Salade met roodlof en blauwe kaas

Yufka Börek
Hapjes

Yufka Börek met feta en peterselie

Salade van parelcouscous
Salade

Salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen

originele feta
Kookschool

Originele feta; Schapenkaas uit Griekenland

Reacties 2

  1. Harry says:
    6 jaar geleden

    Hallo,

    Bewaar deze pesto absoluut niet langer dan een aantal dagen! De onverhitte knoflook in olie kan leiden tot botulisme. Zie http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx

    Maar waarschijnlijk is hij zo lekker dat hij binnen een dag al op is 😉

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dank voor de tip Harry. Natuurlijk is verse pesto niet heel lang houdbaar. Er zit tenslotte verse spinazie in. We gaan ervan uit dat iedereen zoiets ook maakt naar wat nodig is.

      Stiekem maken wij ons toch meer zorgen om de ingrediënten die in de wel houdbare potjes pesto zitten. Want ook daarin is (althans dat hopen we) verse basilicum verwerkt. De houdbaarheid van basilicum is niet anders dan die van spinazie. Wat is er dan gedaan om de inhoud van dat potje zo houdbaar te maken.

      We kunnen er wetenschappelijke onderzoeken op naslaan, maar als we nuchter nadenken weten we al dat de verse pesto veruit boven de houdbare pesto gaat. Botulisme of niet, wij blijven m zelf maken.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen