• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Pittige tomatensaus van verse tomaten

door Connie Derks
in Saus
1
4
pittige tomatensaus van verse tomaten (6)

Pittige tomatensaus van verse tomaten – Koop nu de lekkerste tomaten en leg een voorraadje saus aan. Deze saus is geweldig met pasta, rijst of met de oer-Hollandse gehaktballetjes.

Voor het maken van sauzen worden vaak tomaten uit blik gemaakt. Maar in het zomerseizoen kun je minimaal 1 grote pan tomatensaus maken. Gebruik daarvoor liefst goed rijpe tomaten. En het liefst de coeur du boeuf omdat deze het meest vlezig zijn. Iedere andere tomaat kan natuurlijk ook al zal de ene wat langer op moeten staan dan de andere omdat het vochtgehalte nogal verschild. Deze saus van verse tomaten is 10 keer lekkerder dan al die kant-en-klare sauzen en bij een zelfgemaakte tomatensaus van verse tomaten weet je wat erin zit. Geen geur kleur- en smaakstoffen en ook geen bergen zout en suiker. Een stuk gezonder dus!

Inmaken

Inmaken is weer helemaal terug aan het komen, we willen graag weten wat we eten en het is ook leuk om te doen. Gebruik hiervoor groente of jampotten die je gesteriliseerd hebt. Het steriliseren kan op verschillende manieren. Neem een bak zeer heet water waar je 2 eetlepels backing soda aan toevoegt. Hier zet je de al schone potten en deksels in en laat ze een minuut of 5 staan. Dan haal je de potten eruit en spoel je ze goed na met heet water. Zet ze dan op de kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken, niet afdrogen want dan heb je kans dat er weer vuil in komt. Let erop met vullen dat de randen schoon zijn voordat je de deksel erop draait. Vul de potten zo vol mogelijk. Hoe minder lucht er in de pot zit hoe beter. Veeg eventueel geknoeide saus af met een stukje keukenpapier, niet met een vaatdoek!! Draai de deksel erop en laat op de kop afkoelen. Deze potten zijn minimaal 2 maanden houdbaar als je schoon werkt.

pittige tomatensaus van verse tomaten (6)
Tomaten

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Pittige tomatensaus

Porties: 4-6 potten
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2,5 kg tomaten
  • 2 uien
  • 1-2 rode of groene pepers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm 1 royale theelepel gedroogd
  • 4 takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogd
  • 4 tenen knoflook
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 takjes basilicum of 2 theelepels gedroogd

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pittige tomatensaus:

Snij de uien grof en fruit deze in een royale pan licht aan in de olijfolie. Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Snij het pepertje in ringen en hak de knoflook grof. Voeg dit samen met de tijm, oregano en, balsamico en 2 theelepels zout toe aan het uimengsel in de pan en laat dit minimaal een uur zachtjes stoven. Doe dit stoven zonder deksel zodat een gedeelte van het tomatenvocht verdampt. Neem 4 -6 schone potten met schroefdeksel en zet deze klaar. Pureer de tomatenmassa nu fijn met een staafmixer of de blender. Breng op smaak met nog eventueel wat suiker, zout, en basilicum. Laat nog even goed doorkoken en schud de saus gloeiend heet in de potten. Doe de deksel er gelijk op en laat de pittige tomatensaus afkoelen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin759Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Mango-yoghurtsaus
Saus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

Zelfgemaakte pindasaus
Saus

Zelfgemaakte pindasaus; zoveel lekkerder!

abrikozenjam met rode peper
Chutney

Abrikozenjam met rode peper

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Reacties 4

  1. B says:
    2 jaar geleden

    Bedankt voor het recept. Kleine opmerking, je bent vergeten in de beschrijving te vermelden wanneer de tijm en oregano erbij gaat. Groeten!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 jaar geleden

      Dank je wel, we zullen het aanpassen.
      Deze mogen lekker meestoven voor veel smaak, samen met de balsamico toevoegen dus.

      Beantwoorden
  2. Connie says:
    4 jaar geleden

    Dat kan niet anders als lekker zijn als alles uit eigen tuin komt. Leg maar een voorraadje aan zou ik zeggen.

    Beantwoorden
  3. Irma says:
    4 jaar geleden

    Heb net drie potten tomatensaus gemaakt! Heerlijk! Smaakt echt voortreffelijk! Vooral omdat de meesten ingrediënten uit mijn eigen moestuintje komen, dus alles puur!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen