Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pittige tomatensaus van verse tomaten

Pittige tomatensaus van verse tomaten – Koop nu de heerlijkste tomaten en leg een voorraadje saus aan. Deze saus is geweldig met pasta, rijst of met de oer Hollandse gehaktballetjes.

Vaak neem ik blik tomaten voor een saus te maken maar in het zomerseizoen zet ik een tandje extra bij en maak  minimaal 1 x een grote pan tomatensaus zodat ik wat aan te pakken heb. Ik neem dan het liefst goed rijpe tomaten. En het liefst de coeur du boeuf omdat deze het meest vlezig zijn. Iedere andere tomaat kan natuurlijk ook al zal de ene wat langer op moeten staan dan de andere omdat het vochtgehalte nogal verschild. Deze saus van verse tomaten is 10 keer lekkerder dan al die kant en klare sauzen en je weet wat erin zit. Geen geur kleur en maakstoffen en ook geen bergen zout en suiker. Een stuk gezonder dus

Inmaken

Inmaken is weer helemaal terug aan het komen, we willen graag weten wat we eten en het is ook leuk om te doen. Gebruik hiervoor groente of jampotten die je gesteriliseerd hebt. Het steriliseren kan op verschillende manieren. Persoonlijk neem ik een bak zeer heet water waar ik 2 eetlepels backing soda aan toevoeg. Hier zet ik de al schone potten en deksels in en laat ze een minuut of 5 staan. Dan haal ik de potten eruit en spoel ze goed na met heet water. Nu zet ik ze op de kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken, niet afdrogen want dan heb je kans dat er weer vuil in komt. Let erop met vullen dat de randen schoon zijn voordat je er de deksel op draait. Vul de potten zo vol mogelijk  hoe minder lucht er in de pot zit hoe beter. Veeg eventueel geknoeide saus af met een stukje keukenpapier, niet met een vaatdoek!! Draai de deksel erop en laat op de kop afkoelen. Deze potten zijn minimaal 2 maanden houdbaar mits je schoon werkt.

Pittige tomatensaus

  • 2,5 kg tomaten
  • 2 uien
  • 1-2 rode of groene pepers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm 1 royale theelepel gedroogd
  • 4 takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogd
  • 4 tenen knoflook
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels balsamico zijn
  • 6 takjes basilicum of 2 theelepels gedroogd

Snij de uien grof en fruit deze in een royale pan licht aan in de olijfolie. Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Snij het pepertje in ringen en hak de knoflook grof. Voeg dit samen met de balsamico en 2 theelepels zout toe aan het uimengsel in de pan en laat dit minimaal een uur zachtjes stoven. Doe dit stoven zonder deksel zodat een gedeelte van het tomatenvocht verdampt. Neem 4 -6 schone potten met schroefdeksel en zet deze klaar. Pureer de tomatenmassa nu fijn met een staafmixer of de blender. Breng op smaak met nog eventueel wat suiker, zout, en basilicum. Laat nog even goed doorkoken en schud de saus gloeiend heet in de potten. Doe de deksel er gelijk op en laat afkoelen.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.