Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Portsaus; Een romige saus bij goed vlees

Om deze portsaus heerlijk romig te maken, wordt gebruik gemaakt van klontjes roomboter. Zorg er voor dat de klontjes roomboter ijskoud zijn, je mag ze gerust in de diepvries stoppen en deze er net voor gebruik uit halen.

4 64.938

Romige Portsaus – Deze saus is heerlijk bij bijvoorbeeld wild of een biefstuk en kan je al enkele uren vooraf klaar maken. Wanneer je het vlees na bereiding nog even laat rusten, dan pas werk je de saus verder af. Gebruik hiervoor de pan waarin je het vlees hebt gebakken, laat de aanbaksels erin, dit geeft nog extra smaak aan de saus.

Om deze saus heerlijk romig te maken, wordt gebruik gemaakt van klontjes roomboter. Zorg er voor dat de klontjes roomboter ijskoud zijn, je mag ze gerust in de diepvries stoppen en deze er net voor gebruik uit halen.


Romige portsaus

  • 3 dl rode port
  • 2 dl fond of een goede bouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 50 g ijskoude roomboter
  • 2 el honing
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 el water
  • zout en zwarte peper van de molen

Breng de port in een steelpan aan de kook en voeg er dan de fond en de tijm aan toe. Laat voor de helft inkoken. Zet afgedekt en koel apart tot het moment dat je het vlees gaat bereiden.

Bereid het vlees en laat rusten onder aluminiumfolie.

Gebruik nu dezelfde pan als waar je het vlees in bereid hebt. Indien de boter te bruin is verwijder je met huishoudpapier de meeste boterresten uit de pan en blus je de pan af met 2 el water. Roer de aanbaksels met een garde los.
Voeg het gereduceerde port mengsel hier aan toe en laat nog 3 minuten zachtjes inkoken. Roer de honing en de balsamico azijn door de saus en kruid af naar wens met gemalen zwarte peper en zout.

Doe de saus door een zeefje en vang op in een pan. Breng weer even aan de kook.
Haal de pan van het vuur en klop er de klontjes roomboter een voor een door, zodat je een mooie romige, gebonden portsaus krijgt.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Miranda zegt

    Zo’n lekkere saus! Ik kon de pan wel uitlikken (stiekem ook een beetje gedaan ?)

    1. Redactie zegt

      En zo horen we dat graag Miranda. Fijne jaarwisseling!

  2. Mireille zegt

    Hallo Marijke,
    Jazeker deze portosaus past perfect bij de kalkoen. Ze zal je gerecht nog naar een hoger culinair niveau brengen. Leuk dat je, zoals ik op mijn werk, met een aga oven werkt. Steeds dezelfde aanhoudende temperaturen om je gerechten te bereiden.
    Bedankt voor je interesse en nog nog veel kookplezier.
    Mireille.

  3. Marijke Kookt zegt

    Lijkt me een lekkere saus Mireille, je brengt mij op een idee… en wat ik vooral interessant vind, is dat je de saus praktisch helemaal vooraf kan maken. Met Kerst komen de kinderen en zijn we met 15! Ik ga een kalkoen langzaam garen in mijn AGA fornuis, maar ik ben er nog niet uit welke saus ik ga maken. Zou ik durven gaan voor de portsaus? of lijkt het jou geen goeie combinatie? Culinaire groetjes, Marijke

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer