• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Portsaus; Een romige saus bij goed vlees

Redactie door Redactie
in Saus
1
10
Portsaus

Romige Portsaus – Deze saus is heerlijk bij bijvoorbeeld wild of een biefstuk en kan je al enkele uren vooraf klaar maken. Wanneer je het vlees na bereiding nog even laat rusten, dan pas werk je de saus verder af. Gebruik hiervoor de pan waarin je het vlees hebt gebakken, laat de aanbaksels erin, dit geeft nog extra smaak aan de saus.

Om deze saus heerlijk romig te maken, wordt gebruikgemaakt van klontjes roomboter. Zorg er voor dat de klontjes roomboter ijskoud zijn, je mag ze gerust in de diepvries stoppen en deze er net voor gebruik uit halen.

Bouillon en port zijn een belangrijke basis in deze saus. De overige ingrediënten zijn smaakmakers. Het beste resultaat bereik je natuurlijk met een vers getrokken bouillon. Zorg ook voor een goede port. Dit is het hoofdingrediënt in deze saus en daarmee is het van belang om een goede kwaliteit port in huis te halen.

Romige portsaus

Porties: 0,5 liter
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 dl rode port
  • 2 dl fond of een goede bouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 50 g ijskoude roomboter
  • 2 el honing
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 el water
  • zout en zwarte peper van de molen

Bereidingswijze van dit recept

Portsaus maak je zo:

Breng de port in een steelpan aan de kook en voeg er dan de fond en de tijm aan toe. Laat voor de helft inkoken. Zet afgedekt en koel apart tot het moment dat je het vlees gaat bereiden.

Bereid het vlees en laat rusten onder aluminiumfolie.

Gebruik nu dezelfde pan als waar je het vlees in bereid hebt. Als de boter te bruin is, verwijder je met huishoudpapier de meeste boterresten uit de pan en blus je af met 2 eetlepels water. Roer de aanbaksels met een garde los.

Voeg het gereduceerde portmengsel hier aan toe en laat nog 3 minuten zachtjes inkoken. Roer de honing en de balsamicoazijn door de saus en kruid af naar wens met gemalen zwarte peper en zout.

Doe de portsaus door een zeefje en vang op in een pan. Breng weer even aan de kook. Haal de pan van het vuur en klop er de klontjes roomboter een voor een door, zodat je een mooie romige, gebonden portsaus krijgt.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin1223Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

Uiensaus
Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

Reacties 10

  1. Hennie Gerritsen says:
    5 maanden geleden

    Voor het gebonden maken, kan ik wat bint middel gebruiken.?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Dat kan Hennie, maar de saus moet voldoende binden door het inkoken. Als dat niet lukt gebruik je wat maïzena (eerst oplossen in weinig water) of allesbinder. Dit beïnvloed de smaak wel.

      Beantwoorden
  2. John says:
    1 jaar geleden

    mijn portsaus was te dun wel kekker, wat heb ik fout gedaan?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Oei, dat is op afstand lastig te zeggen John, maar het zou fout kunnen gaan bij het inkoken.

      Beantwoorden
  3. Audrey says:
    1 jaar geleden

    Mag ik ook kastanje champignon in? 🙂 Heb ik Fundo fonds en rosbief, and wil ik een port sauce met champignon maken, of ik kan alleen gebruik helder au jus met champignon. This looks really good!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Ja hoor, je kunt zeker ook kastanjechampignons gebruiken Audrey ?

      Beantwoorden
  4. Miranda says:
    3 jaar geleden

    Zo’n lekkere saus! Ik kon de pan wel uitlikken (stiekem ook een beetje gedaan ?)

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      En zo horen we dat graag Miranda. Fijne jaarwisseling!

      Beantwoorden
  5. Mireille says:
    6 jaar geleden

    Hallo Marijke,
    Jazeker deze portosaus past perfect bij de kalkoen. Ze zal je gerecht nog naar een hoger culinair niveau brengen. Leuk dat je, zoals ik op mijn werk, met een aga oven werkt. Steeds dezelfde aanhoudende temperaturen om je gerechten te bereiden.
    Bedankt voor je interesse en nog nog veel kookplezier.
    Mireille.

    Beantwoorden
  6. Marijke Kookt says:
    6 jaar geleden

    Lijkt me een lekkere saus Mireille, je brengt mij op een idee… en wat ik vooral interessant vind, is dat je de saus praktisch helemaal vooraf kan maken. Met Kerst komen de kinderen en zijn we met 15! Ik ga een kalkoen langzaam garen in mijn AGA fornuis, maar ik ben er nog niet uit welke saus ik ga maken. Zou ik durven gaan voor de portsaus? of lijkt het jou geen goeie combinatie? Culinaire groetjes, Marijke

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen