Raita – De Indiase Keuken is heerlijk, maar sommige gerechten kunnen behoorlijk wat peper bevatten. Om de brand te blussen en het geheel wat minder heftig te maken is er dan raita. Dat is een verfrissend bijgerechtje dat vaak wordt geserveerd naast pittige curry’s en kruidige gerechten in de Indiase keuken. Met de romige textuur van de yoghurt, en de frisse komkommer voegt raita niet alleen smaak toe aan je maaltijd, maar ook een verkoelende toevoeging die andere gerechten compleet maakt. Vind hieronder het recept om raïta te maken.
Wat is raita?
Raita is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de Indiase culinaire traditie. De exacte oorsprong van het recept is moeilijk vast te stellen, maar die zou al teruggaan tot de zestiende eeuw. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt met eenvoudige ingrediënten die direct beschikbaar waren, zoals yoghurt, komkommer, munt en andere kruiden. Die ingrediënten werden gecombineerd om een verfrissend contrast te bieden tegenover de kruidige en vaak heel pittige gerechten die werden geserveerd. De yoghurt in het gerecht speelt een cruciale rol in het verzachten van de hitte van specerijen, waardoor raita een onmisbare metgezel wordt voor gerechten als curry. Nu kun je die raïta in potjes koppen. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe leuk is het om die raïta gewoon zelf te maken? Het is heel makkelijk, en zoals met alles wat je zelf maakt, het is veel lekkerder.
Welke yoghurt gebruik je om dit recept te maken?
Het hoofdbestanddeel van raïta is natuurlijk de yoghurt. In het recept is er Griekse yoghurt gebruikt om de raita te maken. Je kunt dit heel makkelijk vervangen door Turkse yoghurt, Bulgaarse yoghurt of gewone, volle yoghurt. Kies de yoghurt die jij het lekkerst vindt.
Je kunt dit recept heel goed van tevoren maken. Dek het schaaltje af met plasticfolie en bewaar het in de koelkast.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Raita
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 1 limoen
- zout en peper
- 10 blaadjes munt
- 1 theelepel komijnpoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je raita:
Snijd de komkommer in de lengte in tweeën en verwijder het zaad door er een lepel langs te trekken. Het is belangrijk om het zaad te verwijderen, want daar zit veel vocht in en je wilt geen waterige raita. Rasp de komkommer op een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een zeef en voeg er wat zout aan toe. Laat goed uitlekken.
Boen de limoen schoon. Rasp de schil van de limoen en pers een helft uit.
Hak de munt fijn.
Doe de yoghurt in een kom. Roer het komijnpoeder, de limoenrasp en het limoensap erdoor. Voeg ook de uitgelekte komkommer en de munt toe. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat zwarte peper. Zet het schaaltje in de koelkast om flink koud te worden.
Serveer de raita bij een Indiase maaltijd. Geef er wat vers gebakken naan bij.
Tafel lekker !!