Rode bietendip met za’atar
- 450 gram rode bietjes (ongekookt/rauw)
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- ½ -1 rood pepertje, gesnipperd
- 450 ml dikke (Turkse of Griekse) yoghurt
- 1 ½ -2 el olijfolie
- ½ el za’atar
- ½ – 1 el ahornsiroop, dadelsiroop of honing
- snufje zout
- aluminiumfolie
voor de garnering:
- 50 gram feta (of meer, naar smaak)
- het groen van 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- (en eventueel 60 gram hazelnoten)
Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de ongeschilde bietjes schoon en verwijder eventuele ongerechtigheden. Pak de bietjes los van elkaar in met aluminiumfolie en leg ze op de bakplaat. Laat de oven zijn werk doen. Af en toe even prikken om te bepalen hoe ver het garingsproces is.
Als de bietjes gaar zijn, laat je ze ietsje afkoelen tot ze enigszins te hanteren zijn. Verwijder nu de schillen van de bietjes. Pureer de geschilde bieten samen met de knoflook en een hoeveelheid rode peper naar smaak in een blender of keukenmachine. Roer een gedeelte van de yoghurt erdoor, de za’atar, een snufje zout, een beetje zoetstof (honing, ahornsiroop of dadelsiroop) en een eetlepel olijfolie. Het is de bedoeling om een zijdeachtig, glanzende dip te creëren. Voeg daarom, nadat je geproefd hebt, geleidelijk naar smaak nog meer zoetstof, yoghurt en/of olie toe, tot het resultaat je bevalt. Laat de dip telkens even kort draaien in de blender, zodat alle ingrediënten goed vermengd worden. Je kunt de rode bietendip nu (afgedekt) bewaren tot gebruik of direct verder gaan met de opmaak van het gerecht.
Kies een mooie schaal om de spectaculair ogende dip in te serveren. Zoals je op de foto ziet, garneer je de bietendip met wat verkruimelde feta en het groen van de bosuitjes. Ook geroosterde, en daarna grofgehakte hazelnoten zijn een prima toevoeging, maar geen must. Hazelnoten rooster je in ongeveer 8 minuten goudbruin in een oven van rond de 190°C. Dit kan je dus direct na het poffen van de bieten doen. Garneer de bietendip liever niet te lang van te voren, maar vlak voor je gaat eten. Het rood van de bieten trekt namelijk vrij snel in de uitjes en uiteindelijk ook in de feta en dat bederft het prachtige kleureneffect dat je gecreëerd had.