Roomsaus – Boter, bloem, melk en room. Zijn dat ook basis ingrediënten in jouw keuken? Daarmee maak je een eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor talloze gerechten. Een basissaus voor bij vlees, groente of ovenschotel en zelfs de basis voor soepen en kroketten.
Een roux is de basis van een roomsaus
Een roomsaus begint met een roux. Een roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem die je samen gaart. Aan dit mengsel voeg je vocht toe, de hoeveelheid vocht en welk vocht je gebruikt is afhankelijk van wat je gaat maken.
Als je de basissaus maakt moet je rekening houden met welke vloeistof je gebruikt en welke smaak het gaat worden. De basisbouillon heeft al zout en smaak, melk maakt vooral romiger en zal nog zout en peper nodig hebben.
Verhoudingen
De verhouding van de roux met vocht bepaalt de dikte van de saus of soep. Hiervoor is een handige tabel gemaakt zodat je makkelijk kunt zien welke verhouding je waarvoor nodig hebt.
Roomsaus
Voor een roomsaus, die ook wel bechamelsaus wordt genoemd, gebruik je melk en/of room.
Als je een saus maakt waar al een vrij zoute vulling in zit, kun je het beste een basis van melk gebruiken. Neem bijvoorbeeld een kaassaus. Als je die met alleen bouillon zou maken wordt hij erg zout door de toevoeging van de kaas. Je wilt een romige saus, dus gebruik je melk.
Voor een roomsaus of bechamelsaus gebruik je melk en / of room
Velouté
Een velouté heeft bouillon als basis.
Als je een vulling maakt die wel wat pit kan gebruiken voeg je aan de roux een bouillon toe. Denk hierbij aan een pepersaus of een champignonsaus. Om een vollere smaak te krijgen voeg je er op het laatst slagroom en eidooier aan toe.
Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren
Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?
Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.
Roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 250 ml melk
- 25-50 gram slagroom of kookroom
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je roomsaus:
Smelt de boter en roer er de bloem doorheen. Roer net zo lang tot de bloem gaar is, dit zie je doordat er een laagje op de bodem van de pan komt.
Voeg er nu in 3 gedeeltes je vocht aan toe. Roer steeds totdat de saus weer egaal is, voordat je de volgende portie melk toevoegt.
Kook de saus nog even goed door. Voeg de room eraan toe en breng de roomsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Tafel lekker !!
Goede recepten.
Aub doorgaan met goede recepten en zet ze op Facebook
Dankjewel AnA, we gaan zeker door. Alleen die laatste (ze op facebook zetten) snappen we niet helemaal?
Goede recepten
Dank je Arnold, Al onze recepten zijn recepten die we zelf thuis ook maken.