Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Runderbouillon en gelei; Een natuurlijk product

Van een runderbouillon van pezen en zenen krijg je een prachtige gelei die als basis dient voor vele soorten soepen, sauzen en zelfs voorgerechten.

2 1.324

Runderbouillon en gelei; Een natuurlijk product – Dit is zo’n basisrecept dat je voor heel veel soorten gerechten kan gebruiken. Als je runder bouillon trekt van pezen en zenen dan krijg je in eerste instantie een hele mooie bouillon. Laat je deze goed afkoelen dan wordt de bouillon door de natuurlijke bindmiddelen uit de zenen en pezen een gelei.

Deze gelei is dan de basis voor allerlei soepen en sauzen of voorgerechten zoals een mooie aspic met vlees, vis, ei of groente. Als je de gelei weer verwarmt in een soep of saus dan zul je zien dat deze weer vloeibaar wordt.

Dit is een goedkope manier om een bouillon te maken. Echter vergt het wel wat tijd om te maken. Daarom is het aan te bevelen om grote hoeveelheden in één keer te maken. Je kunt dit dan in de koelkast bewaren of invriezen voor gebruik.


Runderbouillon en gelei; zo maak je het

 • 2 kg zware pezen en biefstukzenen (deze kan je bestellen bij je slager)
 • 200 gram knolselderij
 • 200 gram ui
 • 150 gram winterpeen
 • 150 gram prei
 • Zout

Maak de groenten schoon en snij deze in grove stukken. Spoel de zenen en pezen schoon onder water en doe deze met de soepgroente en wat zout in een pan met 6 liter water. Je kan uiteraard ook het recept verdelen over meerdere pannen of het recept halveren.

Breng het langzaam aan de kook tot bijna kookt. Let erop dat de bouillon niet mag koken, dan wordt hij namelijk troebel. Laat dit minimaal 8 uren trekken met het deksel erop. Tip is om het ‘s avonds op te zetten en laat het de volgende ochtend afkoelen op het fornuis.

Zeef vervolgens de bouillon en verdeel het over een aantal bakken zodat het in je koelkast kan. Zet dit 24 uur in de koelkast. Na 24 uur haal je de bakken eruit en haal je met de hand het vet eraf. De bouillon is nu klaar en je ziet dat het een krachtige gelei is geworden.

Tafel Lekker!

Wil je liever een heldere bouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Piet zegt

  Al deze kookhandelingen nodigen uit tot DOEN heerlijk lekker koken, met soms als nadeel, dat het lang duurt voor dat het helemaal af is.

  1. Redactie zegt

   Fijn dat het inspireert Piet. En ja…wie échte lekker wil eten moet er soms even wat tijd voor nemen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer