Sambal – Er zijn vele soorten en manieren om sambal te maken. Ik geef je hier het recept van sambal op mijn manier.
Ieder zijn smaak
Sambal is pittig en zeer aan smaak onderhevig. Het hoofdbestanddeel van sambal zijn rode pepers wat er verder aan toegevoegd wordt is heel verschillend. Waar de een het al snel te pittig vindt kan het voor een ander niet heet genoeg zijn. Dat zal ook de reden zijn dat er zo veel soorten sambal bestaan. Ik heb deze sambal uit de losse pols gemaakt na het lezen van een aantal recepten. Nu vind ik pittig lekker, maar het moet wel met mate zijn. Daarom heb ik in deze vrij milde sambal ui en gember verwerkt.
Gebruik dit heerlijke pittige mengsel om je gerechten meer power te geven zoals in marinades, bij vleesgerechten, maar ook op een tosti of bij een loempia kan het net dat beetje extra geven.
Sambal
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 rode pepers
- gember 3 cm
- 3 uien
- 5 teentjes knoflook
- 2 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels zoute ketjap
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout
- 100 ml olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sambal:
Was de pepers en haal er het groen steeltje vanaf. Maak de uien, knoflook en de gember schoon. Snij alles grof en doe het in een keukenmachine met messen. Blender het tot een dikke massa. Verwarm de olie en bak hierin de massa kort aan. Voeg de overige ingrediënten toe en kook dit door. Doe de kokend hete sambal in schone glazen potjes en draai deze onmiddellijk dicht. Zet ze op hun kop en laat afkoelen. De potjes zullen vacuüm trekken en zo langer houdbaar zijn.
Gebruik de sambal om gerechten meer pit te geven.
Tafel lekker !!
Graag gedaan Harm. Ook sambal kun jeaan je eigen smaak aanpassen.
Perfekte mix! Dank voor dit recept!