Sambal – Er zijn heel veel soorten en manieren om dit pittige goedje te maken. Dit is het recept van sambal op mijn manier. Het is een recept voor gebakken sambal, door het bakken en de toevoeging van suiker en andere ingrediënten is het ook voor degene die niet van heel heet houdt een lekkere toevoeging aan diverse gerechten.
Heet, heter, het heetst
Sambal is pittig en enorm aan smaak onderhevig. Een sambal recept bestaat natuurlijk vooral uit rode pepers. Wat er verder aan toegevoegd wordt is heel verschillend. Ook welke pepers er verder nog toegevoegd worden maakt een wereld van verschil. Waar de een het al snel te pittig vindt kan het voor een ander niet heet genoeg zijn. Dat zal ook de reden zijn dat er zoveel recepten bestaan.
De sambal is uit de losse pols gemaakt na het lezen van een aantal recepten. Pittig is best lekker, maar niet iedereen houdt ervan, het moet wel met mate zijn. De hitte wordt al veel minder door het gebruik van redelijk veel ui, suiker en gember. Door de groenten eerst aan te bakken en daarna nog even te laten koken is het een recept voor een vrij milde sambal geworden.
Het grote voordeel van zelf sambal maken
Zelf sambal maken kost je maar heel weinig tijd. Maar het grote voordeel is dat je het recept aan kunt passen naar je eigen smaak. Een beetje heter, of juist een beetje minder, een beetje kruidiger of juist niet. Als jij het zelf gaat maken kun je ervan op aan dat het ook jouw smaak meekrijgt. En als het toch tegenvalt weet je waarschijnlijk wat je de volgende keer ander zou doen. Probeer dus echt eens om zelf sambal te maken.
Een potje sambal op tafel voor een goede harmonie
Als je kookt, kook je meestal voor meerdere personen. Zoals al eerder gezegd niet iedereen kan evengoed tegen de hitte van rode pepers. Door een recept licht op smaak te brengen met een klein beetje sambal geef je wel al een bepaalde smaak mee. Het potje op tafel is dan voor degene die het graag iets pittiger wil. Zo kan iedereen lekker eten zonder dat er iemand teleurgesteld wordt.
Te gebruiken in heel veel gerechten
Gebruik dit heerlijke recept om je gerechten meer power te geven. Niet alleen de bami, nasi en saté varen wel bij een beetje sambal. Gebruik de heerlijke zelfgemaakt sambal ook eens in marinades, vleesgerechten, soepen of in een bonenschotel. Ook op een tosti of bij een loempia kan dit recept net dat beetje extra geven wat het gerecht van matig tot erg lekker maakt.
Sambal
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 rode pepers
- gember 3 cm
- 3 uien
- 5 teentjes knoflook
- 2 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels zoute ketjap
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout
- 100 ml olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sambal:
Zorg voor 4 kleine schone potjes.
Was de pepers en haal er het groen steeltje vanaf. Maak de uien, knoflook en de gember schoon. Snij alles grof en doe het in een keukenmachine met messen. Blender het tot een dikke massa.
Verwarm de olie en bak hierin de massa kort aan. Voeg de overige ingrediënten toe en kook dit door.
Doe de kokend hete sambal in schone glazen potjes en draai het onmiddellijk dicht. Zet ze op hun kop en laat afkoelen. De potjes zullen vacuüm trekken en zo langer houdbaar zijn.
Gebruik de sambal om gerechten meer pit te geven.
Tafel lekker !!
Graag gedaan Harm. Ook sambal kun jeaan je eigen smaak aanpassen.
Perfekte mix! Dank voor dit recept!