Sinaasappelmarinade voor stoofvlees – Hoe kan vlees de ene keer heerlijk zacht zijn en de andere keer helemaal droog? Een marinade kan het verschil maken tussen een heerlijk mals stukje vlees en een droge taaie lap. Maar niet alleen de marinade, ook de manier van bereiden is van belang. Hoe je dit doet, lees je hier.
Waarom zou je vlees marineren?
Bij marineren denk je het eerste aan smaak toevoegen. Dit klopt en vooral bij marinades op basis van olie is dit het geval. De oliemarinades kennen we vooral van het vlees voor de BBQ. Behalve marinades op oliebasis heb je ook marinades op basis van zuur. Meestal is dit wijn, maar er wordt ook wel gebruikgemaakt van azijn of vruchtensap. De zuren breken het bindweefsel van het vlees af, waardoor het vlees veel malser wordt. Marineren heeft tijd nodig, dus begin de dag voordat je het vlees wil bakken of op het laatst ’s morgens vroeg met het marineren met de sinaasappelmarinade.
Gemarineerd en toch taai?
Als je vlees marineert staat het in een koude marinade. Als je het vlees direct uit de koude en natte marinade in de pan doet schrikt het vlees van het temperatuurverschil. Hierdoor wordt het vlees taai. Ze je het vuur lager? Dan krijg je het niet mooi bruin gebakken omdat de temperatuur van de pan te laag is. Laat daarom altijd het vlees met marinade minimaal een uur op temperatuur komen.
Haal het vlees uit de marinade en dep het altijd droog met een stukje keukenpapier. Bak het in gedeeltes zodat de pan niet te hard afkoelt en je de stukken vlees mooi bruin kunt kleuren. Ook erg belangrijk voor een zacht stukje vlees is dat je nooit, maar dan ook nooit koude vloeistof over het vlees mag gieten. Ook hier schrikt het vlees van. Verwarm altijd eerst de marinade, of als je een simpele jus maakt het water, voordat je dit bij het vlees doet. De makkelijkste manier is om het vlees uit de pan te halen en dan de vloeistof in de pan te verwarmen, zo kun je ook die heerlijke aanbaksels, die voor heel veel smaak zorgen, losroeren. Breng de vloeistof aan de kook en bind dit eventueel met een beetje opgeloste maïzena voor een gebonden jus. Leg daarna pas waar het vlees terug in de pan en warm het nog even door.
Laat vlees met marinade altijd minimaal een uur op temperatuur komen en giet nooit een koude vloeistof over het vlees
Dit vlees is geschikt voor de sinaasappelmarinade
- Riblappen
- Sukadelappen
- Runderstoofvlees
- Rund- en varkenspoulet
- Schouderkarbonades
- Lamsbout
- Konijn
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- de schil van 1 sinaasappel
- het sap van 3 sinaasappels
- 300 ml rode wijn
- 2 takken rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 theelepel zout
- 1 kilo runderstoofvlees naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Vlees met sinaasappelmarinade maak je zo:
Het marineren:
Haal de schil van 1 sinaasappel met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het oranje gedeelte hebt en niet het witte. Het witte van de schil smaakt namelijk bitter.
Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes.
Meng alles in een grote schaal.
Dep het vlees droog en snijd het desgewenst in stukken. Meng het vlees met de sinaasappelmarinade en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet dit minimaal 6 uur koud weg.
Het bereiden:
Haal de schaal uit de koelkast en laat alles op kamertemperatuur komen.
Haal het vlees uit de sinaasappelmarinade, maar gooi de marinade niet weg. Dep het vlees droog met keukenpapier.
Zet een braadpan op het vuur en verwarm hierin een royale eetlepel boter of olie.
Bak het vlees in gedeeltes aan zodat het mooi donkergekleurd is. Leg het gebakken vlees steeds op een bord en bak een volgende batch.
Als alles aangebakken is en op een bord ligt doe je de sinaasappelmarinade in de pan. Breng dit aan de kook en roer de aanbaksels los.
Doe het vlees weer terug in de pan en zet het vuur op laag. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3-4 uur zachtjes gaar stoven tot dit bijna uit elkaar valt.
Haal het vlees voorzichtig uit de pan en meng een eetlepel maïzena met een klein beetje water. Giet dit al roerende bij de saus tot die naar wens gebonden is.
Doe het vlees weer terug in de pan en warm nog even kort door.
Tafel lekker !!