Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Stoofvlees kun je heerlijk op smaak brengen met deze sinaasappelmarinade. Daarnaast een aantal tips voor het marineren en stoven van je stukje vlees.

0 2.360

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees – Hoe kan vlees de ene keer heerlijk zacht zijn en de andere keer helemaal droog? Een marinade kan het verschil maken tussen een heerlijk mals stukje vlees en een droge taaie lap. Maar niet alleen de marinade, ook de manier van bereiden is van belang. Hoe je dit doet lees je hier.

Waarom marineren

Bij marineren denk je het eerste aan smaak toevoegen. Dit klopt en vooral bij marinades op basis van olie is dit het geval. De oliemarinades kennen we vooral van het vlees voor de BBQ. Behalve marinades op oliebasis heb je ook marinades op basis van zuur. Meestal is dit wijn maar er wordt ook wel gebruik gemaakt van azijn of vruchtensap. De zuren breken het bindweefsel van het vlees af waardoor het vlees veel malser wordt. Marineren heeft tijd nodig dus begin de dag voordat je het vlees wil bakken of op het laatst ‘s morgens vroeg met het marineren.

Gemarineerd en toch taai?

Wanneer je je vlees marineert staat het in een koude marinade. Wanneer je het vlees direct uit de koude en natte marinade in de pan doet schrikt het vlees van het temperatuurverschil hierdoor wordt het vlees taai en krijg je het niet mooi bruin gebakken omdat de temperatuur van de pan te laag is. Laat daarom altijd je vlees met marinade minimaal een uur op temperatuur komen. Haal het vlees uit de marinade en dep het altijd droog met een stukje keukenpapier. Bak het in gedeeltes zodat de pan niet te hard afkoelt en je de stukken vlees mooi bruin kunt kleuren. Ook erg belangrijk voor een zacht stukje vlees is dat je nooit maar dan ook nooit koude vloeistof over je vlees mag schudden. Ook hier schrikt het vlees van. Verwarm altijd eerst je marinade of wanneer je een simpele jus maakt je water voordat je dit bij het vlees doet. De makkelijkste manier is om je vlees uit de pan te halen en dan de vloeistof in de pan te verwarmen, zo kun je ook die heerlijke aanbaksels die voor heel veel smaak zorgen losroeren. Breng je vloeistof aan de kook en bind dit eventueel met een beetje opgeloste maïzena voor een gebonden jus. Leg daarna pas waar het vlees terug in de pan en warm het nog even door.

Laat vlees met marinade altijd minimaal een uur op temperatuur komen en giet nooit een koude vloeistof over je vlees

Welk vlees is geschikt voor deze sinaasappelmarinade

 • Runderriblappen
 • Sukadelapjes
 • Runder stoofvlees
 • Runder- en varkenspoulet
 • Varkens schouderkarbonades
 • Lamsbout
 • Konijn

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

 • Schil van 1 sinaasappel
 • Sap van 3 sinaasappels
 • 300 milliliter rode wijn
 • 2 takken rozemarijn
 • 4 takjes tijm
 • 3 laurierblaadjes
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ theelepel gemalen zwarte peper
 • 2 theelepel zout
 • 1 kilo runder stoofvlees naar keuze

Het marineren

Haal de schil van 1 sinaasappel met een dunschiller, zorg ervoor dat je het oranje gedeelte hebt en niet het witte. Het witte van de schil smaakt namelijk bitter. Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Meng alles in een grote schaal. Dep het vlees droog en snijd het desgewenst in stukken. Meng het vlees met de sinaasappelmarinade en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet dit minimaal 6 uur koud weg.

Het bereiden

Haal de schaal uit de koelkast en laat alles op kamertemperatuur komen. Haal het vlees uit de sinaasappelmarinade maar gooi de marinade niet weg. Dep het vlees droog met keukenpapier. Zet een braadpan op het vuur en verwarm hierin een royale eetlepel boter of olie. Bak het vlees in gedeeltes aan zodat het mooi donkergekleurd is. Leg het gebakken vlees steeds op een bord en bak een volgende batch. Wanneer alles aangebakken is en op een bord ligt doe je de sinaasappelmarinade in de pan. Breng dit aan de kook en roer de aanbaksels los. Doe het vlees weer terug in de pan en zet het vuur op laag. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3-4 uur zachtjes gaar stoven tot dit bijna uit elkaar valt. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en meng een eetlepel maïzena met een klein beetje water. Giet dit al roerende bij de saus tot deze naar wens gebonden is. Doe het vlees weer terug in de pan en warm nog even kort door.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer