Smokey barbecuesaus – Bij een barbecue horen lekkere sauzen. En als er één soort is die er echt bij hoort, is het wel een lekker pittige, smokey barbecuesaus. Nu kun je die natuurlijk uit een flesje halen. Maar zelf gemaakt is altijd lekkerder, dat geldt ook hier. En hoe leuk is het om een zelfgemaakte saus te serveren op je barbecueparty? Daar ga je zeker bonuspunten mee scoren, en reken maar dat er om het recept gevraagd gaat worden.
Zelf een lekkere, smokey barbecuesaus maken
Het zelf maken van een smokey barbecuesaus kon weleens veel makkelijker zijn dan je verwacht. Je maakt de saus met een fles tomatenketchup als basis. Daar voeg je verschillende specerijen aan toe, waaronder gerookt paprikapoeder. Dat paprikapoeder geeft de saus zijn rooksmaak. Daarnaast gaat er een beetje whiskey in de saus. Je laat de saus een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje. Daarna doe je de barbecuesaus over in sausflesjes of potjes. Het recept is voor ongeveer 650 ml saus. Dat lijkt veel, maar je hoeft niet alles in een keer te gebruiken. Als je schoon werkt en schone potjes of flesjes gebruikt, kun je de saus minstens een maand of 3 in de koelkast bewaren. Ben jij een barbecueliefhebber? Dan is het altijd handig om een voorraadje van die smokey barbecuesaus te hebben!
Een paar tips
Houd je wel van een smokey barbecuesaus, maar hoeft het niet zo pittig? Gebruik dan gewoon wat minder cayennepeper. Als je de basis van tomatenketchup, Worcestershire sauce, gerookt paprikapoeder, suiker, water en whiskey aanhoudt, kun je wel een beetje spelen met de andere ingrediënten.
Maak de smokey barbecuesaus een paar dagen voor je hem wilt gaan gebruiken. Als de smaken goed ingetrokken zijn is hij nog lekkerder.
Er zijn heel handige knijpflesjes te koop waarmee je de saus makkelijk kunt doseren. Je kunt natuurlijk ook een lege ketchupfles gebruiken. Die moet je dan wel eerst goed schoonmaken en van binnen laten drogen. Een glazen jampotje kan natuurlijk ook.
Koop gewoon een goedkope tomatenketchup van een huismerk. Je gaat er zoveel smaken aan toevoegen dat je die ketchup niet meer proeft.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Zelf een lekkere, smokey barbecuesaus maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 ml tomatenketchup
- 40 ml whiskey
- 50 ml Worcestershire sauce
- 1 eetlepel gembersiroop
- 5 eetlepels donkerbruine suiker
- 2,5 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel mosterpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 150 ml water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je smokey barbecuesaus:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan.
Breng aan de kook en laat de saus 45 minuten op een heel laag vuurtje koken.
Laat de smokey barbecuesaus afkoelen en schenk hem over in schone flessen of potjes.
Je kunt de saus in de koelkast minstens 3 maanden bewaren.
Tafel lekker !!