• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, maart 7, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

door Connie Derks
in Saus
0
19
Stroganoff saus

Stroganoff saus – De saus kan je vlees maken of breken. Waarom moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een goedkoop sausje bij serveert. Wanneer ik saus eet wil ik ook een lekkere saus vol verse ingrediënten en geen kant en klare saus uit een pakje.

Stroganoff saus

Stroganoff saus kennen we in vele varianten, met en zonder champignons of paprika maar altijd met tomatenpuree en paprikapoeder. Ik geef je hier het recept van mijn versie, deze is flink gevuld met verse champignons, paprika en ui en lekker romig van smaak door toevoeging van een klein beetje crème fraîche. Deze saus is prima vooraf klaar te maken en te verwarmen wanneer je deze wil serveren.

Paprikapoeder

Ook paprikapoeder heb je in erg veel varianten. De zoete (edel sus) variant is het meest bekend, Je hebt ook een scherpe variant, het verschil zit hem in het wel of niet mee malen van de zaden van de paprika. Ook heb je nog de gerookte paprikapoeder (Pimenton) deze heeft zoals het woord het al zegt een rokerige smaak. Deze paprikapoeder is er ook in vele smaken van mild/zoet tot pittig.

Bak paprikapoeder niet direct in olie de smaak wordt dan bitter.

Stroganoff saus

  • 1 eetlepel olie
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 100 gram runderbouillon
  • 2 augurkjes
  • 125 gram crème fraîche
  • 3 eetlepels wodka
  • zout en/of zwarte peper naar smaak

Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes, doe dit ook met de paprika en zorg dat de stukken ui en paprika ongeveer even groot zijn. Snijd de champignons in plakjes en de augurk in hele kleine stukjes. Verhit de olie en smoor hierin de ui glazig. Pers er het teentje knoflook boven uit en voeg er de champignons en de paprika aan toe. Bak alles kort door tot beetgaar. Voeg er nu de tomatenpuree aan toe en bak deze even kort mee, dit is om het zuur uit de puree te neutraliseren. Voeg er nu de paprikapoeder en de bouillon aan toe. Breng aan de kook en los de tomatenpuree hierin op. Voeg de augurkjes toe en roer ze erdoor. Nu mag de wodka erbij, kook deze even kort door. Zet het vuur uit en roer er op het laatst de crème fraîche doorheen. Breng op smaak met peper en zout naar smaak.  Serveer de stroganoffsaus bij bijvoorbeeld, schnitzel, rosbief of een anders lekker stuk vlees.

Tafel lekker!!

Tags: Groente - Paddenstoelen - ChampignonsGroente - Vruchtgroenten - Paprika
DeelPin1170Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pie met prei recept
Quiche

Pie met prei, champignons en kaas

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Pastagerechten

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

Champignonpizza of Pizza Funghi met verse champignons
Pizza

Champignonpizza of Pizza Funghi – Echt vers!

Pastasaus met lekker veel verse champignons
Pastagerechten

Pastasaus met lekker veel verse champignons

knoflook-champignons
Hapjes

Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

Reacties 19

  1. Harry Candel (en ik ben namelijk wel meester-kok, maar doet er niet toe) says:
    3 weken geleden

    Jochem:
    Ik lees duidelijk een half bouillonblokje en dat is geen verse, die om schrijf je anders.
    ik begrijp heel goed wat je bedoelt maar je moet het vak niet vernagelen, en zeker niet als je uit geef voor Meester-kok.
    Ik vraag me af wie de persoon er achter schuilt gaat, ik heb daadwerkelijk gedaan al was het wel toentertijd in 7 April 1982 in België.
    maar doet niet ter zaken wat ik belangrijkste vindt dat er geweldigen recepten gedeeld worden.
    ik ben nu bezig zins een tijdje maar daar nog steeds de moet voor vinden, ik kan geen afstand nemen van me vak en als je recepten gaat delen is het net of je een stukje van je zelf neer zet en publiceert, ook al is het op je eigen kook site.
    Het voelt dan het zelfde of je af geschreven bent snappen jullie, maar ik ben nog wel bezig maar toch lol.

    Beantwoorden
  2. Joop de Koock says:
    8 maanden geleden

    Nou ik heb exact gedaan wat er op het recept stond en nu het ik tomatensaus met een bij smaakje , helemaal niet lekker en zonde van mijn tijd en spullen pfffff

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      Jammer Joop. Kan het misschien zijn dat er onverhoopt toch iets niet goed gegaan is? Uit de andere reacties blijkt dat het bij anderen wel in de smaak valt. We helpen graag ?

      Beantwoorden
  3. Cecile says:
    11 maanden geleden

    Een stomme vraag misschien, maar wat is portineren? Of moet dat portioneren zijn?
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
  4. Jim Greven says:
    11 maanden geleden

    Omdat ik portineer, gebruik ik boter en kookroom. Dan schift het minder na opwarmen …perfect recept!!

    Beantwoorden
  5. Erna says:
    2 jaar geleden

    Een heerlijk recept de stroganoff saus.

    Een blijvertje voor ons

    Beantwoorden
  6. Nici says:
    2 jaar geleden

    Stroganoff is toch een Russische variant voor een geweldige vleessaus, lijkt mij toch dat er vodka in moet dat je hoort te flamberen en moet blussen met room.

    Beantwoorden
  7. walter says:
    2 jaar geleden

    Lekkere saus ik mis alleen nog de kappertjes.
    het recept van Rik is ook goed als je de saus vooraf klaar wil maken.
    maar niet om aan tafel , dit is te omslachtig en kost te veel tijd .

    Beantwoorden
  8. Marijke says:
    2 jaar geleden

    100 gram bouillon? Dat is een heel pak ik denk dat je 100 ml bedoeld

    Beantwoorden
    • Sandra says:
      1 jaar geleden

      De stroganoffsaus was heerlijk. We hebben er van gesmuld! Komt zeker binnenkort nog een keer op het menu.

      Beantwoorden
      • Connie says:
        1 jaar geleden

        Leuk om te horen Sandra dat mijn versie van de saus goed is bevallen.

        Beantwoorden
  9. Rik says:
    3 jaar geleden

    Hoi Connie
    Stroganoff heeft geen crème fraiche maar room en heeft bruine saus erdoor. Verder mis ik de gehakte peterselie…
    Ook wordt geen olie maar roomboter gebruikt…
    Wat bloem om te binden…. met een rouxtje dus.
    Maar verder toppie hoor…

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Zoals bij veel recepten zijn er voor stroganoffsaus ook veel verschillende recepten. Ieder heeft zijn eigen versie en de ene waarschijnlijk nog lekkerder dan de andere.

      Beantwoorden
      • Rik says:
        3 jaar geleden

        Als men zonder wodka, augurk, paprika, tomatenpuree of knoflook werkt dan houd het voor mij toch op hoor..

        Stroganoffsaus

        • 50 gram boter
        • 50 gram bloem
        • Blikje tomatenpuree
        • 1 theelepel paprikapoeder
        • +/- 100 cc room
        • 4 tenen knoflook fijngesneden
        • ½ groene puntpaprika in brunoise
        • 1 kleine ui of een ½ grote ui fijngesneden
        • Champignons in kleine stukjes en afgekookt (vocht voor de saus)
        • 4 sticks augurk in brunoise
        • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
        • Scheut bruine jus (jus de veau lie)
        • Borrelglaasje wodka
        • ½ bouillonblokje
        • Scheutje tabasco
        • Scheutje worcestersaus
        • Peper en zout

        De ui en knoflook even aanfruiten in de boter.
        Tomatenpuree toevoegen en even laten ontzuren.
        Paprikapoeder toevoegen en even laten splijten (mioteren) op een laag vuur.
        Bloem toevoegen en even laten garen op een laag vuur
        Wat champignonsvocht, bruine jus, wodka en de room met het halve bouillonblokje toevoegen en de saus glad roeren. Let op hete roux en koud vocht of andersom…
        Rustig aan de kook brengen en de saus op dikte maken door eventueel wat water toe te voegen.
        Champignons, paprika, peterselie en augurk toevoegen en even doorkoken.
        De saus op smaak brengen met peper, zout, worcestersaus en een scheutje tabasco.

        Flamberen kan .. dan de saus in een koekenpan maken en vanuit een rand de brandende wodka over de saus laten komen…
        Wij gaven bovenstaande ingrediënten aan de kelner mee die de saus aan tafel klaarmaakte..

        Bij de beroemde chateaubriand werd het vlees uit de kop van de ossenhaas gesneden.
        Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bijv. Ribeye, bavette en /of het meer” geaderd” vlees.
        Dat beetje vet geeft toch meer smaak….

        Ik leerde de saus maken van een meester-kok (mijn leermeester) en een maître d’hotel.

        Beantwoorden
        • Sienna says:
          2 jaar geleden

          Dan maak je toch lekker je eigen variant Rik…

          Beantwoorden
        • Marchel scheerder says:
          2 jaar geleden

          Knap hoor een meester- kok die bouillon blokjes gebruikt .

          Beantwoorden
          • jochem says:
            4 weken geleden

            misschien huisgemaakte bouillon blokjes? ,.. beetje chef heeft z’n mep goed staan .. en heeft dus ,.ja zelfgemaakte blokjes bouillon, saus ,en of basis sausen /bouillons geportioneerd in de vriezer staan. cook and old heet dat.. aangezien geen enkele bouillon of saus precies het zelfde is , zul je het ook een beetje op je eigen smaak en gevoel moeten doen.

            eerst even kennis opdoen voordat je iemand zn recept afzeikt,, succes .. top receptje by the way !

  10. Gina says:
    3 jaar geleden

    Ziet er allemaal even lekker uit
    Voor de stroganof saus moet daar wodka bij , ik heb dat niet in huis want wij lusten dat niet.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Wanneer jij dat niet lekker vind hoef je dit er niet in te doen. Je kan het eventueel vervangen door sherry, cognac of whiskey maar helemaal weglaten kan ook. Dat is het leuke van koken pas het naar eigen smaak aan.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

Couscous salade met kip en mango
Salade

Couscous salade met kip en mango

Deze couscous salade met kip en mango is een boost voor je zintuigen. Hij ziet er niet alleen lekker uit...

Lees verder
Ovenschotel met eieren en spinazie

Ovenschotel met eieren en spinazie

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Rutger op Pasta Bolognese
  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen