Stroganoff saus – Een saus kan een vleesgerecht maken of breken. Waarom zou je moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een goedkoop sausje bij serveert? Als we saus eten willen we ook een lekkere saus vol verse ingrediënten en geen kant-en-klare saus uit een pakje.
Stroganoff saus
Stroganoff saus kennen we in vele varianten, met en zonder champignons of paprika, maar altijd met tomatenpuree en paprikapoeder. We geven je hier het recept van een eigen versie. Deze is flink gevuld met verse champignons, paprika en uien en lekker romig van smaak door de toevoeging van een klein beetje crème fraîche. Deze saus is prima vooraf klaar te maken. Je hoeft de stroganoff saus dan alleen nog te verwarmen vlak voor je de saus wil serveren.
Deze is flink gevuld met verse champignons, paprika en uien
Paprikapoeder
Ook paprikapoeder heb je in erg veel varianten. De zoete (edel sus) variant is het bekendst. Je hebt ook een scherpe variant, het verschil zit hem in het wel of niet mee malen van de zaden van de paprika. Ook heb je nog de gerookte paprikapoeder (Pimenton) deze heeft zoals het woord het al zegt een rokerige smaak. Dit gerookte paprikapoeder is er ook in vele smaken van mild/zoet tot pittig. Bak paprikapoeder niet direct in olie om een bittere smaak te voorkomen.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Paprika, in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Stroganoff saus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 250 gram champignons
- 1 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- 100 gram runderbouillon
- 2 augurkjes
- 125 gram crème fraîche
- 3 eetlepels wodka
- zout en/of zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijke stroganoff saus:
Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes, doe dit ook met de paprika en zorg dat de stukken ui en paprika ongeveer even groot zijn. Snijd de champignons in plakjes en de augurk in hele kleine stukjes. Verhit de olie en smoor hierin de ui glazig. Pers er het teentje knoflook boven uit en voeg er de champignons en de paprika aan toe. Bak alles kort door tot beetgaar. Voeg er nu de tomatenpuree aan toe en bak deze even kort mee, dit is om het zuur uit de puree te neutraliseren. Voeg er nu de paprikapoeder en de bouillon aan toe. Breng aan de kook en los de tomatenpuree hierin op. Voeg de augurkjes toe en roer ze erdoor. Nu mag de wodka erbij, kook deze even kort door. Zet het vuur uit en roer er op het laatst de crème fraîche doorheen. Breng op smaak met peper en zout naar smaak. Serveer de stroganoffsaus bij bijvoorbeeld, schnitzel, rosbief of een ander lekker stukje vlees.
Tafel lekker !!
Ik vond de saus een beetje zuur en niet persé een goede tomatensmaak. Nu heb ik dus een klein blikje tomatenpuree gebruikt…die van 70 gram….ik twijfel of dat wel goed is…. Kan iemand me hier wijzer in maken?
Thanks.
Jammer dat je de saus te zuur vond. Je hebt de goede hoeveelheid tomatenpuree gebruikt. Heb je deze ook even ontzuurt zoals in de beschrijving staat? Houd je van iets zoeter mag je er natuurlijk ook altijd een beetje suiker naar smaak aan toevoegen.
ik heb lekker het orginele recept gebruikt allen ipv wodka heb ik wisky gebruikt nou we vonden het allemaal erg lekker dus onze complimenten.
Dank je wel voor je compliment Willem. Fijn dat het gesmaakt heeft.
Jochem:
Ik lees duidelijk een half bouillonblokje en dat is geen verse, die om schrijf je anders.
ik begrijp heel goed wat je bedoelt maar je moet het vak niet vernagelen, en zeker niet als je uit geef voor Meester-kok.
Ik vraag me af wie de persoon er achter schuilt gaat, ik heb daadwerkelijk gedaan al was het wel toentertijd in 7 April 1982 in België.
maar doet niet ter zaken wat ik belangrijkste vindt dat er geweldigen recepten gedeeld worden.
ik ben nu bezig zins een tijdje maar daar nog steeds de moet voor vinden, ik kan geen afstand nemen van me vak en als je recepten gaat delen is het net of je een stukje van je zelf neer zet en publiceert, ook al is het op je eigen kook site.
Het voelt dan het zelfde of je af geschreven bent snappen jullie, maar ik ben nog wel bezig maar toch lol.
Nou Harry, meesterkok of niet, je moet nog wel even leren om netjes en volledig te schrijven, want dit is dramatisch. Blijf jij maar achter de oven staan voordat je iemand op zijn kookkunsten te recht wijst. Ik ben blij met het recept.
Harry, Laat je arrogante achterwege en ga een cursus Nederlands volgen.
Je reageert alleen om even te laten weten dat jij meesterkok bent.
Wat een totaal onbegrijpelijk en warrig verhaal Harry. Om over het erbarmelijke taalgebruik maar helemaal te zwijgen. Ik snap niet wat de achterliggende boodschap kan zijn. Een sneer naar iemand die zich onterecht uitgeeft voor meesterkok? Wie dan? Het recept is van Conny, en ik kan haar niet op zoiets betrappen. We zullen het nooit weten, vrees ik.
Prachtig recept. Niets op af te dingen. Ik had nog biefstukpuntjes, en zocht er een mooie saus bij. Nou, is gelukt! Een aanrader. Leuke reacties, en leuke aanvullingen.
En heel goed dat het recept vermeld dat je de tomatenpuree moet ontzuren. Dat is waarschijnlijk het enige dat er mis kan gaan als je geen meesterkok bent.
Nou ik heb exact gedaan wat er op het recept stond en nu het ik tomatensaus met een bij smaakje , helemaal niet lekker en zonde van mijn tijd en spullen pfffff
Jammer Joop. Kan het misschien zijn dat er onverhoopt toch iets niet goed gegaan is? Uit de andere reacties blijkt dat het bij anderen wel in de smaak valt. We helpen graag ?
Een stomme vraag misschien, maar wat is portineren? Of moet dat portioneren zijn?
Lieve groet Cecile
Omdat ik portineer, gebruik ik boter en kookroom. Dan schift het minder na opwarmen …perfect recept!!
Een heerlijk recept de stroganoff saus.
Een blijvertje voor ons
Stroganoff is toch een Russische variant voor een geweldige vleessaus, lijkt mij toch dat er vodka in moet dat je hoort te flamberen en moet blussen met room.
Dat maakt het idd wel af Nici. Gewoon doen!
Lekkere saus ik mis alleen nog de kappertjes.
het recept van Rik is ook goed als je de saus vooraf klaar wil maken.
maar niet om aan tafel , dit is te omslachtig en kost te veel tijd .
100 gram bouillon? Dat is een heel pak ik denk dat je 100 ml bedoeld
De stroganoffsaus was heerlijk. We hebben er van gesmuld! Komt zeker binnenkort nog een keer op het menu.
Leuk om te horen Sandra dat mijn versie van de saus goed is bevallen.
Hoi Connie
Stroganoff heeft geen crème fraiche maar room en heeft bruine saus erdoor. Verder mis ik de gehakte peterselie…
Ook wordt geen olie maar roomboter gebruikt…
Wat bloem om te binden…. met een rouxtje dus.
Maar verder toppie hoor…
Zoals bij veel recepten zijn er voor stroganoffsaus ook veel verschillende recepten. Ieder heeft zijn eigen versie en de ene waarschijnlijk nog lekkerder dan de andere.
Als men zonder wodka, augurk, paprika, tomatenpuree of knoflook werkt dan houd het voor mij toch op hoor..
Stroganoffsaus
• 50 gram boter
• 50 gram bloem
• Blikje tomatenpuree
• 1 theelepel paprikapoeder
• +/- 100 cc room
• 4 tenen knoflook fijngesneden
• ½ groene puntpaprika in brunoise
• 1 kleine ui of een ½ grote ui fijngesneden
• Champignons in kleine stukjes en afgekookt (vocht voor de saus)
• 4 sticks augurk in brunoise
• 1 eetlepel fijngehakte peterselie
• Scheut bruine jus (jus de veau lie)
• Borrelglaasje wodka
• ½ bouillonblokje
• Scheutje tabasco
• Scheutje worcestersaus
• Peper en zout
De ui en knoflook even aanfruiten in de boter.
Tomatenpuree toevoegen en even laten ontzuren.
Paprikapoeder toevoegen en even laten splijten (mioteren) op een laag vuur.
Bloem toevoegen en even laten garen op een laag vuur
Wat champignonsvocht, bruine jus, wodka en de room met het halve bouillonblokje toevoegen en de saus glad roeren. Let op hete roux en koud vocht of andersom…
Rustig aan de kook brengen en de saus op dikte maken door eventueel wat water toe te voegen.
Champignons, paprika, peterselie en augurk toevoegen en even doorkoken.
De saus op smaak brengen met peper, zout, worcestersaus en een scheutje tabasco.
Flamberen kan .. dan de saus in een koekenpan maken en vanuit een rand de brandende wodka over de saus laten komen…
Wij gaven bovenstaande ingrediënten aan de kelner mee die de saus aan tafel klaarmaakte..
Bij de beroemde chateaubriand werd het vlees uit de kop van de ossenhaas gesneden.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bijv. Ribeye, bavette en /of het meer” geaderd” vlees.
Dat beetje vet geeft toch meer smaak….
Ik leerde de saus maken van een meester-kok (mijn leermeester) en een maître d’hotel.
Dan maak je toch lekker je eigen variant Rik…
Knap hoor een meester- kok die bouillon blokjes gebruikt .
misschien huisgemaakte bouillon blokjes? ,.. beetje chef heeft z’n mep goed staan .. en heeft dus ,.ja zelfgemaakte blokjes bouillon, saus ,en of basis sausen /bouillons geportioneerd in de vriezer staan. cook and old heet dat.. aangezien geen enkele bouillon of saus precies het zelfde is , zul je het ook een beetje op je eigen smaak en gevoel moeten doen.
eerst even kennis opdoen voordat je iemand zn recept afzeikt,, succes .. top receptje by the way !
Top Rik dit is de echte Stroganoffsaus ik heb hem jaren gemaakt in het Restaurant “De Put ” in Scheveningen
Aha, ik ben wat verder omlaag gescrolled, en denk nu te begrijpen dat de reactie van Harry hier z’n oorsprong vond…
Ondertussen denk ik ook de conclusie te kunnen trekken dat het recept in de loop der tijd wat veranderingen heeft ondergaan? Verklaart dat waarom Rik een opmerking maakt over het ontbreken van essentiële ingrediënten? Ik heb het vermoeden dat er ooit een recept stond voor een wat gladde paprikasaus?
Als mijn vermoeden klopt, dan zou wat extra uitleg van moderators of Conny op zijn plaats zijn. Ik raakte bij het lezen van de reacties wat in de war.
Nee hoor Rudy, het recept is bij ons niet aangepast.
Je hebt helemaal gelijk Rik ook de gerookte paprika is overbodig, 60 jaar geleden maakte ik al Stroganoff saus, toen was er geen gerookte paprika, maar klinkt wel stoer. We gebruikte Paprika edel suss, espagnol saus (bruinesaus), bloem om te binden is niet nodig laat de room wat inkoken. .
Ziet er allemaal even lekker uit
Voor de stroganof saus moet daar wodka bij , ik heb dat niet in huis want wij lusten dat niet.
Wanneer jij dat niet lekker vind hoef je dit er niet in te doen. Je kan het eventueel vervangen door sherry, cognac of whiskey maar helemaal weglaten kan ook. Dat is het leuke van koken pas het naar eigen smaak aan.