Teriyaki saus – Een heerlijke saus waarmee je veel oosterse gerechten makkelijk op smaak brengt.
Teriyaki, wat is dat?
De betekenis van teri is glans en van yaki grill. De saus wordt van oorsprong gebruikt om gegrild vlees of vis mee af te lakken. Door de jaren heen wordt de teriyaki saus voor veel meer gerechten gebruikt. En dat is eigenlijk niet zo gek, want het is een echte smaakmaker die zowel vis, vlees als vegetarische gerechten naar een hoger level brengt zonder veel andere kruiden of specerijen te hoeven gebruiken.
Teriyaki saus, een combinatie van smaken in één saus
De smaak is een combinatie van zoet, zout en zuur, met een kruidige ondertoon van de knoflook, steranijs, gember en sesam. Net als met veel recepten bestaan hier ook meerdere varianten van en allemaal hebben ze het originele recept. Of dit recept origineel is, is niet te zeggen, als je nader onderzoek doet kom je heel veel varianten tegen. Dit is hoe Lekker Tafelen de teriyaki saus gemaakt heeft, en hij is gewoon erg lekker.
Teriyaki saus is ideaal om vis, vlees en groente van de barbecue op smaak te brengen
Makkelijk zelf een teriyaki saus maken
De teriyaki saus is erg makkelijk zelf te maken en hij is dan ongeveer een maand houdbaar als je hem in de koelkast bewaart. Je moet er wel wat ingrediënten voor in huis halen, maar als je liefhebber van de oosterse keuken bent is de kans groot dat je daar al een deel van in huis hebt. Het voordeel is dat je de flesjes met mirin, sake, sesamolie en sojasaus bij veel andere gerechten kunt gebruiken en dat ze ook als ze geopend zijn, lang houdbaar zijn.
Teriyaki saus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 ml sojasaus
- 75 ml mirin (zoete rijstwijn)
- 75 ml saké (rijstwijn)
- 10 ml sesamolie
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 steranijs
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember in dunne plakjes
- 1 theelepel maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je teriyaki saus:
Plet de knoflook met een mes.
Doe alle ingrediënten, behalve de maïzena, in een pannetje. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
Wil je een dikkere saus? Meng dan de maïzena met een beetje water en voeg dit aan de saus toe. Wel even doorkoken.
Laat de saus afkoelen, met de specerijen er nog in, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Zeef de saus en schud hem in een flesje of potje met deksel.
Teriyaki saus is in de koelkast ongeveer een maand houdbaar.
Tafel lekker !!