Tomaten-champignonsaus – Bij een champignonsaus leeft al snel het idee dat dit een roomsaus moet zijn waaraan champignons toegevoegd zijn. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Je maakt ook heel makkelijk een compleet ander soort champignonsaus. Met een tomatensaus als basis, bijvoorbeeld. Dat geeft een compleet ander effect dan de bekende roomsauzen. Ook als je op de lijn wilt letten is een tomaten-champignonsaus een goed idee. Je gebruikt tenslotte geen boter of room bij het maken van de saus, en hij zit ook nog een bomvol met groente. Hartstikke gezond dus. Wat wil je nog meer?
Wat doe je met een tomaten-champignonsaus?
Een dergelijke saus kun je, net als een champignonroomsaus natuurlijk heel goed serveren bij een stukje vlees, maar een tomaten-champignonsaus is ook heel geschikt om als pastasaus te dienen. In de saus zelf zit geen vlees of andere dierlijke ingrediënten, dus je zet met dit recept heel makkelijk een vegetarische, zelfs vegan saus op tafel.
Witte of kastanjechampignons
In het recept zijn gewone, witte champignons gebruikt voor het maken van de tomaten-champignonsaus. Je kunt ook kiezen voor de bruine kastanjechampignons als je die lekkerder vindt. Een voordeel is dat die wat meer smaak hebben, en dat ze minder vocht verliezen bij het bakken.
Leg eens een voorraadje saus aan
Het loont de moeite om een wat grotere hoeveelheid tomaten-champignonsaus te maken. De saus laat zich goed invriezen en een paar bewaren bij –18 graden. Verpak de saus dan in goed afsluitbare diepvriesdoosjes. Je kunt hem dan zeker een maand of drie bewaren. De saus is ook geschikt als basis voor een pastasaus met een wat uitgebreidere vulling. Bak bijvoorbeeld wat gehakt rul, eventueel met wat extra groenten en voeg daar een portie van de tomaten-champignonsaus aan toe. Ook met stukjes varkensvlees of kipfilet maak je zo een heerlijke, extra gevulde saus. Dit recept voor tomaten-champignonsaus past overigens ook heel goed bij een lekkere biefstuk.
Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken. De hoeveelheid saus die je krijgt als je het recept volgt is voldoende als pastasaus voor 4 personen.
Champignonsaus; de lekkerste recepten
Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Tomaten-champignonsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse, rijpe tomaten
- 350 gram champignons
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels verse Italiaanse tuinkruiden
- 140 gram tomatenpuree
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomaten-champignonsaus:
Snipper de ui.
Pel de knoflook en snipper die grof.
Snijd de tomaten in stukjes.
Snijd de champignons in schijfjes.
Hak de tuinkruiden.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de champignons gaar en bruin.
Verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak hierin de uien met de knoflook aan. Ze hoeven niet bruin te worden, glazig is goed. Voeg de tomatenpuree toe en bak die even mee. Doe vervolgens de verse tomaten en de tuinkruiden erbij en bak tot ze gaar en zacht zijn.
Pureer de tomatensaus met een staafmixer. Dit kan heel glad zijn, maar iets grover kan ook prima.
Voeg de champignons aan de gepureerde saus toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de tomaten-champignonsaus als pastasaus, of bij een lekker stukje vlees.
Tafel lekker !!