Tomatenketchup zelf maken is een aanrader. Zelfgemaakte tomatenketchup kun je namelijk helemaal aan je eigen smaak aanpassen. Je kunt onbeperkt experimenteren met smaken en misschien wil jij bij vlees wel net even een ander accent aanbrengen dan bij vis. Ik proefde onlangs de olijfolie met basilicum van Liquido d’ oro en de mooie milde smaak sprak me echt aan. Het inspireerde me om mijn tomatenketchup receptuur te herzien en er een flinke vleug basilicum aan toe te voegen.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatenketchup met basilicum
- 1 kilo tomaten
- flink wat Liquido d’ oro olijfolie met basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 rood pepertje
- 140 gram tomatenpuree
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 60 ml rode wijnazijn
- scheutje Kikkoman sojasaus minder zout
- zout en zwarte peper
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de tomaten in stukjes. Snipper ui, knoflook en rode peper. Doe de tomaten in een braadslede.
Meng basilicumolie tomatenpuree, suiker, azijn en sojasaus in een mengkom. Schep er uit, rode peper en knoflook door. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de tomaten.
Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat het geheel ca. 2 uur garen.
Pureer vervolgens de tomatenketchup in een blender, of gebruik een staafmixer. Voor een nog fijnere structuur kun je deze ook door een zeef wrijven.
De ketchup is in een goed afgesloten pot zelfs minimaal 2 weken houdbaar.
Variatie
Voeg groenten toe die jij lekker vind. Denk aan selderij, venkel, paprika. Experimenteer met verschillende tomaten maar kies bij voorkeur voor een smaakvolle tomaat. Natuurlijk kun je ook een neutrale olijfolie gebruiken en er verse basilicum of andere kruiden aan toevoegen.
Zelf basilicumolie maken is ook een optie. Bekijk het recept voor zelfgemaakte basilicumolie op onze website.