Tomatenpuree – ‘Concentrato di pomodoro, la dolce vita’. Dat is Italiaans voor ’tomatenconcentraat, het zoete leven’!
Tomatenpuree of, zo je wilt, tomatenconcentraat is een dikke pasta van tomaten. De pasta wordt gemaakt door zoveel mogelijk vocht uit de tomaten te laten verdampen, door tomaten te laten inkoken. Zo krijgt de tomatenpuree een sterke tomatensmaak en een stevige textuur. De keuken vult zich met de geur van tomaten en je waant je in Italië, de hemel voor fijnproevers. Eenvoudige gerechten, met verse ingrediënten, dat is waar de Italiaanse keuken voor staat, en dat is ook waar Lekker Tafelen voor staat. Dit recept voor vers gemaakte tomatenpuree mag hier dus niet ontbreken.
Fitness met tomaten
Tomatenpuree maken kost best een beetje tijd en is een flinke work-out, maar het is zo de moeite waard! Ideaal om te doen als de tomaten volop in het seizoen zijn, hoogzomer dus. Heb je tomaten in de moestuin, dan zit daar af en toe een kneusje of een minder gave tomaat tussen. Dat doet natuurlijk niets af aan de smaak. Gebruik die tomaten voor jouw zelfgemaakte, sublieme tomatenpuree.
Was je achteraan in de koelkast (O nee, tomaten horen niet in de koelkast. Daar worden Italianen boos over!) een bakje tomaten vergeten en zit er hier en daar eentje tussen die al wat slapper geworden is? Ook die tomaten zijn perfect voor dit recept voor zelfgemaakt tomatenconcentraat.
Het zelf maken van tomatenpuree is dus best een tijdrovend klusje en ook wat duurder dan tomatenpuree uit een blikje. Daarom is dit recept voor tomatenpuree misschien niet geschikt voor alledag. Maar het kan wel een keer op een vrije zondag. Je krijgt daarna vanzelf zin om ook nog aan de Bolognesesaus te beginnen!
Voor je begint te koken zet je een zeef en een grote slakom klaar. En pak er alvast een pollepel en een spatel bij. Dat zijn je fitnessattributen. Ready to work-out? Go!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatenpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo tomaten
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 5 gram zout (1 theelepel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomatenpuree:
Was de tomaten en dep ze goed droog. Snijd de tomaten in grove blokjes. Snij de zongedroogde tomaten in kleine blokjes.
Doe de gesneden tomaten in een hete pan en voeg de theelepel zout toe. Roer goed door, je wilt niet dat de tomaten aanbranden. Als de tomaten hun vocht beginnen los te laten, dit is na ongeveer vijf minuten, dan verlaag je de temperatuur van het fornuis naar middelhoog. Laat de tomaten inkoken, roer regelmatig, zodat de tomaten niet aanbranden.
Na ongeveer een uurtje inkoken heb je een soort van dikke tomatenpasta. Dat is het moment om de tomaten van het vuur te halen en aan je work-out te beginnen! De tomatenvelletjes en pitjes gaan eruit.
Leg een fijnmazige zeef in een slakom. Schep de tomatenpasta in de zeef. Roer met de bolle kant van de pollepel de tomatenpasta door de zeef. Je mag er best hard op duwen. Met een schone spatel spatel je steeds het tomatenconcentraat van de onderkant van de zeef af, zodat het in de slakom valt. Ga zo maar even door, tot je alleen een zo goed als droge tomatenpulp in de zeef overhoudt. Je bent hier wel een halfuurtje zoet mee. De droge pulp gooi je weg. Wat overblijft is een overheerlijke, zelfgemaakte tomatenpuree.
Op die manier maak je ongeveer 300 gram tomatenpuree. Schep de tomatenpuree in een leuk schaaltje en zet koel weg. Wedden dat je hem snel opmaakt?
Tafel lekker !!