Tomatensaus als basis pizzasaus – Wat is er nou lekkerder dan een zelfgebakken pizza? Gemaakt met zelf gekneed deeg en een heerlijke tomatensaus (pizzasaus), van verse tomaten en kruiden. Veel werk, het maken van die verse tomatensaus als basis pizzasaus? Dat valt echt heel erg mee!
Verse tomaten
De basis voor tomatensaus zijn natuurlijk verse tomaten. Maar welke tomaten kies je nou voor het maken van saus? Het is het lekkerste als je een tomaat met veel smaak kiest. Er zijn wel 150 soorten tomaten. De meeste hiervan zijn niet makkelijk verkrijgbaar. Als we kijken naar wat er in de Nederlandse supermarkten te koop is, dan zijn de trostomaat, de vleestomaat en de Romatomaat heel geschikt. Deze hebben meer smaak dan de gewone Hollandse ronde tomaat.
Ontvellen van de tomaten is niet nodig
Je kunt de tomaten ontvellen voor dat je er pizzasaus van kookt. Voor dit recept is dat niet nodig. De saus wordt gepureerd met de staafmixer of in een blender. Je vindt niks terug van het velletje.
Pizzasaus: extra tips en weetjes
Deze tomatensaus is heerlijk op een pizza, maar natuurlijk kun je de saus ook heel goed gebruiken als basis voor een pastasaus of iets dergelijks. Je kunt de pizzasaus van verse tomaten ook prima invriezen, mocht je overhouden. Dus kook een flinke pan vol. Best handig om een voorraadje in de vriezer te hebben.
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Pizzasaus van verse tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo tomaten, in stukjes, eventueel ontveld
- 1 blikje tomatenpuree, 140 gram
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 6 takjes tijm, blaadjes van het takje gerist
- 2 takjes rozemarijn, naalden van het takje gerist
- 2 laurierblaadjes
- 0,5 theelepel chilivlokken
- zout
- olie om in te bakken
- water
- 1 eetlepel Worcestershiresaus ( Optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pizzasaus van verse tomaten:
Verhit de olie in een braadpan. Zet hierin de ui en de knoflook even aan. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even meebakken. Doe de tomaten, de tijm, rozemarijn, chilivlokken en de laurierblaadjes erbij. Bak dit alles nog even mee. Voeg dan zoveel water toe dat het tomatenmengsel net niet onder staat.
Breng de tomatensaus aan de kook en laat het, op een laag vuurtje, ongeveer 45 minuten pruttelen. Mocht de saus te dik worden, voeg dan nog wat water toe. Als de saus te dun is, kun je de laatste 10 minuten het deksel van de pan halen, zodat de saus nog wat inkookt.
Haal de pan van het vuur. Proef de saus en voeg zout naar smaak toe. Breng de saus eventueel nog wat extra op smaak door er een eetlepel Worcestershiresaus aan toe te voegen.
Pureer de pizzasaus met de staafmixer of in de blender. Je hebt nu een heerlijke, kruidige, verse tomatensaus! Als je de tomatensaus als basis pizzasaus gebruikt, laat deze dan afkoelen voor gebruik. Als basis pastasaus, kun je de saus verder vullen met andere ingrediënten naar wens.
Tafel lekker !!