Tomatensaus met worst; Heerlijke Pastasaus of brooddip
Deze saus werd uit nood geboren: worstjes die op moesten, niet zoveel in huis en geen zin om een broodje worst te eten. De Noord-Afrikaanse smaakmakers maken deze saus een beetje pittig, terwijl de worst voor bite zorgt. Heerlijk met pasta, rijst, couscous of een ander graan, of om zo met (pita)brood uit een kommetje te lepelen.
Met pasta of een graan en een frisse salade is deze hoeveelheid genoeg voor een lunch voor twee personen, met alleen wat brood is dit een heerlijk maaltje voor één persoon met stevige trek.
Tomatensaus met worst
- 1 teen knoflook
- 150 gram goede kwaliteit worstjes (liefst van de scharrelslager), ik gebruikte kruidenchipolata’s
- 1 blik tomaten
- 1/4 theelepel pimentón de la vera
- 1 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel harissa
- zout naar smaak
Pel de knoflook en snijd hem in stukjes. Giet de bliktomaten in een zeef en laat uitlekken. Het vocht kun je opvangen en gebruiken voor een dunnere saus of bijvoorbeeld soep. Als je hele tomaten gebruikt, zet dan héél even de staafmixer erin. Als je stukjes tomaat gebruikt, zijn die fijn genoeg, de saus moet wel structuur hebben. Snijd de worstjes in stukjes: ik maak stukjes van 1-2 cm breed, maar dat hangt natuurlijk ook af van de dikte van je worstjes.
Verhit een wok, hapjespan of andere geschikte pan op middelhoog vuur. Doe daarin een scheut olie en fruit de knoflook gedurende 1 minuut. Doe dit niet te heet, dan wordt de knoflook bitter! Doe dan de stukjes worst in de pan en bak die rondom bruin. Voeg dan de tomaten, de pimentón, de komijn en harissa toe. Laat gedurende 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef dan, breng zo nodig op smaak met zout en/of de andere smaakmakers en laat nog 5 minuten sudderen.
Deze saus kun je prima invriezen, of van tevoren maken. Zoals zoveel sauzen en stoofgerechten wordt hij daar alleen maar lekkerder van.