Truffelmayonaise – Ben jij ook zo’n liefhebber van truffelmayonaise bij een frietje, bij een broodje of op de borrelplank? Dan hebben we nieuws. Je kunt een heerlijke truffelmayonaise zelf maken en met deze truc is dat ook nog eens heel snel geregeld.
Geen verse truffels maar een goede olijfolie met truffel
Mayonaise maken wordt als erg moeilijk gezien, maar dit is echt niet het geval. Truffelmayonaise klinkt nog moeilijker, want waar haal je dan die truffels vandaan? Voor het maken van deze truffelmayonaise gebruiken we natuurlijk eieren en heel eenvoudig olie. Half zonnebloemolie en half een hele lekkere olijfolie met truffel. Let wel goed op wat je koopt. Er zijn heel veel olijfoliën met truffels, maar proef eerst. Vaak overheerst de truffelsmaak enorm. Wij gebruiken de truffelolie van Oilba. Deze olijfolie komt uit Albanië en heeft echt een heerlijk zachte truffelsmaak. Pak gerust je eigen favoriet, maar proef dus wel eerst.
Truffelmayonaise met de hand tikken of…. kiezen voor wat meer gemak
Mayonaise kun je met de hand tikken zoals ze dat noemen, dit is klassiek en daar is zeker niets mis mee. Maar niet iedereen is even handig met een garde en het is ook even een klusje. Wij maken de mayonaise daarom gewoon met een staafmixer in een smalle hoge kom, het fijnste is als deze net iets breder is dan de staafmixer. Het is verder een fluitje van een cent.
De hoeveelheid olie bepaald de dikte van de mayonaise, meer olie betekent meer stevigheid.
Een stevige mayonaise of liever een saus om te dippen?
Mayonaise kun je dus zo dik of dun maken als je zelf graag wilt. Meer olie toevoegen geeft een dikkere mayonaise. Het eerste deel van de olie voeg je in één keer toe, de truffelolie in een dunne straal. Hiermee bepaal je de dikte van de truffelmayonaise. Wil je een dikkere mayonaise met een sterkere truffelsmaak dan ga je verder met de truffelolie, wil je een wat mildere variant voeg dan nog wat zonnebloemolie toe. Precies dit is het plezier en het gemak van zelf iets maken.
Truffelmayonaise
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ei
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 1/2 eetlepel Worcestershire saus
- 75 ml zonnebloemolie
- 100 ml truffelolie
- zout/peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je truffelmayonaise:
Het ei, de azijn, mosterd, een snufje peper en zout en Worcestershiresauce gaan op de bodem van de kom. Giet hier nu de zonnebloemolie en de truffelolie op. Nu pakken we de staafmixer en zetten deze op de bodem van de kom. Zet deze aan en haal deze langzaam naar boven en ga hiermee een beetje op en neer. Let op dat je deze niet draaiend uit de mayonaise haalt, anders heb je de hele keuken vol hangen. Zet de staafmixer uit en proef. Meer zout of peper misschien? Voeg het dan toe. Mag de truffelmayonaise dikker? Voeg extra olie toe. Wil je een meer uitgesproken truffelsmaak? Voeg extra truffelolie toe. Is de truffelmayonaise te dik? Voeg wat water toe.
Mix nog een keer goed door en doe de truffelmayonaise gekoeld in een afsluitbaar glazen potje.
Tafel lekker !!