Tzatziki – De yoghurtsaus uit Griekenland waar iedereen verzot op is.
Uit eten bij de Griek is niet compleet zonder dit heerlijk romige bijgerecht van Griekse yoghurt, komkommer olijfolie en niet te vergeten de knoflook. Behalve bij de maaltijd is dit ook een erg lekker alternatief voor bij de borrel. Je kunt tzatziki kant en klaar kopen maar zelf maken is eigenlijk zo gebeurt en zo veel lekkerder.
Dubbel dippen
Met feestjes staat hier geregeld tzatziki tussen de kommetjes met salades. Het is heerlijk met een stukje stokbrood maar ook om komkommer, paprika of een stukje bleekselderij in te dippen. Dip echter maar 1 keer, dubbeldippen is not done. Vaak heeft degene die het doet het zelf niet in de gaten maar het is echt niet hygiënisch om dit te doen. Je kunt wel je stukje brood of groente afbreken en dan dippen als je graag veel dip hebt maar afbijten en weer dippen….. nee dat kan niet!
Bakje hartige yoghurt
Tzatziki is eigenlijk een bakje yoghurt wat op smaak is gebracht met komkommer, knoflook en olijfolie. Gebruik hiervoor de volle Griekse yoghurt van 10% de andere yoghurt is te slap het moet wel een beetje stevig zijn. Om de stevigheid te behouden wordt de geraspte komkommer een uurtje of meer weggezet met een beetje zout zodat alle overtollige vocht weg kan lopen. Het beste begin je s’morgens met tzatziki maken door de komkommer te raspen en te mengen met zout. Je zet dit op een koele plek in een zeef met bakje eronder weg. Vaak meng ik de yoghurt in een ander bakje met de kruiden zodat deze al kunnen intrekken, later op de dag roer ik er dan de uitgelekte komkommer nog door en zet het weer een paar uur terug. Het lijkt veel werk maar het zijn allemaal maar heel simpele handelingen. Smaken in laten trekken heeft nu eenmaal tijd nodig.
Tzatziki
- 250 gram Griekse yoghurt
- ½ komkommer
- 1 tl zout
- 1 tl oregano
- 1-2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- een paar druppeltjes tabasco
- een snufje suiker
Zo maak je de lekkerste tzatziki:
Snij de komkommer doormidden en haal de zaadlijsten er met een lepeltje uit. Rasp de komkommer grof en meng deze met het zout. Doe de komkommer in een zeef en zet deze op een kom om het vocht op te vangen. Zet koel weg. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en rasp er de knoflook bij. Roer er ook de oregano en een drupje tabasco doorheen. Dek af en zet koel weg. Na ongeveer 4-5 uur mag de komkommer bij de yoghurt. Knijp er eerst nog zo veel mogelijk vocht uit voordat deze bij de yoghurt gaat. Roer goed door, voeg er de suiker en de olijfolie aan toe en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper. Zet de tzatziki koel weg en laat nog een paar uurtjes staan zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Tafel lekker!