Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Uiensaus voor bij vlees of vis

Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Lekker bij diverse soorten vlees.

0 17.892

Uiensaus voor bij vlees of vis – Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Tijd om de originaliteit van deze saus weer te laten zien op de bordjes.

Bruine saus

Uiensaus behoort tot de heerlijke bruine sauzen. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar bruine saus is wel degelijk een basis kooktechniek. De saus wordt donker door het gebruik van boter, bloem en bouillon. En die donkere kleur en diepe smaak doet het fantastisch bij vlees en bij bepaalde vissoorten. Vroeger aten we de uiensaus bij spek of gebakken haring, en nog altijd is de uiensaus bij ons een favoriet die nog regelmatig op tafel komt.

Saus bij….

We zeiden het al, de uiensaus doet het prima bij spek en gebakken haring. Maar er kan natuurlijk nog veel meer. De sucadelappen van Marlene schieten me te binnen. Sucadelappen die je eet als biefstuk door simpel de zeen eruit te halen. Het resultaat is heerlijk mals vlees en daar gaat deze uiensaus prima bij. Maar bedenk de saus ook bij een karbonade of een varkenshaasje. Nog een tip? Gebruik de saus op een broodje met braadworst of op je hamburger. Dat is een heerlijke hartige variant voor de mayonaise en de ketchup die meestal gebruikt worden. En het kan ook zoals op bovenstaande foto. Heerlijk gehaktbrood, zacht en licht rosé van binnen en krokant, knapperig van buiten en dan die heerlijke volle uiensaus erbij. Maak je dit recept dus snel eigen, want het gaat je nog heel veel lekkere maaltijden opleveren.


Uiensaus maken

Patrelle is een 100% natuurlijke kleurstof op basis van glucose. Heel neutraal van smaak, maar het geeft deze uiensaus echt een prachtige finishing touch. Je kunt het ook gerust weglaten. Je zult ook even moeite moeten doen om eraan te komen, maar zo’n flesje gaat heel lang mee. Je gebruikt per keer slechts een paar druppels en de Patrella doet z’n werk direct. Het geeft een mooie, heldere en donkerbruine kleur aan deze uiensaus. 

  • 4 grote uien
  • 4 dl. kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout
  • een paar druppels patrelle*

Smelt de boter in een grote pan. Snij de uien eerst in tweeën en dan in schijfjes. Bak ze mooi bruin aan in de pan maar blijf erbij en laat ze niet aanbranden! Verdeel de bloem over de uien en roer goed om. Dit geeft de binding van je saus later.

Voeg de kippenbouillon toe en roer alles los tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en laat even pruttelen op een laag vuur. Het aanbaksel bepaalt de kleur van je saus. Gebruik optioneel de Patrella om de saus een mooie diepe kleur te geven.

Serveer de uiensaus in een mooie kom en doe de saus het liefst pas aan tafel bij het gerecht.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer