Uiensaus – Dit is een saus die vroeger veel werd geserveerd, maar die je nu veel minder vaak op het bord ziet verschijnen. En dat is best jammer, want uiensaus is heerlijk, en past bij zowel vlees als vis. Tijd om weer eens uiensaus te maken dus. En zorg er maar voor dat je het recept snel uit je hoofd kent, want als je eenmaal van de saus geproefd hebt, ga je hem zeker vaker maken.
Wat is uiensaus voor een saus?
Heb je wel eens gehoord van bruine sauzen? Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, maar je moet het vooral zien als een kooktechniek. Bruine sauzen maak je van boter, bouillon en bloem. De manier van klaarmaken geeft de saus een bruine kleur en een diepe smaak. Uiensaus behoort dus tot de bruine sauzen en dat maakt dat de saus prima past bij veel soorten vlees. Serveer de uiensaus bijvoorbeeld eens bij een lekkere biefstuk! Daarnaast past hij ook bij bepaalde soorten vis. Vroeger werd uiensaus vaak met gebakken haring of bij spek geserveerd, maar het past ook prima bij een biefstukje, gehaktbrood, een varkenshaasje of een karbonade. Behalve bij een warme maaltijd kun je de saus ook heel goed gebruiken om, in plaats van ketchup, op een broodje hamburger of braadworst te serveren.
Liever vegetarisch?
Het oorspronkelijke recept voor uiensaus maak je met kippenbouillon. Nu is het begrijpelijk dat je de saus ook in gaat zetten voor andere dingen dan het alleen bij vlees en vis te serveren. Misschien wil je gewoon geen vlees eten. Vervang de kippenbouillon dan gewoon door een krachtige groentebouillon.
Variëren met uiensaus
Behalve met de bouillon kun je bij het maken van de uiensaus natuurlijk ook op andere manieren variëren. Bijvoorbeeld met het soort uien dat je gebruikt. Kies eens voor rode uien. Of gebruik, als je van een beetje meer pit houdt, eens sjalotten of vervang een deel van de uien door sjalotten. Je kunt de saus ook anders op smaak brengen door er kruiden aan toe te voegen. Creëer zelf je favoriete uiensaus!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Uiensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram uien
- een klontje boter
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel azijn
- 0,5 theelepel gedroogde tijm
- 0,5 theelepel Worcestershire sauce
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je uiensaus:
Snijd de uien in halve ringen.
Verhit een klontje boter in een braadpan of een hapjespan. Let er op dat de boter niet verbrandt.
Bak de uien bruin in de boter, maar let er wel op dat het niet te hard gaat. Voeg het paprikapoeder toe en bak dat even mee.
Strooi de bloem over de uien als ze bruin zijn en roer die er goed doorheen. Bak de bloem even mee.
Voeg de bouillon, de azijn, de tijm en de Worcestershire sauce toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten heel zachtjes doorkoken tot je een mooie, gebonden saus hebt.
Breng de uiensaus op smaak met zout en peper.
Serveer bij een lekker stukje vlees of vis. De uiensaus is ook erg lekker in plaats van jus bij een stamppot.
Tafel lekker !!