• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

door Arianne Parent
in Saus
0
0
Uiensaus

Uiensaus voor bij vlees of vis – Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Tijd om de originaliteit van deze saus weer te laten zien op de bordjes.

Bruine saus

Meer heerlijke ideeën met uien vind je hier.

Uiensaus hoort tot de heerlijke bruine sauzen. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar bruine saus is wel degelijk een basis kooktechniek. De saus wordt donker door het gebruik van boter, bloem en bouillon. En die donkere kleur en diepe smaak doet het fantastisch bij vlees en bij bepaalde vissoorten. Vroeger aten we de uiensaus bij spek of gebakken haring, en nog altijd is de uiensaus bij ons een favoriet die nog regelmatig op tafel komt.

Saus bij….

We zeiden het al, de uiensaus doet het prima bij spek en gebakken haring. Maar er kan natuurlijk nog veel meer. De sucadelappen schieten me te binnen. Sucadelappen die je eet als biefstuk door simpel de zeen eruit te halen. Het resultaat is heerlijk mals vlees en daar gaat deze uiensaus prima bij. Maar bedenk de saus ook bij een karbonade of een varkenshaasje. Nog een tip? Gebruik de saus op een broodje met braadworst of op je hamburger. Dat is een heerlijke hartige variant voor de mayonaise en de ketchup die meestal gebruikt worden. En het kan ook zoals op bovenstaande foto. Heerlijk gehaktbrood, zacht en licht rosé van binnen en krokant, knapperig van buiten en dan die heerlijke volle uiensaus erbij. Maak je dit recept dus snel eigen, want het gaat je nog heel veel lekkere maaltijden opleveren.

Patrelle is een 100% natuurlijke kleurstof op basis van glucose. Heel neutraal van smaak, maar het geeft deze uiensaus echt een prachtige finishing touch. Je kunt het ook gerust weglaten. Je zult ook even moeite moeten doen om eraan te komen, maar zo’n flesje gaat heel lang mee. Je gebruikt per keer maar een paar druppels en de Patrella doet z’n werk direct. Het geeft een mooie, heldere en donkerbruine kleur aan deze uiensaus. 

Uiensaus maken

Porties: 4 personen/porties
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 grote uien
  • 4 dl. kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout
  • een paar druppels patrelle*

Bereidingswijze van dit recept

Uiensaus maken doe je zo:

Smelt de boter in een grote pan. Snij de uien eerst in tweeën en dan in schijfjes. Bak ze mooi bruin aan in de pan, maar blijf erbij en laat ze niet aanbranden! Verdeel de bloem over de uien en roer goed om. Dit geeft de binding van je saus later.

Voeg de kippenbouillon toe en roer alles los tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en laat even pruttelen op een laag vuur. Het aanbaksel bepaalt de kleur van je saus. Gebruik optioneel de Patrella om de saus een mooie diepe kleur te geven.

Serveer de uiensaus in een mooie kom en doe de saus het liefst pas aan tafel bij het gerecht.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uien
DeelPin239Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Mango-yoghurtsaus
Saus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

Zelfgemaakte pindasaus
Saus

Zelfgemaakte pindasaus; zoveel lekkerder!

abrikozenjam met rode peper
Chutney

Abrikozenjam met rode peper

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen