• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

door Arianne Parent
in Saus
0
0
Uiensaus

Uiensaus voor bij vlees of vis – Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Tijd om de originaliteit van deze saus weer te laten zien op de bordjes.

Bruine saus

Meer heerlijke ideeën met uien vind je hier.

Uiensaus behoort tot de heerlijke bruine sauzen. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar bruine saus is wel degelijk een basis kooktechniek. De saus wordt donker door het gebruik van boter, bloem en bouillon. En die donkere kleur en diepe smaak doet het fantastisch bij vlees en bij bepaalde vissoorten. Vroeger aten we de uiensaus bij spek of gebakken haring, en nog altijd is de uiensaus bij ons een favoriet die nog regelmatig op tafel komt.

Saus bij….

We zeiden het al, de uiensaus doet het prima bij spek en gebakken haring. Maar er kan natuurlijk nog veel meer. De sucadelappen schieten me te binnen. Sucadelappen die je eet als biefstuk door simpel de zeen eruit te halen. Het resultaat is heerlijk mals vlees en daar gaat deze uiensaus prima bij. Maar bedenk de saus ook bij een karbonade of een varkenshaasje. Nog een tip? Gebruik de saus op een broodje met braadworst of op je hamburger. Dat is een heerlijke hartige variant voor de mayonaise en de ketchup die meestal gebruikt worden. En het kan ook zoals op bovenstaande foto. Heerlijk gehaktbrood, zacht en licht rosé van binnen en krokant, knapperig van buiten en dan die heerlijke volle uiensaus erbij. Maak je dit recept dus snel eigen, want het gaat je nog heel veel lekkere maaltijden opleveren.

Patrelle is een 100% natuurlijke kleurstof op basis van glucose. Heel neutraal van smaak, maar het geeft deze uiensaus echt een prachtige finishing touch. Je kunt het ook gerust weglaten. Je zult ook even moeite moeten doen om eraan te komen, maar zo’n flesje gaat heel lang mee. Je gebruikt per keer slechts een paar druppels en de Patrella doet z’n werk direct. Het geeft een mooie, heldere en donkerbruine kleur aan deze uiensaus. 

Uiensaus maken

Porties: 4 personen/porties
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 grote uien
  • 4 dl. kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout
  • een paar druppels patrelle*

Bereidingswijze van dit recept

Uiensaus maken doe je zo:

Smelt de boter in een grote pan. Snij de uien eerst in tweeën en dan in schijfjes. Bak ze mooi bruin aan in de pan maar blijf erbij en laat ze niet aanbranden! Verdeel de bloem over de uien en roer goed om. Dit geeft de binding van je saus later.

Voeg de kippenbouillon toe en roer alles los tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en laat even pruttelen op een laag vuur. Het aanbaksel bepaalt de kleur van je saus. Gebruik optioneel de Patrella om de saus een mooie diepe kleur te geven.

Serveer de uiensaus in een mooie kom en doe de saus het liefst pas aan tafel bij het gerecht.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Uien
DeelPin92Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

uienconfituur 2
Bijgerecht

Uienconfituur; Zelfgemaakte lekkernij bij wild, paté of vlees

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot
Stamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

hutspot
Stamppot

Hutspot of stamppot peen en uien

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen