• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

door Arianne Parent
in Saus
0
0
Uiensaus

Uiensaus voor bij vlees of vis – Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Tijd om de originaliteit van deze saus weer te laten zien op de bordjes.

Bruine saus

Meer heerlijke ideeën met uien vind je hier.

Uiensaus behoort tot de heerlijke bruine sauzen. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar bruine saus is wel degelijk een basis kooktechniek. De saus wordt donker door het gebruik van boter, bloem en bouillon. En die donkere kleur en diepe smaak doet het fantastisch bij vlees en bij bepaalde vissoorten. Vroeger aten we de uiensaus bij spek of gebakken haring, en nog altijd is de uiensaus bij ons een favoriet die nog regelmatig op tafel komt.

Saus bij….

We zeiden het al, de uiensaus doet het prima bij spek en gebakken haring. Maar er kan natuurlijk nog veel meer. De sucadelappen schieten me te binnen. Sucadelappen die je eet als biefstuk door simpel de zeen eruit te halen. Het resultaat is heerlijk mals vlees en daar gaat deze uiensaus prima bij. Maar bedenk de saus ook bij een karbonade of een varkenshaasje. Nog een tip? Gebruik de saus op een broodje met braadworst of op je hamburger. Dat is een heerlijke hartige variant voor de mayonaise en de ketchup die meestal gebruikt worden. En het kan ook zoals op bovenstaande foto. Heerlijk gehaktbrood, zacht en licht rosé van binnen en krokant, knapperig van buiten en dan die heerlijke volle uiensaus erbij. Maak je dit recept dus snel eigen, want het gaat je nog heel veel lekkere maaltijden opleveren.

Patrelle is een 100% natuurlijke kleurstof op basis van glucose. Heel neutraal van smaak, maar het geeft deze uiensaus echt een prachtige finishing touch. Je kunt het ook gerust weglaten. Je zult ook even moeite moeten doen om eraan te komen, maar zo’n flesje gaat heel lang mee. Je gebruikt per keer slechts een paar druppels en de Patrella doet z’n werk direct. Het geeft een mooie, heldere en donkerbruine kleur aan deze uiensaus. 

Uiensaus maken

Porties: 4 personen/porties
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 grote uien
  • 4 dl. kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout
  • een paar druppels patrelle*

Bereidingswijze van dit recept

Uiensaus maken doe je zo:

Smelt de boter in een grote pan. Snij de uien eerst in tweeën en dan in schijfjes. Bak ze mooi bruin aan in de pan maar blijf erbij en laat ze niet aanbranden! Verdeel de bloem over de uien en roer goed om. Dit geeft de binding van je saus later.

Voeg de kippenbouillon toe en roer alles los tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en laat even pruttelen op een laag vuur. Het aanbaksel bepaalt de kleur van je saus. Gebruik optioneel de Patrella om de saus een mooie diepe kleur te geven.

Serveer de uiensaus in een mooie kom en doe de saus het liefst pas aan tafel bij het gerecht.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uien
DeelPin100Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zoetzure linten van komkommer en wortel
Bijgerecht

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Raapsteeltjes bereiden
Kookschool

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Groene aspergesoep
Soep

Groene aspergesoep met een eitje

Asperge recepten & tips
Specials

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen