- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Vanillesaus met een tip hoe er chocoladesaus van te maken

Vanillesaus wie kent het niet, waarschijnlijk de bekendste zoete saus die zowel warm als koud heerlijk is bij diverse lekkernijen. Gebruik deze saus over je ijs of schenk hem over je appelgebakje of over de alom bekende apfelstrudel. Het maakt je gerecht echt zoveel lekkerder. In de supermarkt kun je deze saus kant en klaar in flesjes kopen of in een zakje waar dan wat water of melk aan moet worden toegevoegd en de saus is klaar. Klinkt simpel maar wat je uiteindelijk hebt is een saus met een toch wel enigszins chemische smaak, nee dat kan zelfgemaakt zoveel lekkerder en eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om deze saus zelf te maken.

De vanillesaus wordt gebonden door de combinatie van custardpoeder (welke voornamelijk uit zetmeel bestaat) en de eidooiers. De saus is van te voren te bereiden, goed afgedekt is deze saus in de koelkast enkele dagen houdbaar. Let er echter wel op dat als je een warme vanillesaus wilt en deze dus opnieuw moet verwarmen dat je hem niet tot het kookpunt verwarmt. De eidooier zal dan gaan stollen wat stukjes in je saus oplevert.

Vanillesaus

Wil je je saus wat romiger maken vervang dan een deel van de melk door room.

Zo maak je vanillesaus:

Doe de helft van de melk en de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met de punt van een mes het merg eruit en doe dit samen met het uitgeschraapte  vanillestokje bij de melk in de pan en breng het geheel aan de kook.
Laat het op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Meng in een kom de custardpoeder, de eidooiers en de overige melk.
Voeg al roerende de kokende melk bij het eidooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng terug aan de kook. Pas op !! Laat niet doorkoken dan gaan de eidooiers stollen. Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer tot de saus is afgekoeld. Schenk de saus op een zeef, en zeef alle stukjes eruit.

TIP !!

Op een relatief simpele manier kun je van deze vanillesaus een chocoladesaus maken. Houd dezelfde bereidingswijze aan. Roer er op het moment dat je de pan van het vuur neemt 200 gram geraspte chocolade door de vanillesaus. Dit kan naar eigen smaak zowel melk als pure chocolade zijn.

Tafel lekker !