Vierkazen pastasaus – ook wel bekend onder de naam “salsa ai quattro fromaggi” is een heel bekende kaassaus uit de Italiaanse keuken. De zijdezachte saus combineert de krachtige smaken van vier verschillende kazen die in perfecte balans zijn met elkaar. De exacte samenstelling kan per recept verschillen. Het recept van de vierkazen pastasaus dat je hier vindt, is aangepast naar de hier in Nederland makkelijk verkrijgbare kazen en is, ondanks dat het geen origineel Italiaans recept is, wel gemaakt op Italiaanse wijze.
Kies de juiste variatie voor een echt lekkere saus
De kracht van een vierkazen pastasaus zit hem in de keuze van de kaas. Vaak wordt een combinatie van jonge, gerijpte en blauwe kaas gebruikt om de juiste balans te creëren. Het combineren van te scherpe kazen kan de saus te sterk en intens maken, terwijl te milde en zachte kazen de diepgang kunnen missen. Het is daarom heel belangrijk om te spelen met de soorten kaas en de verhoudingen hiervan om tot een perfecte mix te komen. En niet onbelangrijk, rasp de kaas zelf voor het beste resultaat.
In dit recept is gebruikgemaakt van de volgende kazen:
- Jonge Goudse kaas, omdat er in Nederland volop heerlijke Goudse kaas voorhanden is kan die niet ontbreken in een vierkazen pastasaus. Misschien niet helemaal origineel, maar wel erg lekker. De kaas smelt mooi weg in de melk en geeft de saus een romige basis.
- Gruyère, dit is een goed smeltende kaas met een lichte nootachtige smaak en geeft de saus een boterachtige romigheid.
- Gorgonzola, is een beroemde blauwschimmelkaas met een scherpe intense smaak en een romige textuur, hier is gorgonzola dolce (de zachte variant) gebruikt. De toevoeging van gorgonzola geeft de vierkazen pastasaus een lichte hint van de kenmerkende smaak van blauwe kaas.
- Parmezaanse kaas, de harde korrelige kaas is een belangrijk ingrediënt in veel Italiaanse gerechten. De pittige en licht nootachtige smaak van Parmezaanse kaas geeft diepte aan de saus. De kaas wordt als laatste toegevoegd als de saus van de hittebron af is om een romige structuur van de saus te behouden. Wordt de kaas te veel verwarmd, dan veranderd de romige structuur in een korrelige massa.
Rasp de kaas zelf voor het beste resultaat
Smaak maar zeker ook textuur is belangrijk
De textuur van de vierkazen pastasaus is zeker zo belangrijk als de smaak. Hoe lekker die smaak ook kan zijn, als de textuur niet goed is, is alles voor niets geweest. Een vierkazen pastasaus moet zijdezacht zijn en gelijkmatig smelten zonder te klonteren. De kazen worden daarom op een bepaalde volgorde op lage temperatuur verwarmd zodat ze hun romigheid behouden. Dit smelten gebeurt in een beetje melk, om de saus nog romiger en zachter te maken.
Een vierkazen pastasaus moet zijdezacht zijn en gelijkmatig smelten zonder te klonteren.
Een vierkazen pastasaus is niet alleen lekker op de pasta
Een vierkazen pastasaus is ideaal voor een snelle, en erg lekkere maaltijd. In de tijd dat je de pasta kookt, maak je ook de saus. Als de pasta gaar is schep je die even kort door de saus en klaar is je maaltijd. Erg lekker met gehakte stukjes walnoot erover voor een beetje bite.
Een kaassaus heeft veel meer toepassingen. Serveer de vierkazen pastasaus eens over groenten zoals broccoli, bloemkool of witlof. De saus is ook erg lekker op een borrelplank om lekkere stukjes toast, brood en groenten in te dippen.
Vierkazen pastasaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram geraspte Goudse jonge kaas
- 50 gram geraspte gruyère
- 65 gram gorgonzola dolce
- 65 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 150 ml volle melk
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een vierkazen pastasaus:
Verwarm de melk in een koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hier, al roerend, voorzichtig de Goudse kaas en de Gruyère in. Houdt de saus warm, maar kook hem niet door.
Voeg de gorgonzola toe en verwarm die ook mee. Blijf steeds met een spatel voorzichtig roeren.
Als de pasta gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je er de Parmezaanse kaas aan toe. Roer de Parmezaanse kaas, van het vuur af, door de saus.
Breng de saus op smaak met zout, ruim peper en een beetje nootmuskaat.
Roer de pasta met een beetje aanhangend water door de vierkazen pastasaus en serveer direct. Lekker met grove pasta en een groene salade voor erbij.
Tafel lekker !!