Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witte wijnsaus, een Franse klassieker

Witte wijnsaus word van oorsprong voornamelijk gebruikt bij visgerechten. Maar witte wijnsaus is ook lekker bij je asperges of kip.

0 15.441

Witte wijnsaus, een Franse klassieker – Witte wijnsaus kun je op vele manieren maken. Het is een klassieker uit de Franse keuken samen met haar zusje de rode wijnsaus. In dit artikel vertellen wij jou hoe je een witte wijnsaus maakt op basis van een blanke roux. Uiteraard leggen we je uit wat een blanke roux is, waar je deze saus bij kunt serveren en hoe je hem maakt.


Blanke roux, de basis

Een blanke roux is een basis voor witte sausen. Het is een mengsel van boter en bloem dat ervoor zorgt dat je saus bindt. Voor de roux gebruik ik een vaste verhouding: 50 gram boter, 60 gram bloem en 1 liter vocht zoals bouillon of melk (wanneer je een béchamel wilt maken). Ik gebruik deze verhouding omdat dit het recept is wat mij geleerd is tijdens de koksopleiding. Door gebruik te maken van een vaste verhouding kun je altijd heel gemakkelijk meer of minder saus maken en je saus heeft altijd de juiste dikte. Tijdens het bereiden van de roux zorg je ervoor dat de roux niet kleurt, vandaar de naam blanke roux.

Witte wijnsaus, lekker bij…

Bij witte wijnsaus denkt je waarschijnlijk direct aan vis. En dat is helemaal juist. Witte wijnsaus word van oorsprong voornamelijk gebruikt bij visgerechten. Lekker bij een gebakken scholletje of skrei bijvoorbeeld. Maar witte wijnsaus is ook lekker bij andere producten zoals bijvoorbeeld bij je asperges. Ook kip combineert goed met deze saus.

Witte wijnsaus

Dit recept is voor 300 ml saus.

  • 175 ml. bouillon
  • 13 gr. roomboter
  • 15 gr. bloem
  • 75 ml. witte wijn
  • zout & peper

Afhankelijk waar je de saus bij gaat gebruiken kies je een bouillon. Serveer je hem bij vis, dan kun je een visbouillon maken, maar serveer je hem bij asperges dan liever een groentebouillon, ditzelfde geld ook voor kip etc. Zorg dat je de bouillon klaar hebt voor je met de saus aan de slag gaat. Bouillon kun je prima invriezen in de vriezer zodat je altijd wat in huis hebt.

Weeg de boter en bloem af en smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem erbij en roer het goed door elkaar met een garde. Laat dit mengsel 2 minuten garen en roer het af en toe door. Als je dit niet doet krijgt je saus een bloem-smaak, wat niet lekker is.

Doe het fornuis uit en laat de roux afkoelen. Heb je koude bouillon? Dan kun je gelijk door. De regel is namelijk: Warme bouillon gaat bij een koude roux. Koude bouillon bij een warme roux. Dit zorgt ervoor dat je roux goed bind en niet klontert.

Zet de pan weer op het fornuis en voeg beetje bij beetje de warme bouillon toe. Wanneer alle bouillon toegevoegd is, voeg je de witte wijn toe. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Deze saus word nog lekkerder als je er voor het serveren een flinke scheut room door doet. Dit maakt de saus voller van smaak. Je kunt ook een scheutje vers citroensap toevoegen of wat gehakte dille. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer