Zalmsaus – Soms zoek je een saus die net even anders is dan de basis saus die je altijd gebruikt. Zoals bij de asperges, dan mag het soms net iets luxer zijn. Maak dan eens een zalmsaus, die is geweldig lekker, luxe en helemaal niet moeilijk om te maken.
Een zalige saus met gerookte zalm
De zalmsaus is een heerlijke saus die je maakt van bouillon, crème fraîche en natuurlijk zalm. Je gebruikt hiervoor gerookte zalm, dit is makkelijk en geeft heel veel smaak aan de saus, waardoor je maar een beetje zalm nodig hebt. Je hoeft de zalm alleen maar in stukjes te snijden en dan op het laatst even mee te verwarmen in de saus. Het lekkerste is het als je de saus even een kwartiertje laat staan, om de smaken hun werk te laten doen. Verwarm de saus als de zalm er eenmaal in zit, heel zacht op een klein vuur. Het is niet verstandig de zalmsaus flink te laten doorkoken en door te roeren. Die kleine stukjes zalm worden dan droog en gaan volledig kapot. Dit komt de smaak maar ook het uiterlijk van de saus niet ten goede.
Een zalmsaus met crème fraîche
De zalmsaus is heerlijk fris en licht door het gebruik van bouillon en crème fraîche. Door relatief veel bouillon, en geen slagroom, maar crème fraîche te gebruiken, krijg je een saus die lekker licht, maar toch heerlijk romig is. De verse dille die je op het laatst samen met een paar drupjes citroensap toevoegt, maakt de zalmsaus nog lekkerder. Heb je geen verse dille, dan kun je eventueel ook de gedroogde variant gebruiken, maar de smaak en het uiterlijk zal een stuk minder fris zijn.
Zo serveer je de zalmsaus het best:
Asperges – Gekookte asperges, gekookte krieltjes en een gekookt eitje en de saus.
Witvis – Serveer de saus bij een stukje gebakken of gepocheerde witvis, lekker met aardappelpuree en een salade.
Met gekookt ei – Serveer de saus met stukken gekookt ei bij gebakken aardappels bij sperzieboontjes of een groene salade.
Ovenschotel met prei – Gestoofde prei, daarop de zalmsaus, met daar bovenop stukken gekookte aardappels, die je even omschudt met een beetje gesmolten boter. Zet dit 20 minuten in een oven van 180 graden en je hebt een geweldig lekkere ovenschotel.
Pasta – Gekookte tagliatelle, roosjes kort gekookte broccoli, en de saus.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Zalmsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram gerookte zalm
- 100 gram crème fraîche
- 200 ml visbouillon
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 1 theelepel citroensap
- 3 takjes verse dille
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zalmsaus:
Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes.
Hak de dille grof, maar houd een paar plukjes apart voor decoratie.
Roer met een garde de crème fraîche door de visbouillon.
Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer dit goed door. Gaar het boter-bloemmengsel tot zich een witte waas op de bodem van de pan vormt. Voeg nu, beetje bij beetje, het bouillonmengsel toe en roer dit steeds goed door. Kook de saus even kort door, blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.
Haal de pan van het vuur en voeg de zalmsnippers erdoor.
Breng de zalmsaus op smaak met zout, peper, een drupje citroensap en de verse dille. Pas op met zout, want de zalm en de bouillon bevatten beide al zout.
Tafel lekker !!
Dit receptje komt net op tijd want asperges met zalm staan op mijn lijstje voor een van de volgende dagen. Heb wel een vraagje ivm de creme fraiche want voor mij is dat hetzelfde dan slagroom. Kan het zijn dat het creme aigre (zure room) moet zijn, ook heel lekker met zalm ? Alvast bedankt voor de toelichting.
Dat wordt genieten want de saus is erg lekker bij asperges. Creme fraiche is net als zure room iets frisser van smaak, zure room schift wel sneller bij warme bereiding.
Een zalm saus dat lijkt me erg lekker dat ga ik deze week maken jullie horen hoe het was Groetjes.
Top, schiet er een mooie foto van, plaatsen we die misschien ook!