Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf chilisaus maken |Heerlijk bij kip, vis of loempia’s

Huisgemaakte sauzen zijn zoveel lekkerder dan die uit pakjes en flesjes. Mensen die zelf hun chilisaus maken kunnen dan ook applaus van hun gasten rekenen.

0 5.137

Zelf chilisaus maken – Op de markt stoppen we vaak even bij dat kleine kraampje waar ze van die heerlijke Vietnamese loempia’s verkopen, wat deze loempia’s zoveel lekkerder maakt is de zoete iets pikante saus die er bij gegeven wordt. Niet alleen bij deze loempia’s is deze saus heerlijk, ook bij kip en gegrilde vis, als dipsaus bij gebakken of gefrituurde garnalen, bij lemper, als marinade en zo kan ik nog wel even door gaan met het noemen van mogelijkheden met deze saus. Tijd dus om de keuken in te duiken en te zorgen dat er voorlopig voldoende voorraad in de koelkast staat.


Zelf chilisaus maken

Recept  voor 200 ml saus

  • 25 ml azijn
  • sap van 1 citroen
  • 100 gram palmsuiker
  • 25 ml gembersiroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 eetlepel tapioca
  • 1 eetlepel water
  • 1/4 theelepel zeezout

In dit recept heb ik tapioca gebruikt als bindmiddel, tapioca is te koop bij de zogeheten toko, eventueel zou het vervangen kunnen worden door maizena hoewel maizena zijn bindkracht wat verliest door het zuur in deze saus. Andere voordelen van tapioca bij het gebruik in deze saus is dat het een glazig effect geeft en smaakloos is in tegenstelling tot maizena die echt een ondoorzichtig wittig resultaat geeft en wat melig smaakt.

Snijd de rode pepers doormidden en verwijder de zaadjes. Pel de knoflook en snijd deze, samen met de rode pepers, heel fijn. Maak een papje van de tapioca en het water en zet dit papje even apart.
Doe de fijn gesnede rode pepers, de knoflook samen met de overige ingrediënten ( het tapioca papje nog niet) in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur een aantal minuten doorkoken. Meng als laatste het tapioca papje door het mengsel en roer even flink door. Neem van het vuur en laat het afkoelen. De saus dikt tijdens het afkoelen nog iets verder in. Schenk het over in een goed afsluitbare pot of fles, op deze manier is deze saus nog maanden houdbaar, bewaar hem dan wel in de koelkast. Uiteraard kunt u ook direct gaan genieten van deze zelf gemaakte chilisaus.

Palmsuiker kan eventueel vervangen worden door bruine suiker.

Om de lichte versie van de saus te maken (zoals we hem kennen van bij de Vietnamese loempia op de markt) vervangt u de palmsuiker door fijne kristalsuiker en laat u de sojasaus achterwege.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer