• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Goede roomboter, peterselie, knoflook en een snufje zout. Dat is alles!

Redactie door Redactie
in Saus
1
0
zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood

Zelfgemaakte kruidenboter – In de supermarkt hoor je klanten vragen om een zakje kruidenbotermix. Jammer! Zelfgemaakte kruidenboter is zo makkelijk om te maken en het is vooral zoveel lekkerder. Er zijn ook kant-en-klare kruidenboters te koop, maar ze zijn bijna altijd gemaakt met margarine en gedroogde kruiden.

Van verse kruiden!

Zelfgemaakte kruidenboter levert niet alleen een leuk momentje in de keuken op. Het biedt je ook de mogelijkheid om je eigen smaken toe te voegen. Het is bijna een ZEN-momentje als je vers geplukte kruiden uit je eigen tuin verwerkt in je eigen kruidenboter. Een gewone basisreceptuur is dan echt al voldoende.

Je hebt geen additieven nodig. Werk met verse en goede producten!

Pure roomboter

De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter. Er is nogal wat te doen over boter of margarine, maar roomboter bevat gewoon natuurlijke vetten bevat en het is ook echt geen probleem is om deze op een broodje te smeren. Los van de vetten die boter en/of margarine in zich hebben en de daarbij horende gezondheidsissues moet het vooral gewoon om smaak draaien. En dan is de keuze voor roomboter heel snel gemaakt. Net als bij heel veel voedingsmiddelen geldt ook hier: “Gebruik alles met mate”. Koop voor je zelfgemaakte kruidenboter een zo puur mogelijke roomboter, want ook in roomboters zit veel verschil.

De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter.

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

kruidenboter maken

Zelfgemaakte kruidenboter

Porties: 250 gram
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram roomboter
  • 20 gram verse krulpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels Camarque zout, of ander grof zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Leg de roomboter ongeveer 20 minuten uit de koelkast zodat de meeste kou er af is. Zo kun je de boter makkelijker mengen met de kruiden. Controleer of de peterselie nog stevig aanvoelt. Als dat niet zo is leg je de peterselie eerst 15 minuten in ijswater. De peterselie wordt dan weer stevig en is zo makkelijker te verwerken. Hak de peterselie grof. Pel de knoflook en pers deze fijn.

Meng met een vork de peterselie en de geperste knoflook met de roomboter. Vermeng alle ingrediënten goed en doe er als laatste het Camarque zout bij. De bite van deze zoutkorrels is een beleving in je kruidenboter.

Serveer de zelfgemaakte kruidenboter met vers gebakken stokbrood (ga niet voor zo’n goedkoop afbak ding!)

Van de nog zachte kruidenboter kun je ook met aluminiumfolie een rol vormen. Leg deze kort in de koelkast om op te stijven. Je kunt nu plakjes snijden van de kruidenboter voor bijvoorbeeld op een biefstukje.

Deze kruidenboter kan ca. 2 tot 3 weken afgedekt bewaard worden in de koelkast.

Keukentip: Voorkom het wegglijden van je mengkom door er een vochtige vaatdoek onder te leggen. Zo blijft deze stabiel en kun je makkelijk mengen.

Variatietips op deze zelfgemaakte kruidenboter

In plaats van de peterselie in deze zelfgemaakte kruidenboter kun je ook een aantal andere varianten maken. Dat is het leuke van zelfgemaakt. Ik noem zomaar een paar voorbeelden.

Bieslookboter: Gebruik bieslook in plaats van peterselie. Kies de kruiden die jij lekker vindt. Het mengen van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.

Citroenboter: Voeg 2 eetlepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen toe.

Chiliboter: Voeg 1/2 tot 1 van zaadjes ontdaan en fijngehakt chilipepertje toe.

Sjalotjesboter: Fruit 1 gesnipperd sjalotje in weinig boter, voeg 1 eetlepel rode wijn toe en stoof het nog 5 minuten. Laat afkoelen en klop het door de boter.

Uiteraard kun je nog veel meer combinaties bedenken. Probeer ook eens deze zeewier boter.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin117Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

Uiensaus
Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

tutti frutti compote
Saus

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen