• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, januari 22, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

door Redactie
in Saus
zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak – In de supermarkt hoorde ik een klant vragen om een zakje kruidenbotermix. Jammer dacht ik bij mezelf. Zelfgemaakte kruidenboter is zo makkelijk om te maken en het is vooral zoveel lekkerder. Er zijn ook kant-en-klare kruidenboters te koop, maar ze zijn bijna altijd op basis van margarine en gedroogde kruiden.

Van verse kruiden!

Het zelf maken van kruidenboter is niet alleen een leuk klusje in de keuken. Het biedt je ook de mogelijkheid om je eigen smaken toe te voegen. Wat mij betreft is het bijna een ZEN momentje wanneer ik vers geplukte kruiden uit mijn eigen tuin verwerk in mijn eigen kruidenboter. Een gewone basisreceptuur is dan echt al voldoende. Ik heb geen additieven nodig, maar werk met verse, goede producten.

Pure roomboter

De basis voor mijn kruidenboter bestaat uit pure roomboter. Er is nogal wat te doen over boter/margarine, maar ik ben toch echt van mening dat roomboter natuurlijke vetten bevat en dat het dan ook echt geen probleem is om deze op een broodje te smeren. Los van de vetten die boter en of margarine in zich hebben en de daarbij behorende gezondheids issues vind ik dat het vooral om smaak moet draaien. En dan is de keuze voor roomboter heel snel gemaakt. Net als bij heel veel voedingsmiddelen geldt ook hier: “Gebruik alles met mate”. Ik deel graag mijn recept:

kruidenboter maken

Zelfgemaakte kruidenboter

Porties: 250 gram
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram roomboter
  • 20 gram verse krulpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels Camarque zout, of ander grof zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Leg de roomboter ongeveer 20 minuten uit de koelkast zodat de meeste kou er af is. Zo kun je de boter makkelijker mengen met de kruiden. Check of de peterselie nog stevig aanvoelt. Als dat niet zo is leg je de peterselie eerst 15 minuten in ijswater. De peterselie wordt dan weer stevig en is zo makkelijker te verwerken. Hak de peterselie grof. Pel de knoflook en pers deze fijn.

Meng met een vork de peterselie en de geperste knoflook met de roomboter. Vermeng alle ingrediënten goed en doe er als laatste het Camarque zout bij. De bite van deze zoutkorrels is een beleving in je kruidenboter.

Serveer de zelfgemaakte kruidenboter met vers gebakken stokbrood (ga niet voor zo’n goedkoop afbak ding!)

Van de nog zachte kruidenboter kun je ook met behulp van aluminiumfolie een rol vormen. Leg deze kort in de koelkast om op te stijven. Je kunt nu plakjes snijden van de kruidenboter voor bijvoorbeeld op een biefstukje.

Deze kruidenboter kan ca. 2 tot 3 weken afgedekt bewaard worden in de koelkast.

Keukentip: Voorkom het wegglijden van je mengkom door er een vochtige vaatdoek onder te leggen. Zo blijft deze stabiel en kun je makkelijk mengen.

Variatietips op deze zelfgemaakte kruidenboter

In plaats van de peterselie in deze zelfgemaakte kruidenboter kun je ook een aantal andere varianten maken. Dat is het leuke van zelfgemaakt. Ik noem zomaar een paar voorbeelden.

Bieslookboter: Gebruik bieslook ipv peterselie. Kies de kruiden die jij lekker vindt. Het mengen van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.

Citroenboter: Voeg 2 eetlepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen toe.

Chiliboter: Voeg 1/2 tot 1 van zaadjes ontdaan en fijngehakt chilipepertje toe.

Sjalotjesboter: Fruit 1 gesnipperd sjalotje in weinig boter, voeg 1 eetlepel rode wijn toe en stoof het nog 5 minuten. Laat afkoelen en klop het door de boter.

Uiteraard kun je nog veel meer combinaties bedenken. Probeer ook eens deze zeewier boter.

Tafel lekker!

Tags: Barbecue bijgerechtenZuivel - Boter

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

knoflookbroodjes
Brood

Knoflookbroodjes; lekker bij pasta of barbecue

Zeewier boter
Recepten

Zeewier boter; De zilte variant op kruidenboter

Aardappelsalade voor de BBQ of op de camping recept
Salade

Aardappelsalade voor de BBQ of op de camping

Boterkoek
Gebak

Boterkoek, smullen zoals vroeger

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is...

Lees verder
tutti frutti compote

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen