Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Een zelfgemaakte kruidenboter is zoveel lekkerder dan kant-en-klare kruidenboter. Met goed stokbrood is dat echt genieten. Van roomboter en verse kruiden!

0 4.540

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak – In de supermarkt hoorde ik een klant vragen om een zakje kruidenbotermix. Jammer dacht ik bij mezelf. Zelfgemaakte kruidenboter is zo makkelijk om te maken en het is vooral zoveel lekkerder. Er zijn ook kant-en-klare kruidenboters te koop, maar ze zijn bijna altijd op basis van margarine en gedroogde kruiden.

Van verse kruiden!

Het zelf maken van kruidenboter is niet alleen een leuk klusje in de keuken. Het biedt je ook de mogelijkheid om je eigen smaken toe te voegen. Wat mij betreft is het bijna een ZEN momentje wanneer ik vers geplukte kruiden uit mijn eigen tuin verwerk in mijn eigen kruidenboter. Een gewone basisreceptuur is dan echt al voldoende. Ik heb geen additieven nodig, maar werk met verse, goede producten.

Pure roomboter

De basis voor mijn kruidenboter bestaat uit pure roomboter. Er is nogal wat te doen over boter/margarine, maar ik ben toch echt van mening dat roomboter natuurlijke vetten bevat en dat het dan ook echt geen probleem is om deze op een broodje te smeren. Los van de vetten die boter en of margarine in zich hebben en de daarbij behorende gezondheids issues vind ik dat het vooral om smaak moet draaien. En dan is de keuze voor roomboter heel snel gemaakt. Net als bij heel veel voedingsmiddelen geldt ook hier: “Gebruik alles met mate”. Ik deel graag mijn recept:

kruidenboter makenZelfgemaakte kruidenboter

  • 20 gram verse krulpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram roomboter
  • 2 theelepels Camarque zout, of ander grof zeezout

Leg de roomboter ongeveer 20 minuten uit de koelkast zodat de meeste kou er af is. Zo kun je de boter makkelijker mengen met de kruiden. Check of de peterselie nog stevig aanvoelt. Als dat niet zo is leg je de peterselie eerst 15 minuten in ijswater. De peterselie wordt dan weer stevig en is zo makkelijker te verwerken. Hak de peterselie grof. Pel de knoflook en pers deze fijn.

Meng met een vork de peterselie en de geperste knoflook met de roomboter. Vermeng alle ingrediënten goed en doe er als laatste het Camarque zout bij. De bite van deze zoutkorrels is een beleving in je kruidenboter.

Serveer de zelfgemaakte kruidenboter met vers gebakken stokbrood (ga niet voor zo’n goedkoop afbak ding!)

Van de nog zachte kruidenboter kun je ook met behulp van aluminiumfolie een rol vormen. Leg deze kort in de koelkast om op te stijven. Je kunt nu plakjes snijden van de kruidenboter voor bijvoorbeeld op een biefstukje.

Deze kruidenboter kan ca. 2 tot 3 weken afgedekt bewaard worden in de koelkast.

Keukentip: Voorkom het wegglijden van je mengkom door er een vochtige vaatdoek onder te leggen. Zo blijft deze stabiel en kun je makkelijk mengen.

Variatietips op deze zelfgemaakte kruidenboter

In plaats van de peterselie in deze zelfgemaakte kruidenboter kun je ook een aantal andere varianten maken. Dat is het leuke van zelfgemaakt. Ik noem zomaar een paar voorbeelden.

Bieslookboter: Gebruik bieslook ipv peterselie. Kies de kruiden die jij lekker vindt. Het mengen van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.

Citroenboter: Voeg 2 eetlepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen toe.

Chiliboter: Voeg 1/2 tot 1 van zaadjes ontdaan en fijngehakt chilipepertje toe.

Sjalotjesboter: Fruit 1 gesnipperd sjalotje in weinig boter, voeg 1 eetlepel rode wijn toe en stoof het nog 5 minuten. Laat afkoelen en klop het door de boter.

Uiteraard kun je nog veel meer combinaties bedenken. Probeer ook eens deze zeewier boter.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer