• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Goede roomboter, peterselie, knoflook en een snufje zout. Dat is alles!

door Redactie
in Saus, Specials
1
0
zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood

Zelfgemaakte kruidenboter – In de supermarkt hoor je klanten vragen om een zakje kruidenbotermix. Jammer! Zelfgemaakte kruidenboter is zo makkelijk om te maken en het is vooral zoveel lekkerder. Er zijn ook kant-en-klare kruidenboters te koop, maar ze zijn bijna altijd gemaakt met margarine en gedroogde kruiden.

Van verse kruiden!

Zelfgemaakte kruidenboter levert niet alleen een leuk momentje in de keuken op. Het biedt je ook de mogelijkheid om je eigen smaken toe te voegen. Het is bijna een ZEN-momentje als je vers geplukte kruiden uit je eigen tuin verwerkt in je eigen kruidenboter. Een gewone basisreceptuur is dan echt al voldoende.

Je hebt geen additieven nodig. Werk met verse en goede producten!

Pure roomboter

De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter. Er is nogal wat te doen over boter of margarine, maar roomboter bevat gewoon natuurlijke vetten bevat en het is ook echt geen probleem is om deze op een broodje te smeren. Los van de vetten die boter en/of margarine in zich hebben en de daarbij horende gezondheidsissues moet het vooral gewoon om smaak draaien. En dan is de keuze voor roomboter heel snel gemaakt. Net als bij heel veel voedingsmiddelen geldt ook hier: “Gebruik alles met mate”. Koop voor je zelfgemaakte kruidenboter een zo puur mogelijke roomboter, want ook in roomboters zit veel verschil.

De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter.

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

kruidenboter maken

Zelfgemaakte kruidenboter

Porties: 250 gram
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram roomboter
  • 20 gram verse krulpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels Camarque zout, of ander grof zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Leg de roomboter ongeveer 20 minuten uit de koelkast zodat de meeste kou er af is. Zo kun je de boter makkelijker mengen met de kruiden. Controleer of de peterselie nog stevig aanvoelt. Als dat niet zo is leg je de peterselie eerst 15 minuten in ijswater. De peterselie wordt dan weer stevig en is zo makkelijker te verwerken. Hak de peterselie grof. Pel de knoflook en pers deze fijn.

Meng met een vork de peterselie en de geperste knoflook met de roomboter. Vermeng alle ingrediënten goed en doe er als laatste het Camarque zout bij. De bite van deze zoutkorrels is een beleving in je kruidenboter.

Serveer de zelfgemaakte kruidenboter met vers gebakken stokbrood (ga niet voor zo’n goedkoop afbak ding!)

Van de nog zachte kruidenboter kun je ook met aluminiumfolie een rol vormen. Leg deze kort in de koelkast om op te stijven. Je kunt nu plakjes snijden van de kruidenboter voor bijvoorbeeld op een biefstukje.

Deze kruidenboter kan ca. 2 tot 3 weken afgedekt bewaard worden in de koelkast.

Keukentip: Voorkom het wegglijden van je mengkom door er een vochtige vaatdoek onder te leggen. Zo blijft deze stabiel en kun je makkelijk mengen.

Variatietips op deze zelfgemaakte kruidenboter

In plaats van de peterselie in deze zelfgemaakte kruidenboter kun je ook een aantal andere varianten maken. Dat is het leuke van zelfgemaakt. Ik noem zomaar een paar voorbeelden.

Bieslookboter: Gebruik bieslook in plaats van peterselie. Kies de kruiden die jij lekker vindt. Het mengen van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.

Citroenboter: Voeg 2 eetlepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen toe.

Chiliboter: Voeg 1/2 tot 1 van zaadjes ontdaan en fijngehakt chilipepertje toe.

Sjalotjesboter: Fruit 1 gesnipperd sjalotje in weinig boter, voeg 1 eetlepel rode wijn toe en stoof het nog 5 minuten. Laat afkoelen en klop het door de boter.

Uiteraard kun je nog veel meer combinaties bedenken. Probeer ook eens deze zeewier boter.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin134Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Kaassaus voor bij nacho's
Saus

Kaassaus voor bij Nacho’s, maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

5 × 2 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen