Zelfgemaakte kruidenboter – In de supermarkt hoor je klanten vragen om een zakje kruidenbotermix. Jammer! Zelfgemaakte kruidenboter is zo makkelijk om te maken en het is vooral zoveel lekkerder. Er zijn ook kant-en-klare kruidenboters te koop, maar ze zijn bijna altijd gemaakt met margarine en gedroogde kruiden.
Zelfgemaakte kruidenboter, met verse kruiden!
Zelfgemaakte kruidenboter levert niet alleen een leuk momentje in de keuken op. Het biedt je ook de mogelijkheid om je eigen smaken toe te voegen. Het is bijna een ZEN-momentje als je vers geplukte kruiden uit je eigen tuin verwerkt in je eigen kruidenboter. Een gewoon basisrecept is dan echt al voldoende.
Je hebt geen additieven nodig. Werk met verse en goede producten!
Gebruik pure roomboter
De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter. Er is nogal wat te doen over boter of margarine, maar in roomboter zitten gewoon natuurlijke vetten en het is ook echt geen probleem is om die op een broodje te smeren. Los van de vetten die boter of margarine in zich hebben en de daarbij horende gezondheidsissues, moet het vooral gewoon om smaak draaien. En dan is de keuze voor roomboter heel snel gemaakt. Net als bij heel veel voedingsmiddelen geldt ook hier: “gebruik alles met mate”. Koop voor je kruidenboter wel een zo puur mogelijke roomboter, want ook in roomboters zit veel verschil.
De basis voor een goede, zelfgemaakte kruidenboter bestaat uit pure roomboter.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Zelfgemaakte kruidenboter
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram roomboter
- 20 gram verse krulpeterselie
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels Camarque zout, of ander grof zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelfgemaakte kruidenboter:
Leg de roomboter ongeveer 20 minuten uit de koelkast zodat de meeste kou er af is. Zo kun je de boter makkelijker mengen met de kruiden.
Controleer of de peterselie nog stevig aanvoelt. Als dat niet zo is leg je de peterselie eerst 15 minuten in ijswater. De peterselie wordt dan weer stevig en is zo makkelijker te verwerken. Hak de peterselie grof.
Pel de knoflook en pers hem fijn.
Meng met een vork de peterselie en de geperste knoflook met de roomboter. Meng alle ingrediënten goed en doe er als laatste het Camarque zout bij. De bite van die zoutkorrels is een beleving in je kruidenboter.
Serveer de zelfgemaakte kruidenboter met vers gebakken stokbrood (ga niet voor zo’n goedkoop afbakbrood!)
Van de nog zachte kruidenboter kun je ook met aluminiumfolie een rol vormen. Leg de rol kort in de koelkast om op te stijven. Je kunt nu plakjes snijden van de kruidenboter voor bijvoorbeeld op een biefstukje.
De zelfgemaakte kruidenboter kan ca. 2 tot 3 weken afgedekt bewaard worden in de koelkast.
Keukentip: Voorkom het wegglijden van je mengkom door er een vochtige vaatdoek onder te leggen. Zo blijft deze stabiel en kun je makkelijk mengen.
Variatietips op de zelfgemaakte kruidenboter
In plaats van de zelfgemaakte kruidenboter met peterselie kun je ook een aantal andere varianten maken. Dat is het leuke van zelfgemaakt. We noemen zomaar een paar voorbeelden:
Bieslookboter: Gebruik bieslook in plaats van peterselie. Kies de kruiden die jij lekker vindt. Het mengen van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.
Citroenboter: Voeg 2 eetlepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen toe.
Chiliboter: Voeg 1/2 tot 1 van zaadjes ontdaan en fijngehakt chilipepertje toe.
Sjalotjesboter: Fruit 1 gesnipperd sjalotje in weinig boter, voeg 1 eetlepel rode wijn toe en stoof het nog 5 minuten. Laat afkoelen en klop het door de boter.
Uiteraard kun je nog veel meer combinaties bedenken. Probeer ook eens zeewier boter.
Tafel lekker !!