Savooiekoolrolletjes in tomatensaus – Soms heb je van die gerechten die gewoon verrassend lekker zijn. En voor mij valt dit bijgerecht in die rubriek. De koolrolletjes zien er speels uit en zo zet je eens wat anders op tafel. Met het gehakt kun je heel goed variëren. Hier hebben we gebruikgemaakt van kipgehakt, maar je kunt ook heel goed gebruikmaken van half-om-half gehakt, rundergehakt of varkensgehakt. Gebruik vooral de buitenste bladeren van de savooiekool omdat deze het grootste zijn. Geen savooiekool in huis maar wel een witte kool of spitskool? Deze koolsoorten kun je ook prima gebruiken als alternatief voor de savooiekoolrolletjes.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Savooiekoolrolletjes in tomatensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 grote bladeren savooiekool
- 1 theelepel zout
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 2 sjalotjes
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel gehaktkruiden (zonder zout)
- 1 ui
- 2 eetlepels boter
- 3 tenen knoflook
- 500 milliliters passata
- 1/2 eetlepel oregano
- 1/2 eetlepel tijm
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Savooiekoolrolletjes in tomatensaus maak je zo:
Begin met de saus, dan kan deze nog even trekken voor je hem bij de savooiekoolrolletjes doet in de ovenschaal. Snipper de ui heel fijn en fruit deze in een steelpannetje met de boter tot hij glazig is geworden. Pers de knoflooktenen en voeg deze toe aan de ui en fruit hem even mee. Voeg de passata, oregano, tijm, appelazijn en suiker toe samen met een snufje zout en peper.
Breng 2 liter water met het zout aan de kook. Blancheer de savooiekoolbladeren in het kokende water ongeveer 3 minuten, dan zijn de bladeren flexibeler.
Doe het gehakt in een kom met een ei. Snipper de sjalotjes heel fijn en doe ze bij het gehakt. Voeg daar het paneermeel bij samen met de gehaktkruiden. (gebruik gehaktkruiden zonder zout, dan kun je zelf zout toevoegen als dat nodig blijkt.) Meng het gehakt goed door elkaar en zet dit opzij zodat het paneermeel zijn werk kan doen. Door het rusten wordt het gehakt ook steviger. Proef de tomatensaus of deze op smaak is en maak eventueel af met nog een beetje zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een blad van de kool voor je en snijd de eerst 5 cm van de nerf eraf. Hierdoor rolt het straks wat beter op. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen. Leg 1 deel in het koolblad en rol eerst de onderkant naar binnen. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol hem dan op naar boven tot je een mooi rolletje krijgt. Doe deze in een kleine ovenschaal. Herhaal dit met de 3 andere koolbladeren. Giet de tomatensaus over de rolletjes heen tot ze bijna helemaal onder staan.
Zet de schaal 35 minuten in de oven zodat het gehakt kan garen. Haal de schaal na 35 minuten uit de oven laat hem nog even 5 minuten rusten. Serveer de koolrolletjes lekker met rijst of aardappelpuree.
Variatietip: Rasp wat jong belegen kaas over de rolletjes in tomatensaus voordat je ze de oven in doet!
Tafel lekker !!