Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schorsenerengratin; Winter asperges of Keukenmeidenverdriet

Schorsenerengratin – Schorseneren zijn een wortelgroente met een verfijnde smaak die een beetje lijkt op die van asperges, daarom worden deze ook wel winterasperges genoemd. Schorseneren kun je op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze koken, stoven, bakken, er puree van maken of zelfs frituren. Ze kunnen geserveerd worden als bijgerecht bij, vis, rund- of varkensvlees, kip, gehakt… enz. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een schorsenerengratin. Een heerlijk voedzame en winterse ovenschotel van aardappelen, schorseneren, room en mascarpone. Het is een makkelijk gerecht maar iedereen zal hier graag voor aanschuiven.

Schorsenerengratin

voor 4 personen:

  • 1 kg schorseneren
  • 750 gr vastkokende aardappelen
  • 50 ml. melk
  • 150 ml (slag)room
  • 150 gr mascarpone
  • 75 gr bloem
  • Peper en zout
  • 100 gr geraspte kaas naar keuze
  • 30 gr (braad)boter
  • Een handvol fijngesneden platte peterselie

Als je nog nooit schorseneren hebt klaargemaakt, denk je misschien voor een hele uitdaging te staan. Maar dat valt alleszins mee. Klik hier op schorseneren maak je zo, waarin we het je stap voor stap uitleggen.

Spoel de schorseneren. Vul een bak met water en wat azijn of citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm. en schil ze met een dunschiller. Leg ze weer terug in het water.

Schil vervolgens de aardappels. Kook de schorseneren en de aardappels samen beetgaar in water waaraan je 50 ml. melk hebt toegevoegd. Zodra ze klaar zijn, het kookvocht nog even bewaren!

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Beboter een ovenschaal met boter en verdeel er een teentje geperste knoflook over. Verdeel de schorseneren en de schijfjes aardappels erover. Laat de boter smelten in een (steel)pannetje en meng er de bloem in. Laat het mengsel even droogbakken en blus dan af met 650 ml. van het kookvocht van de aardappels- schorseneren, zodat je een goed gebonden saus krijgt. Meng er de mascarpone en de fijngesnipperde peterselie door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de aardappel schorseneren schotel en strooi er wat geraspte kaas over.

Plaats de schorsenerengratin dan ongeveer 30 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje ontstaat.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.