Schuimtaart met rabarber en witte chocolade – Lekker knapperig zoet schuim met fris zure rabarber en witte chocolade, heerlijk bij een kopje koffie of thee, of als nagerecht. Erg lekker is het om de taart in te vriezen, deze bevroren in stukjes te snijden en een half uurtje op een bordje te laten ontdooien. Serveer deze taart dan als een lekker koel dessert met rabarber op een zomerse dag.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Schuimtaart met rabarber en witte chocolade
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 100 gram suiker
- 75 gram gemalen noten (optioneel)
- 400 gram rabarber
- 50 gram rietsuiker
- sap en rasp 1 sinaasappel
- 500 gram slagroom
- 50 gram suiker
- 150 gram witte chocolade
- 150 gram rietsuiker
- rose peper fijngestampt
De rabarbervulling
Snijd de rabarber in stukjes van 3-4 cm en leg ze in een ovenschaal. Rasp de sinaasappel en strooi de rasp over de rabarber. Pers de sinaasappel uit en giet het sap hierbij. Strooi nu de 50 gram rietsuiker over de rabarber en zet dit een ongeveer een half uur in de oven zodat de rabarber gaar is maar niet uit elkaar valt. Zet weg en laat afkoelen.
Karamel maken
Voor de karamel met peper, zet klaar een bakplaat met bakpapier, de gemalen rose peper, een (liefst siliconen) spatel, en een pannetje. Verwarm de 150 gram suiker in gedeeltes tot karamel en voeg de peper toe, dit zal iets bruisen. Verdeel de karamel over je bakpapier en strijk enigszins uit. Pas op de karamel is erg heet. Zet weg en laat afkoelen.
Schuim bakken
Neem 2 vellen bakpapier en teken hier met behulp van een bord 2 kringen op van ongeveer 24 cm. Draai het papier om en leg het op een bakplaat, zet het papier vast door er aan de punten iets boter of schuim aan de onderkant aan te brengen. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Doe de eiwitten in een schone en vetvrije kom, klop de eiwitten stijf, onder het kloppen de 150 gram suiker in gedeeltes toevoegen. Het eiwit is goed als er taaie stijve pieken ontstaan. Roer de gemalen noten door 100 gram suiker en spatel deze door de eiwitten, niet te lang spatelen anders verlies je teveel lucht. Verdeel nu het eiwitmengsel over de2 cirkels, dit kan door met een lepel het schuim te verdelen of met een spuitzak met rond spuitmondje. Bak de plakken 1 ½ uur in de oven totdat ze droog zijn. Laat volledig afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie en strijk er de plakken mee in.
De afwerking
Klop de slagroom stijf met de 50 gram suiker. Neem 1 ingestreken plak schuim en verdeel er de helft van de slagroom over, doe hier de uitgelekte rabarber op en dek af met de andere plak schuim. Verdeel de rest van de slagroom over deze plak en werk mooi af met stukken karamel en de rabarber. Poeder de schuimtaart met rabarber en witte chocolade eventueel af met wat poedersuiker.