- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Scones; Feestje voor je high tea of gewoon tussendoor

Scones, wist je al dat ze oorspronkelijk uit Schotland komen? Wij noemen het vaak Engelse scones, maar Schotland is het land van herkomst. Ze zijn erg populair in verschillende landen en daarmee zijn er ook talloze recepten ontstaan. Traditioneel eet je scones met clotted cream en aardbeienjam. Ook hierop kun je variëren. Scones worden ook wel gebakken met rozijnen, krenten of cranberry’s.


Het basisrecept voor huisgemaakte Scones:

Zeef het zelfrijzende bakmeel boven een kom. Doe dit ook met bakpoeder. Voeg zout, suiker en vanille suiker toe. Doe in een mengkom of in de kom van je keukenmachine. Snijd de roomboter in kleine stukjes. Snijd met 2 messen (of de messen van je keukenmachine) de roomboter door het meel tot er een mooi kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de eieren en de melk toe. Laat de keukenmachine even draaien tot zich vanzelf een bal vormt. Of kneed met de hand tot een mooie deegbal. Niet te hard kneden!

Verwarm je oven voor op 230 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg deze nog niet in de oven!

Leg de deegbal op een met bloem bestrooid werkblad. Gooi iets bloem op de deegbal en rol de bal zacht uit tot een mooie dikke deeglap. Hou hiervoor ca. 2 a 3 cm. aan. Niet drukken op die deegroller! Steek met een vorm of glas rondjes uit het deeg van ca. 5 cm. doorsnede! Leg ze op het bakpapier en kwast ze in met wat melk. Zet de bakplaat in de oven en bak ze in ca. 15 minuten gaar en goudbruin.

Klop ondertussen de slagroom met 3 eetlepels poedersuiker stijf. Serveer de scones met aardbeienjam [1] en verse slagroom. Vervang slagroom met poedersuiker voor de originele clotted cream[1]

Links in dit artikel:
  1. clotted cream: http://en.wikipedia.org/wiki/Clotted_cream