Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Scroppino; inclusief kinderversie

4 6.954

Scroppino is een trendy drankje dat vanuit Venetië- Italië is overgewaaid. Scroppino, Monte Scroppino, Sgroppino, ook wel spoom genoemd, wordt van oudsher met de hand gemaakt (opgeklopt). Het is een heerlijk romig en verfrissend drankje dat als tussen- of nagerecht geserveerd kan worden. Maar, ook in het zonnetje op je terras of aan de zee is het elke keer weer een feest om te drinken! Sommige restaurants en bars hebben tegenwoordig zelfs een speciale machine in huis om de perfecte versie in een handomdraai te kunnen maken.  Je kunt thuis zelf een scroppino maken door alle ingrediënten  met de hand op te kloppen, maar het gaat ook goed met een mixer of een blender. Gebruik bij voorkeur een hoge kan, want het schuimt behoorlijk!

Benodigdheden voor 4 – 6 personen:

 • 6 scheppen citroen (sorbet)ijs
 • 1 dl ijskoude wodka
 • 2 dl goed gekoelde droge prosecco
 • champagneglazen

Een non-alcoholische scroppino voor de kinderen maak je met sprite, 7-up, spa citron of Jip en Janneke champagne van de Hema.

Zo maak je het eenvoudig zelf:

Zet je champagne glazen, eventueel voorzien van een suikerrandje korte tijd in de diepvries. Leg ook de wodkafles in de diepvries zodat de drank ijskoud wordt.

Klop eerst de wodka met het ijs tot een homogene massa. Roer of klop er daarna voorzichtig de prosecco door. Schenk het drankje direct in de ijsgekoelde glazen. Proost!

Wil je een romigere versie, vervang dan een gedeelte van het citroensorbetijs door slagroomijs. Een andere variatie “Limoncello Scroppino”, maak je door de wodka te vervangen door Limoncello. Hier op Lekker Tafelen vind je een recept voor Zelfgemaakte Limoncello.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Koos zegt

  Sodeju, heerlijk. Een vraagje: het is me niet echt duidelijk hoeveel sorbetijs er eigenlijk doorheen gaat. Moet het nu een dik lobbig drankje worden? Bij mij een soort limocello met schuim geworden maar smaakt super. Input?

  1. Lekker Tafelen (Joke) zegt

   Beste Koos, je kunt het drankje eigenlijk zo dik/lobbig maken als je zelf prettig vindt, door iets te sleutelen aan de samenstelling. Ik maak de scroppino zelf eerlijk gezegd uit de losse pols en bepaal al kloppend of het resultaat me bevalt. Zoals je op de foto kunt zien is het drankje dat ik voor onze ‘zomerse special’ maakte niet zo lobbig geworden. Wil je de scroppino meer massa geven, voeg dan meer sorbetijs of een hoeveelheid roomijs toe, proef en bepaal of je tevreden bent over de smaak.

 2. Alex zegt

  Mmmm dit vind ik lekker Joke 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer