Sinaasappelflensjes – verlangen naar Crêpes Suzette – Dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren, bewijst ook weer dit recept, waarbij ik me heb laten inspireren door de heerlijke crêpes Suzette. Crêpes Suzette zijn flensjes die met alcoholhoudende drank (meestal Grand Marnier) worden geflambeerd en geserveerd met een sausje van gecarameliseerde suikersiroop al dan niet aangevuld met drank. Soms met nog een bolletje ijs erbij. De overlevering wil dat het gerecht voor het eerst is gemaakt eind 19e eeuw door een leerling van Escoffier in het Café de Paris in Monaco, voor de toenmalige Britse koning Edward VII. Nadat de leerling het gerecht voor de koning had gepresenteerd en gezegd had dat hij het gerecht graag naar hem wilde vernoemen, zou de koning hebben gezegd dat hij liever had dat zijn tafelgenote, de actrice Suzette Reichenberg, die eer zou krijgen. En zo geschiedde. Even een zijsprong: voor wie denkt: Café de Paris? Nooit geweest, ken ik niet: dat is het casino van Monaco, bekend van meerdere James Bond films.
Goed, terug naar de flensjes. Er zijn drie redenen waarom je deze flensjes/dunne pannenkoekjes zou moeten proberen. Eén: ze zijn gewoon erg lekker. Ten tweede doen ze qua smaak denken aan crêpes Suzette, terwijl je niet met vuur in de weer hoeft. Tenslotte komen er geen melkproducten aan te pas, wat ze geschikt maakt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Sinaasappelflensjes
Nodig voor 12 à 15 flensjes:
250 gram bloem
- 1 zakje gist
- 2 el (of zakjes) vanillesuiker
- 5 à 6 sinaasappels (goed voor +/- 5 dl. sinaasappelsap)
- 3 eieren
- snufje zout
- 2 el sinaasappellikeur (zoals Grand Marnier, Cointreau of Mandarine Napoléon)
- +/- 50 ml + 2 el zonnebloem- of arachideolie
Eventueel:
- 1 el oranjebloesemwater
Voor het beslag zeef je de bloem om klontjes in het beslag te voorkomen, voeg je de gist toe, de vanillesuiker en het snufje zout. Dan pers je de sinaasappels uit en voegt het sap toe. Doe ook de eieren er doorheen en roer het beslag goed met een garde door. Voeg verder de drank toe, 2 eetlepels van de olie en eventueel het oranjebloesemwater. Laat liefst een uurtje staan afgedekt met plastic folie.
Oranjebloesemwater? Dat koop je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt, maar ook de bio-winkel heeft deze heerlijke flesjes vaak in het assortiment.
Gebruik voor het bakken een niet te grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Zet het vuur halfhoog, vet de koekenpan in met een beetje olie (gebruik een kwastje, dan kun je de olie goed verspreiden) en bak de pannenkoeken één voor één gaar. Is het beslag iets te dik? Voeg dan nog wat sinaasappelsap toe of gewoon wat water. Het beslag moet iets dikker dan karnemelk zijn, maar toch ook nog vrij vloeibaar, anders worden de pannenkoeken te dik.
Serveer de sinaasappelflensjes met poedersuiker is al lekker genoeg, maar ook basterd- of kaneelsuiker smaken er goed bij. Misschien wel met een bolletje vanilleijs!