Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn – Marmelade kennen we van de Engelse versie stevig, zoet en een beetje bitter. Deze versie bevat de helft minder suiker en door het wit van de sinaasappels niet te gebruiken is deze ook niet bitter. De rozemarijn is op de achtergrond aanwezig en maakt er een verrassende marmelade van.
Jam, confituur, marmelade wat is het verschil
Jam
Jam is gemaakt van gepureerd fruit en is meestal vrij stevig. Het is wettelijk vastgelegd dat jam 35% fruit moet bevatten. Extra jam bevat zoals de naam al doet vermoeden meer vruchten, deze moet namelijk 45% vruchten bevatten.
Confituur
Confituur wordt gekookt met hele vruchten of in grove stukken gesneden vruchten die tijdens het koken gedeeltelijk stuk koken. Vaak bevat deze jam dan ook 45% vruchten of meer. De naam confituur wordt in Nederland minder gebruikt, in de volksmond spreken we over jam, jam met stukjes fruit of extra jam. In België daarentegen spreken ze van confituur. We hebben het dan vaak over precies hetzelfde.
Marmelade
In marmelade worden de schillen van citrusvruchten zoals sinaasappel gebruikt, deze zijn daardoor iets bitter van smaak omdat het wit van de schil een bitter stofje afgeeft. Marmelade is vooral in Engeland erg populair.
Zelf jam maken
Zelf jam maken is leuk. Je neemt fruit en geleisuiker, kookt dit enkele minuten en klaar is je jam, confituur of marmelade. Je kunt jam maken met alleen suiker en dit net zo lang koken tot de pectine uit de vruchten hun werk doen. Maar veel handiger is het om geleipoeder of geleisuiker te kopen. Geleisuiker is kristalsuiker waar geleipoeder en vaak ook citroenzuur aan toegevoegd is. De meest verkochte is de 1:1 geleisuiker. Je neemt dan 1 kilo suiker en 1 kilo vruchten. Je hebt ook 2:1 en zelfs 3:1 geleisuiker daarin gebruik je dus veel meer fruit dan suiker. Persoonlijk gebruik ik meestal de 2:1 geleisuiker hiermee krijg je een lekker fruitige jam die een stuk minder suiker bevat.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- de rasp van 2 sinaasappels
- 500 gram vers geperst sinaasappelsap
- 250 gram geleisuiker 2:1
- een takje rozemarijn
- 1 eetlepel backingsoda
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sinaasappelmarmelade:
Los de backingsoda op in warm water en leg de sinaasappels hier 5 minuten in. Was ze en spoel ze af met stromend water. Rasp het oranje gedeelte van de schil met een fijne rasp van de sinaasappels. Wil je liever iets grovere reepjes, neem dan een dunschiller en snijd er plakjes vanaf waar je later weer reepjes van snijdt. Let er wel op dat je het witte gedeelte bitter is. Dit mag erin als je dat lekker vindt, maar voor een niet bittere jam moet het alleen het oranje gedeelte zijn. Kook de schillen 2 minuten in een klein laagje water. Spoel ze af en herhaal dit. Doe het sinaasappelsap in een royale pan samen met de gekookte schilletjes en de geleisuiker en kook dit ongeveer 3-4 minuten, kijk even op de verpakking, dit wil weleens verschillen. Voeg er de laatste minuut het afgespoelde takje rozemarijn aan toe en kook deze kort mee. Haal het takje rozemarijn er voorzichtig uit en schenk de marmelade in schone potjes. Vul ze tot bijna aan de rand. Draai er direct de deksel op. Zet ze omgekeerd weg en draai ze na een uurtje, zo zullen de schillen beter verdeeld worden over de jam. De deksels zullen na een tijdje een klik geven, je weet dan dat ze dicht zijn.
Deze sinaasappelmarmelade is lekker op brood, maar ook op pannenkoeken, bij desserts of bij een stukje kaas.
Tafel lekker !!