Chocoladebollen – Bakken is pure chemie, van simpele ingrediënten zoals melk, boter, bloem en eieren maak je heerlijke chocoladebollen soezen. De verhoudingen in een recept zijn erg belangrijk, een kleine verandering in een recept kan heel veel verschil maken. Gebruik je alleen water voor het beslag en geen melk? Dan krijg je drogere soezen die grillig van vorm zijn.
Bakken is een hobby die vaak door de omgeving wordt aangemoedigd. Als je vertelt dat je gaat bakken willen ze allemaal wel komen testen. Hoe leuk is het dan als de chemie zijn werk heeft gedaan en je kunstwerken eruitzien zoals jij wil en goed in de smaak vallen.
Zelf bakken is chemie
Moorkoppen, chocoladebollen of Bossche bollen zijn allemaal hetzelfde toch?
Het zijn echte Hollandse gebakjes en allemaal soezen met slagroom en chocolade, maar daar houdt het op. Net zoals met veel andere baksels en gerechten zijn er ook voor chocoladebollen verschillende namen en bereidingen. Het verschil zit hem vooral in de afwerking.
De moorkop is een soes gedipt in chocolade en heeft altijd een rozet slagroom bovenop.
Een chocoladebol is een ruimer begrip, maar is meestal alleen gedipt in chocolade.
Een Bossche bol is een soes gedipt in een chocoladeglazuur naar speciaal recept. Meestal een combinatie van echte chocolade met fondant.
Dat zijn kleine verschillen zou je kunnen denken maar het smaakverschil is groot. Verwacht ook niet dat een chocoladebol altijd met echte chocolade gemaakt wordt, heel vaak is het een coating met een chocoladesmaak. Dit maakt een groot verschil, in smaak, maar ook in prijs.
Zelf echt lekkere chocoladebollen maken
Als je dan chocoladebollen gaat maken dan ga je natuurlijk ook voor de lekkerste. Soezen gemaakt met roomboter, echte volle slagroom zonder gekke toevoegingen en de lekkerste chocolade dip met echte chocolade. Het is niet de makkelijkste chocolade dip, maar de moeite meer dan waard. De temperatuur van de chocoladedip is erg belangrijk. Maak die dan ook als eerste. Ga er geen extra slagroom of water aan toevoegen omdat de dip te stevig is, je kunt hem altijd een klein beetje verwarmen.
Chocoladebollen met slagroom
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 + 300 ml slagroom
- 40 + 50 gram boter
- 20 + 50 ml melk
- 50 + 30 gram suiker
- 150 gram pure chocolade
- 50 ml water
- 1 theelepel zout
- zout
- 2 eieren
- 50 gram patentbloem
Bereidingswijze van dit recept
Chocoladebollen met slagroom maak je zo:
Het glazuur:
Begin met het maken van het chocoladeglazuur voordat je de soezen voor chocoladebollen gaat bakken, dit heeft even tijd nodig om de goede stevigheid te bereiken. Verwarm hiervoor de 100 ml slagroom met 20 ml melk en 50 gram suiker. Giet dat over de chocolade die je fijngehakt in een kommetje hebt gedaan. Voeg er de 40 gram boter aan toe en laat 5 minuten staan. Roer na 5 minuten alles tot een gladde massa, dek af en zet opzij. Gebruik hiervoor een kommetje waar de soezen ook in gedoopt kunnen worden. Iets groter dan de soezen en diep genoeg.
De soezen:
Neem een vel bakpapier en teken er 10 rondjes van 6 cm doorsnede met ruime afstand van elkaar op. Draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Breng de 50 ml melk met 50 ml water en 50 gram boter met een snufje zout aan de kook. Voeg er de bloem aan toe en roer tot het beslag gaar is. Of het gaar is, zie je aan het beslag dat een iets vastere vorm aanneemt maar ook aan de bodem van de pan. Hier blijft een dun laagje beslag aan plakken.
Doe het basisbeslag in een andere kom. Doe 2 eieren in een kommetje en klop die los. Let op je hebt niet altijd alle ei nodig!! Zet de mixer in het basisbeslag en klop dit een beetje los zodat het iets afkoelt. Voeg er nu beetje bij beetje al kloppend de eieren aan toe. Het beslag mag niet te lopend zijn. Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje (nummer 10)
Spuit de soezen voor de chocoladebollen in de cirkels op het bakpapier en bak ze in ongeveer 20 minuten bruin en gaar. Maak de ovendeur niet open tussendoor en bak ze donker genoeg. Te lichte soezen zakken in, bak soezen liever iets te lang dan te kort. Laat de soezen op de bakplaat afkoelen.
Vullen:
Leg alle soezen ondersteboven op een werkvlak en steek er gaatjes in. Maak met een vinger de binnenkant van de soezen vrij. Klop de 300 ml slagroom met de 30 gram suiker stevig. Doe de slagroom in een spuitzak met rond spuitmondje (nummer 7) en spuit de soezen helemaal vol. Zorg ervoor dat je niet te hard perst dan komt de slagroom er door eventuele gaatjes uit.
Dippen:
Roer het chocoladeglazuur goed door. De dikte van het glazuur moet dik lopend zijn zoals magere yoghurt. Het beste test je dit met een spatel. Er moet, als je die in het glazuur steekt, een mooie laag op blijven zitten die uitvloeit tot een gladde laag. Loopt het niet glad uit dan is het te stevig, zet het kommetje dan een paar tellen in heet water en roer goed. Loopt het helemaal van de spatel tot een heel dun laagje dan is het te slap zet het glazuur dan eventjes in de koelkast. Dip de soezen voorzichtig in het glazuur, laat een beetje uitdruppen en zet de soezen op een plateau. Zet het plateau in de koelkast en laat het glazuur stevig worden. Serveer de chocoladebollen met een lekkere kop koffie of thee en geniet!
Tafel lekker !!