Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sjekladebol

0 6.276

Ik zal het nooit vergeten, zondags naar Opa en Oma in Noord-Brabant. Lang in de auto zitten, maar het was zeker de moeite waard!

Wij werden altijd super verwent met een overheerlijke Bossche bol. Pure chocolade en een vulling van romige slagroom. Die bollen waren groter dan mijn hoofd hahaha, dat zal best fraaie momenten hebben gegeven. “Gelukkig” maakten we in die tijd alleen nog maar foto’s op vakantie, met een rolletje.

Het originele recept is super geheim , maar dit recept komt aardig in de buurt van de overheerlijke Bossche Bol.

Zelf maken kan ook in een gezellige workshop in Den Bosch 

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde “reuzenbol”. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als “Bossche bol” aangeduid, in de stad zelf als “sjekladebol”.

Vorm

Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een papieren zak.

Als men de effecten van de traditionele Bossche eetwijze wil voorkomen, kan een Bossche bol het beste op zijn kop genuttigd worden, waarbij de harde chocoladelaag dienst doet als bodem zodat de bol geheel en zonder morsen kan worden opgegeten. Dit geldt des te meer bij het tot zich nemen van de “reuzenbol”. Bij deze laatste zou men ook mes en vork kunnen gebruiken maar dit wordt door de liefhebber als stuitend opgevat.

De Bossche bol wordt gemaakt van pure chocolade, zoals op de getoonde foto, en niet van melkchocolade (een veelvoorkomend misverstand).

Historie

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kataan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

De naam “Bossche bol” is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.

Handelsmerk

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw staat banketbakkerij Jan de Groot wijd en zijd bekend als ‘het adres’ voor de Bossche bol. De bakkerij werd in 1936 opgericht door Jan de Groot senior samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal, maar is pas later, na een verhuizing, begonnen chocoladebollen en ander banket te verkopen — uiteraard volgens eigen recept. Voor Bosschenaren zijn de bollen van Jan de Groot tegenwoordig zonder twijfel ‘de enige echte’. Het geheime recept is binnen de familie steeds overgedragen en rond het jaar 2000 is de “Bossche bol van Jan de Groot” als beschermd handelsmerk gedeponeerd. De benaming “Bossche bol” is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot.

Bossche bollen

8 Bollen, gevuld met slagroom, en bedekt met pure chocolade

Ingrediënten

  • 75 g boter, in blokjes
  • 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 375 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 zakje slagroomversteviger
  • 200 g pure chocolade, in blokjes
  • Materialen
  • Bakpapier
  • Spuitzak met lang spuitmondje

Voorbereiden

Oven voorverwarmen op 200 ºC. In een pan met dikke bodem 150 ml water met de boter en een mespunt zout aan de kook brengen. Boter laten smelten. Zodra de boter gesmolten is de bloem in één keer toevoegen en met een houten lepel flink roeren tot een deegbal ontstaat. Pan van vuur nemen en iets laten afkoelen. De eieren één voor één door het deeg roeren. Blijven roeren tot het deeg stevig is en glanst. Bakplaat bekleden met bakpapier. Met een natte lepel 8 bergjes deeg met tussenruimten van 5 cm op bakpapier scheppen.

Bereiden

In het midden van de oven de soezen in 25-30 minuten luchtig en gaar bakken (oven tussentijds niet openen om inzakken te voorkomen). Soezen laten afkoelen. In een kom 300 ml de slagroom met de vanillesuiker en de slagroomversteviger stijfkloppen. Slagroom in de spuitzak scheppen. Soezen met het spuitmondje aan zijkant inprikken en volspuiten met slagroom. In een pannetje rest van de slagroom met de chocolade zachtjes verwarmen tot de chocolade is gesmolten. Soezen helemaal met de chocolade glazuur bestrijken.

Chocola hard laten worden.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer