Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood – Brood bakken is leuk, maar kost vaak veel tijd die je niet altijd hebt. Een soda brood is dan een ideale oplossing, het is een kwestie van mengen en klaar. In dit brood zit geen gist, je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook geen uren te rijzen. Het rijsproces komt door de bakingsoda dat samen met een zuur, in dit geval karnemelk voor het rijsproces zorgt. Het rijzen gebeurt bij dit soort broden pas in de oven en niet zoals bij gist of zuurdesem voor het bakken. Door de warmte gaat de bakingsoda reageren op het zuur van de karnemelk en zorgt zo voor de luchtigheid in je deeg. Zo kun je dus in 45 minuten een lekker vers brood op tafel zetten. Erg handig als je onverwacht bezoek krijgt en erg lekker ook bij bijvoorbeeld een BBQ. Eet dit brood wel het liefst dezelfde dag want dan is het het lekkerste. Is het teveel? Je kunt het ook invriezen.
Wat is bakingsoda?
Backingsoda, baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout het is allemaal hetzelfde. Zorg dat er bij verwerking van bakingsoda altijd iets zuurs in je beslag zit anders wordt je beslag niet luchtig en krijgt het een vieze nasmaak. Deze nasmaak krijg je ook als je te veel van het goedje gebruikt.
Bakpoeder is weer iets anders dit is namelijk een mengsel van bakingsoda en wijnsteenzuur of citroenzuur en zetmeel. Bakpoeder is dus minder sterk dan bakingsoda.
Basisrecept voor 1 soda brood
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakingsoda
- 400 gram karnemelk
Het bakken van soda brood is erg eenvoudig. Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de droge ingrediënten door elkaar en roer er dan het vocht door. Wanneer het een samenhangend geheel is vorm je er op een met bloem bestoven aanrecht een brood van en legt deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe het sodabrood direct in de oven en bak deze in ongeveer 30 minuten mooi goudbruin en gaar.
Tips en trucs:
Ik heb er half volkoren speltmeel en half bloem voor gebruikt, maar neem wat jou lekker lijkt of wat je in huis hebt.
Wanneer je meel gebruikt in plaats van bloem moet je iets meer vocht toevoegen. Op dit recept ongeveer 50 gram.
Je kunt er ook vulling aan toe voegen voor extra smaak. Ik heb er lekker verse tijm uit mijn tuin in gedaan, samen met 50 gram zonnebloempitten en 50 gram gedroogde tomaat in stukjes.
Doe er niet teveel vulling in, overdaad schaadt, het wordt er niet lekkerder van en je brood kan niet goed meer rijzen.
Dep natte vulling goed droog om het vochtgehalte in het deeg in balans te houden.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Check het recept of lees de info
heb goede resultaten met:
500 gr spelt (bloem en/of meel)
400 ml almandelmelk
8 gr keltisch zeezout
citroensap v halve citroen
1 koffielepel appelazijn
ik werk met een combisteamer
45 min op 205°
met gemiddeld stoom
daarna afkoelen in schone theedoek
brood wordt zelfs voor een paar dagen niet droog
rest gaat gesneden in vriezer
Leuk dat je het deelt Noun
Waarom blijft mijn brood altijd nat vanbinnen heb het deze,keer 45 min op 200 graden gebakken ik een vorm
Voor wie denkt dat zuur/azijn toevoegen maar gek is, als je bakpoeder i.p.v. baking soda gebruikt dan zit het zuur al in de bakpoeder.
Heel erg bedankt voor dit recept.
Kan je ook sojamelk gebruiken i.p.v karnemelk.
Alvast dank voor het antwoord.
Wanneer je sojamelk neemt zul je er ook een eetlepel azijn aan toe moeten voegen,
baking soda werkt namelijk alleen op zuur.
Nee dat kan niet want karnemelk is zuur en dat heb je nodig
Wat is dan de verhouding met azijn. per 500 gram bloem
Zelf werk ik altijd met karnemelk of yoghurt nooit met azijn. Ik zou zeggen probeer het eens uit met een halve eetlepel azijn. Ik hoor graag van je hoe het gegaan is.
Hoeveel milliliter (ml) is 400 gram (gr) karnemelk?
En wat wordt de verhouding als je water en azijn gebruikt
ipv karnemelk?
Kan de karnemelk vervangen worden door sojayoghurt, of iets wat niet van een koe komt?
Ja hoor Marten, geen probleem als het maar zuur is. De backingsoda reageert namelijk op zuur.
Laat je me weten wat je gebruikt hebt? En een foto van het resultaat zou erg leuk zijn.
Soya yogurt is niet zuur toch ?
Ik heb zonet dit brood in de oven gestopt.
Ik gebruik wel gewoon melk, maar geen karnemelk(bij gebrek aan karnemelk) en voeg hier azijn aan toe.
Als het goed is moet dit werken.
Dit werkte bij mij ook met het kaas maken door azijn toe te voegen.
Ik gebruik al jaren water en azijn, of water en melk voor mijn sodabrood of wheatenbread. Citroen kan ook, zolang het maar zuur is. Azijn zul je denken? Jahoor, geen enkel probleem, je proeft er niets van. Echt waar, brood maken met azijn is heerlijk.
Ik ben hiermee begonnen omdat ik geen karnemelk in huis had.
Probeer zelf maar.
Hoeveel azijn precies moet erbij op laat ons zeggen 600 g meel?
Bedankt vr je ant!
Inge
Wat is de verhouding bij 500 gram meel. Hoeveel water en appelazijn dan?
Ik denk dat je met een of twee eetlepels al een goed resultaat zult bereiken.