Soep van koolraap – Van iedere groente kun je wel een soep maken, maar koolraap is niet echt de eerste groente waar je aan denkt als je een soep wilt maken. Vraag naar een wintersoep en je krijgt als antwoord: Erwtensoep. Er kan natuurlijk veel meer. Wie een beetje verder denkt, zal de bruinebonensoep en de linzensoep ook al snel noemen. Maar koolraap? Een soep van koolraap? Dat komt vast niet in je op.
De kenmerkende smaak van koolraap doet het prima in een herfst- of wintersoep. Juist door deze kenmerkende smaak heb je niet zoveel extra ingrediënten nodig. Houd het zo puur mogelijk. Een beetje tijm, een blaadje laurier, wat knapperig gebakken bacon en een heerlijke soep staat binnen in no-time op tafel.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Soep van koolraap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram koolraap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 (gele) paprika
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 4 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 1,5 liter (groente)bouillon
- 4 plakken bacon
- 2 eetlepels slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soep van koolraap:
Schil de koolraap en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de ui, verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in blokjes. Snijd ook de bleekselderij in stukjes. Verhit in een pan de olijfolie. Bak in de olijfolie de ui, de bleekselderij en de paprika glazig. Bind met behulp van een stukje keukentouw de takjes tijm bij elkaar en voeg deze samen met het laurierblad bij de ui en paprika.
Bak het geheel even zachtjes aan. Voeg er vervolgens de koolraap bij, schep het geheel om en schenk de bouillon erbij. Laat op een laag vuur nu 40 minuten (of tot de koolraap zacht is) zachtjes koken.
Bak in een droge koekenpan de plakjes bacon knapperig, laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. Hak de bacon daarna fijn.
Zodra de koolraap zacht is met de staafmixer fijn pureren, je kunt de soep eventueel ook verplaatsen naar een blender en hem fijn blenderen.
Verdeel de soep van koolraap over 4 kommen, drup er een paar druppels slagroom bij en verdeel de bacon over de kommen. Een lekker stukje knoflook-kaasbrood smaakt hier heerlijk bij.
Tafel lekker !!