Soep van veldsla met hamcrumble – Dat je met veldsla zoveel meer kunt dan het alleen maar te gebruiken als garnering, weten gelukkig steeds meer mensen. Zo kun je er bijvoorbeeld een heerlijke pesto mee maken of probeer eens een stamppot met veldsla.
Wintersla
Bij sla denk je misschien aan de zomer, maar veldsla is op z’n best in de winter en in het voorjaar. Vandaar dat het ook vaak wintersla wordt genoemd. En –omdat het onder andere heel veel vitamine C bevat- is dat mooi meegenomen in het seizoen waar de griep vaak heerst. De smaak omschrijft zich het best als hazelnootachtig en leent zich ook heel erg goed voor een lichte soep. De krokante hamcrumble serveer je er apart bij en geeft het gerecht een lekker zout krokantje.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Check het recept of lees de infoSoep van veldsla met hamcrumble
- 150 gram veldsla
- 2 tenen knoflook
- 2 aardappels
- 1 ui
- 1 liter groentebouillon
- 6 plakken achterham
- 3 eetlepels panko
- 1,5 eetlepel olijfolie
- peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de plakjes ham in kleine stukjes en meng met de panko en 1 eetlepel olijfolie. Spreid over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 6-8 minuten in de oven tot de ham krokant is en de panko goudbruin kleurt. Schep halverwege om. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Snipper de ui en de knoflook grof. Verwijder de harde onderkantjes van de veldsla. Verwarm in een soeppan de rest van de olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en de knoflook. Doe de aardappels met de groentebouillon in de pan en laat 10 minuten zachtjes koken. Schep de veldsla door de soep en laat nog 5 minuten pruttelen. Mix de soep met een staafmixer glad en kruid met peper en zout. Serveer met de hamcrumble.
Tafel lekker!