Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners

Kapucijnersoep van verse kapucijners. Kapucijners, niet alleen als sneeuw voorspelt is of de regen met bakken uit de hemel komt, maar ook in het voorjaar.

0 1.609

 Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners – Nee! Kapucijners eet je niet alleen als het hard waait, sneeuw voorspelt is of de regen met bakken uit de hemel komt. Want juist in de zomer hangen deze paarse peulen volop aan de ranken en worden de verse kapucijners geoogst. En dan zie je een heel ander erwtje dan je gewend bent dan de gedroogde of in glas of blik verpakte kapucijners. Mooi groen en niet het grauwe kleurtje dat ze later krijgen in het jaar.

Weetjes

Soep van verse kapucijnersDie kleur is wel één van de redenen dat deze erwt nog veel andere namen kent zoals vale erwt, grauwe erwt of zoals ze op Texel zeggen: grauwe gans. En waarschijnlijk omdat de kleur aan de grauwe pij van de Kapucijnermonniken deed denken noemen wij dit erwtje tegenwoordig Kapucijner. Daarnaast kwam ik ook nog Raasdonders tegen, een term die in de krijgsmacht gebruikt werd en dan vooral onder de zeevarende krijgsmacht. De versie van de oorsprong van deze naam, die ik het grappigst vind is de volgende: de matrozen aten een aantal keer per week kapucijners en we weten allemaal wat bonen kunnen doen in je darmen. Juist, ze zorgen voor lucht. Ze razen dus door je donder om het maar even plat te zeggen.

Ben je benieuwd naar wat meer informatie over de kapucijners lees dan dit stukje eens.  Ik ga je nu namelijk vertellen hoe je een fijne kapucijnersoep kan maken van verse kapucijners.


Kapucijnersoep

 • staafmixer/keukenmachine
 • 500 gram kapucijnerpeulen
 • 1 rode paprika, grove stukken
 • 1 prei, in dunne ringen
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 stengels bleekselderij, dunne schijfjes
 • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
 • 5 takjes bonenkruid, alleen de blaadjes gebruiken
 • 1,5 liter groentebouillon
 • olijfolie
 • vers gemalen peper en zout naar smaak

Dop de peulen en spoel de kapucijners nog even af.

Doe een scheutje olijfolie in de pan op matig vuur en doe hierbij de prei, knoflook, ui, de bleekselderij en de blaadjes van het bonenkruid. Laat de groenten in ongeveer 10 minuten zacht en glazig worden, roer regelmatig. Doe dan de paprika erbij en laat deze nog even een minuut of 5 mee smoren.

Giet voorzichtig de bouillon erbij en voeg de kapucijners toe. Breng het geheel aan de kook en laat nog een minuut of 10 pruttelen.

Wil je een wat meer gebonden soep, schep dan 2 flinke soep-opscheplepels met de kapucijners (het liefst zonder paprika) uit de pan in een hoge kan en pureer dit deel met de staafmixer. Doe het gepureerde deel terug in de pan en verwarm de soep nog even. Voeg vers gemalen peper en zout naar smaak toe.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer