Aardappelsoep met gerookte paling – een fluweelzachte aardappelsoep met heerlijke stukjes gerookte paling.
Maak er een feestje van met gerookte paling
Een echte topper onder de gerookte vis is de gerookte paling. Deze is puur het allerlekkerste, daar hoeft niets meer mee te gebeuren. De gerookte paling wordt het meest op toast geserveerd en dat is natuurlijk hartstikke lekker. Maar heb je gerookte paling al eens geprobeerd in een aardappelsoep? De heerlijk fluwelige structuur en zachte smaak van de soep passen perfect bij gerookte paling.
Echt lekker kan heel eenvoudig zijn
Een aardappelsoep is een eenvoudig en basic gerecht. Je maakt zo’n aardappelsoep supermakkelijk met slechts een paar ingrediënten. Je maakt er pas echt een smaaksensatie van als je er gerookte paling aan toevoegt. De gerookte vis wordt dan ook iets warm, en daar wordt het alleen maar lekkerder van. Zo maak je van die basic aardappelsoep in een mum van tijd een echte delicatesse die de meest verwende eters zal verrassen.
Aardappelsoep met gerookte paling
Haal de paling tijdig uit de koelkast en snijd deze, als hij nog koud is, in hapklare stukjes. Zorg ervoor dat de soep goed heet is als je die in (voorverwarmde) kommen schept. Voeg de vis er pas op het laatst aan toe. Laat die absoluut niet meekoken, dit is zonde van de smaak en structuur van de vis. Is de gerookte paling te koud dan zal de soep te snel afkoelen.
Pas de porties aan
Aardappelsoep met gerookte paling is heerlijk als lunchgerecht met knapperig vers brood. Je haalt dan 3 flinke porties uit een liter. Geef je de soep als een voorgerecht bij een dinertje dan haal je minimaal 4 porties uit 1 liter. Geef genoeg maar niet te veel, het is namelijk zonde als je gasten zo veel soep gegeten hebben dat ze geen trek meer hebben in de rest van de maaltijd.
Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget
Alles kan met aardappelsoep! Met een paar ingrediënten maak je al een soep. Van een simpele variant met prei, tot een luxe soep met paling.
Aardappelsoep met gerookte paling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,2 liter krachtige groentebouillon
- 600 gram geschilde en in blokjes gesneden bloemige aardappels
- 1 ui grof gesneden
- 1 blaadje laurier
- 250 gram crème fraîche
- 300 gram gerookte palingfilets
- zout en peper
- 25 gram roomboter
- een takje dille
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelsoep met gerookte paling:
Haal de palingfilets uit de koeling en snijd ze in niet te kleine stukken, zet opzij.
Smelt de boter in een pan en voeg er de ui aan toe voordat de boter begint te verkleuren. Smoor de ui even aan, voeg de bouillon toe. Voeg ook de aardappels en het blaadje laurier toe en breng het geheel aan de kook. Kook tot de aardappels heel zacht zijn, dat zal ongeveer 15 minuten duren.
Haal het laurierblad uit de soep en blender de soep met een staafmixer glad. Voeg er de crème fraîche aan toe en roer die er doorheen. Proef en voeg naar wens zout en peper toe. Warm de soep vlak voor het serveren nog even door, maar laat niet meer koken.
Verdeel de hete aardappelsoep over de soepkommen of borden en leg op iedere portie een paar stukje gerookte paling. Decoreer met een plukje dille. Serveer de aardappelsoep met gerookte paling direct.
Tafel lekker !!