Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen – Aardappels worden meestal, gekookt, gebakken, als puree of gefrituurd gegeten. Houd je van aardappels en houd je ook van een stevige maaltijdsoep, maak dan eens onderstaand recept voor aardappelsoep van natuurlijk aardappel, met knolselderij en gebakken paddenstoelen. Een eenvoudige, dikke soep. Door het gebruik van knolselderij is het lekker winters gerecht en de paddenstoelen maken er een heerlijk gevulde soep van!
Aardappels in de soep
Vroeger werden aardappels ook wel beschouwd als voeding voor de armen. Vlees wat tenslotte duur en er waren altijd wel wat aardappels voorhanden. Zo ontstonden er recepten voor goedkope gerechten. En waarom zou je dat gegeven tegenwoordig niet gebruiken om een goedkope, maar wel lekkere maaltijd op tafel te zetten? Soms kun je of wil je niet veel geld aan eten uitgeven. Toch kun je dan nog steeds lekker eten. Want aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen is dan misschien wel een budgetgerecht, het is ook gewoon erg lekker. Je kunt het gerecht zo goedkoop of duur maken als je wilt. Aardappels en knolselderij zijn betaalbare ingrediënten en die paddenstoelen kunnen ook heel goed een doosje witte champignons zijn.
Vegetarische aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen?
In het recept van de soep is geen vlees gebruikt. Dus het gerecht is heel geschikt voor een dagje zonder vlees. Dat vlees zul je waarschijnlijk ook niet missen door de gebakken paddenstoelen. Geef je er de voorkeur aan om wel vlees toe te voegen aan de aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen? Voeg dan wat blokjes uitgebakken gerookt spek, blokjes ham of wat stukjes gebakken kipfilet toe. Doe dat dan wel aan het eind van de bereidingstijd. Wil je de soep helemaal vegetarisch maken? Let er dan op dat er in het recept Worcestershire saus is verwerkt. Dit is een saus die werkt als een smaakverrijker. In het klassieke recept van die saus is ansjovis verwerkt. Dat maakt de saus dus niet vegetarisch. Met enig zoeken kun je op internet wel vegan Worcestershire saus vinden. Je kunt het ook gewoon weglaten en de soep wat steviger op smaak brengen met zout en peper.
Zelf groentebouillon trekken
In het recept van de aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen gaat 1500 ml groentebouillon. Daar kun je natuurlijk blokjes voor gebruiken. Maar wil je de soep naar een wat hoger niveau tillen? Trek dan eens zelf groentebouillon. Als je voortaan de afsnijdsels van de groenten die je eet, bewaart en die invriest, heb je na verloop van tijd genoeg groenten om een lekkere bouillon van te trekken, die je ook nog eens weinig kost.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget
Alles kan met aardappelsoep! Met een paar ingrediënten maak je al een soep. Van een simpele variant met prei, tot een luxe soep met paling.
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram aardappels, geschild en in blokjes
- 500 gram knolselderij, geschild en in blokjes
- 500 gram paddenstoelen naar keuze, in plakjes of reepjes
- 3 uien, in grove stukken
- 2 teentjes knoflook
- 1500 ml groentebouillon
- 3 flinke eetlepels crème fraîche
- 10 blaadjes verse salie, in reepjes gesneden
- 4 theelepels Worcestershire sauce
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Extra nodig: staafmixer of blender
Zo maak je aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen:
Verhit wat olie in een grote pan en bak hierin de uien en knoflook glazig, maar laat ze niet bruin worden. Doe dan de aardappels, knolselderij en de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 20 à 25 minuten koken, tot de aardappels en knolselderij gaar zijn.
Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen met de salie gaar en bruin.
Voeg de crème fraîche aan de soep toe en pureer de soep in de blender of met de staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en de Worcestershire saus. Vind je de soep te dik, verdun die dan met wat extra groentebouillon.
Roer de paddenstoelen (en het eventuele spek of de ham) door de soep en serveer. Wil je de aardappelsoep in de kommen garneren, houdt dan wat paddenstoelen achter en schep ze op de soep en strooi er wat fijn gesneden salie overheen.
Serveer de aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen direct.
Tafel lekker !!
Wat een heerlijke fluweelzachte soep. Ik ga dit vaker maken.
Hallo Trude,
Wat leuk om te horen dat de soep zo in de smaak gevallen is.
Dankjewel voor het compliment!
Groetjes, Elise