Aardappelsoep met spitskool – Van aardappels kun je heerlijke soepjes maken. Voor de soep uit dit recept zijn de aardappels gecombineerd met spitskool. De kool, die een veel zachtere koolsmaak heeft dan bijvoorbeeld witte kool, past goed bij de aardappels. Door het toevoegen van Pecorino kaas krijgt de aardappelsoep met spitskool een subtiel kaassmaakje en de mosterd geeft er een heel klein beetje pit aan. Voorzie de aardappelsoep van een lekkere topping of vulling, serveer er vers stokbrood of focaccia bij en je hebt een complete maaltijd.
De lekkerste aardappels voor de soep
Je maakt aardappelsoep met spitskool het best met kruimig kokende aardappels. Die vallen tijdens het gaar koken al wat uit elkaar en als je ze pureert in de bouillon ontstaat er een romige, fluwelige soep, zelfs zonder dat je er room aan toevoegt. Doré, Eigenheimer en Irene zijn rassen die heel kruimig koken en die heel geschikt zijn om tot soep te verwerken.
Spitskool
Mooi lichtgroen en heerlijk zacht van smaak, dat is spitskool. De (uiteraard) spitsvormige kool is door zijn milde koolsmaak heel goed te combineren met andere ingrediënten. Daarnaast is spitskool veel sneller gaar dan de meeste andere koolsoorten. Die eigenschappen maken de groente heel geschikt voor een gerecht als aardappelsoep met spitskool. Kool in de soep klinkt je misschien vreemd in de oren, maar probeer dit recept maar eens. Je zult versteld staan!
De lekkerste tips voor aardappelsoep met spitskool
Als je het recept volgt krijg je een zacht smakende soep. Wil je het wat pittiger? Voeg dan wat extra Pecorino toe. Let er wel op dat die kaas vrij zout is. In het recept is Zaanse mosterd gebruikt, die is niet zo scherp. Je kunt de aardappelsoep met spitskool ook pittiger maken door een wat scherpere mosterd als Groninger mosterd of Dijonmosterd te gebruiken.
Vul de soep met een lekkere topping. Wat sliertjes gerookte zalm of wat garnalen zijn er heerlijk in. De soep is in basis vegetarisch. Wil je er geen vis of vlees aan toevoegen? Kies dan eens voor gebakken oesterzwammen. Oesterzwammen zijn een verantwoorde vleesvervanger.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget
Alles kan met aardappelsoep! Met een paar ingrediënten maak je al een soep. Van een simpele variant met prei, tot een luxe soep met paling.
Pecorino; schapenkaas uit Italië
Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!
Aardappelsoep met spitskool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kruimig kokende aardappels, in stukjes
- 500 gram spitskool, fijn gesneden
- 150 gram sjalot, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1250 ml groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 5 eetlepels geraspte Pecorino
- 1 eetlepel Zaanse mosterd
- zout en peper
- olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelsoep met spitskool:
Verhit in een soeppan een scheut olie. Zet hierin de sjalot en de knoflook even aan. Ze hoeven niet bruin te worden.
Voeg dan de spitskool toe en laat ze slinken.
Vervolgens doe je de aardappels erbij. Bak die even mee en blus dan het geheel af met de bouillon.
Doe de laurierblaadjes in de pan en breng de soep aan de kook. Laat op een laag vuurtje koken tot de aardappels en de kool gaar zijn.
Haal de pan van de warmtebron. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met de staafmixer. Gebruik je de blender, laat de soep dan eerst wat afkoelen.
Voeg de Pecorino en de mosterd toe en mix de soep nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper. Pas wel op met zout, de Pecorino is ook behoorlijk zout.
Serveer de soep met een lekkere topping naar keuze.
Tafel lekker !!