• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Aardappelsoep met spitskool

Heerlijk zacht, met een subtiel kaassmaakje!

door Elise de Haan
in Soep
1
0
Aardappelsoep met spitskool

Aardappelsoep met spitskool – Van aardappels kun je heerlijke soepjes maken. Voor deze soep zijn de aardappels gecombineerd met spitskool. Deze kool, die een veel zachtere koolsmaak heeft dan bijvoorbeeld witte kool, past goed bij de aardappels. Door het toevoegen van Pecorino kaas krijgt deze aardappelsoep met spitskool een subtiel kaassmaakje en de mosterd geeft er een heel klein beetje pit aan. Voorzie de aardappelsoep van een lekkere topping of vulling, serveer er vers stokbrood of focaccia bij en je hebt een complete maaltijd.

De lekkerste aardappels voor de soep

Je maakt aardappelsoep met spitskool het best met kruimig kokende aardappels. Deze vallen tijdens het gaar koken al wat uit elkaar en als je ze pureert in de bouillon ontstaat er een romige, fluwelige soep, zelfs zonder dat je er room aan toevoegt. Doré, Eigenheimer en Irene zijn rassen die zeer kruimig koken en die heel geschikt zijn om tot soep te verwerken.

Spitskool

Mooi lichtgroen en heerlijk zacht van smaak, dat is spitskool. Deze (uiteraard) spitsvormige kool is door zijn milde koolsmaak heel goed te combineren met andere ingrediënten. Daarnaast is spitskool veel sneller gaar dan de meeste andere koolsoorten. Deze eigenschappen maken de groente heel geschikt voor een gerecht als aardappelsoep met spitskool. Kool in de soep klinkt je misschien vreemd in de oren, maar probeer dit recept maar eens. Je zult versteld staan!

Aardappelsoep met spitskool – tips

Als je het recept volgt krijg je een zacht smakende soep. Wil je het wat pittiger? Voeg dan wat extra Pecorino toe. Let er wel op dat deze kaas vrij zout is. In het recept is Zaanse mosterd gebruikt, deze is niet zo scherp. Je kunt de aardappelsoep met spitskool ook pittiger maken door een wat scherpere mosterd als Groninger mosterd of Dijonmosterd te gebruiken.

Vul de soep met een lekkere topping. Wat sliertjes gerookte zalm of wat garnalen zijn er heerlijk in. De soep is in basis vegetarisch. Wil je er geen vis of vlees aan toevoegen? Kies dan eens voor gebakken oesterzwammen. Oesterzwammen zijn een verantwoorde vleesvervanger.

Spitskool

Spitskool; van alle markten thuis!

Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, of in de soep, spitskool is lekker!

Aardappelsoep

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Alles kan met aardappelsoep! Met een paar ingrediënten maak je al een soep. Van een simpele variant met prei, tot een luxe soep met paling.

Aardappelsoep met spitskool

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kruimig kokende aardappels, in stukjes
  • 500 gram spitskool, fijn gesneden
  • 150 gram sjalot, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1250 ml groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 eetlepels geraspte Pecorino
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • peper en zout
  • olie om te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelsoep met spitskool:

Verhit in een soeppan een scheut olie. Zet hierin de sjalot en de knoflook even aan. Ze hoeven niet bruin te worden. Voeg dan de spitskool toe en laat deze slinken. Vervolgens doe je de aardappels erbij. Bak deze even mee en blus dan het geheel af met de bouillon.

Doe de laurierblaadjes in de pan en breng de soep aan de kook. Laat op een laag vuurtje koken tot de aardappels en de kool gaar zijn.

Haal de pan van de warmtebron. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met de staafmixer. Gebruik je de blender, laat de soep dan eerst wat afkoelen.

Voeg de Pecorino en de mosterd toe en mix de soep nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Pas wel op met zout, de Pecorino is ook behoorlijk zout.

Serveer de soep met een lekkere topping naar keuze.

Tafel lekker !!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen