Ajo Blanco – Verlang jij ook al naar de zon? Voel je hem al bijna branden op je huid als je er aan denkt? De zomer kan mij niet vroeg genoeg beginnen! Dus loop ik als de verwarming al een tijdje aanstaat soms op mijn teenslippers, zit met mijn rug tegen de radiator om de warmte in mijn hele lijf te voelen en zodra er toch een beetje zon is loop ik met die eeuwige zonnebril op mijn hoofd. Een tropisch zwemparadijs gaat mij wat te ver maar als je mee wilt doen in mijn zomergekte, ga vooral je gang! Met koken heb ik dezelfde kriebels want hoewel ik stamppotten heerlijk vind, verlang ik zo nu en dan ontzettend naar dat zonnetje op mijn bord. Salades smaken gewoon lekkerder in de zomer, tomaten zijn roder, smoothies niet alleen gezond maar vooral verkoelend en de aardbeien, ach laat ik daar maar over ophouden.
Ik verlang naar een zonnetje op mijn bord
Dus daags na een winters stoofpotje komt er bij mij een koude soep op tafel. Een koude knoflook-amandelsoep, zo uit de keuken van Andalusië in Spanje. Niet voor niets is dit een lokaal gerecht uit de buurt van Malaga en Granada, want dat is precies de plek in Spanje waar de zomer in april begint en in november eindigt en de temperaturen boven de 30 graden eerder normaal dan uitzonderingen zijn. Deze soep moet ijskoud gegeten worden en is heerlijk verkoelend als het zweet van je voorhoofd loopt van de hitte. Dus de verwarming hoog opgestookt, teenslippers aan en de zomer binnengehaald met dit zusje van de Gazpacho, die andere heerlijke koude soep. Want, waarom deze ook niet proberen. Met mooie ingrediënten kan deze koude soep echt niet mislukken. Sherryazijn is helaas moeilijk te krijgen en misschien heb je hem niet in huis, laat dat je dan niet tegenhouden, maar gebruik dan een rodewijnazijn of een balsamicoazijn. En trouwens, de Ajo Blanco smaakt ook heerlijk bij de open haard!
Ajo Blanco wordt traditioneel geserveerd met witte druiven of meloen in stukjes door de soep. Als je niet van fruit in je eten houdt, zijn dunne boogjes bleekselderij ook heel geschikt. Waarom dan met abrikozen, ach eens wat anders, lekker zoet en ik heb ze toch liggen.
Ajo Blanco of witte gazpacho
Koude Soep voor 4 personen
- Blender
Ingrediënten:
- 3 sneetjes oud wit brood, zonder korst
- 3 dl melk
- 150 gram gepelde amandelen
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 5 gedroogde gewelde abrikozen
- 2 el sherryazijn
- olijfolie
- zeezout
- eventueel klein handje geschaafde amandelen voor garnering
Laat het brood minstens 10 minuten in de melk weken. Hak ondertussen de amandelen fijn en houd een eetlepel apart voor de garnering of gebruik geschaafde amandelen hiervoor.
Doe de geweekte boterhammen met de melk, de abrikozen, knoflook en sherryazijn bij de gehakte amandelen en pureer tot een gladde puree. Voeg zoveel water toe dat er een dikke soep ontstaat, bedenk dat de soep in de koelkast nog iets dikker zal worden. Breng verder op smaak met wat olijfolie en gemalen zeezout. Doe de soep alvast in kommen of glazen. Neem geen grote kommen, deze soep is machtiger dan je in eerste instantie denkt. Zet de Ajo Blanco minimaal 1 uur in de koelkast en laat hem ijskoud worden.
Druppel vlak voor het serveren nog wat olijfolie in de soep en garneer met de apart gehouden amandelen. En is het hier weer een keer 25 graden, doe er dan ook een ijsklontje in.
Van de rest van het halve witte brood heb ik pittige wentelteefjes gemaakt bij de soep. Gebruik dit basisrecept van de zoete wentelteefjes en vervang de kaneel en suiker door paprikapoeder en cayennepeper, voeg geraspte kaas toe aan het eimengsel en volg verder het recept.
Eet lekker!
Hallo, leuk recept! Ik heb nooit witbrood in huis.. zou ik ipv spelt of tarwemeel kunnen nemen?
Pauline