• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Ajo Blanco, het witte zusje van gazpacho

door Marlene Stolte
in Soep
0
1
Ajo Blanco

Ajo Blanco – Verlang jij ook al naar de zon? Voel je hem al bijna branden op je huid als je er aan denkt? De zomer kan mij niet vroeg genoeg beginnen! Dus loop ik als de verwarming al een tijdje aanstaat soms op mijn teenslippers, zit met mijn rug tegen de radiator om de warmte in mijn hele lijf te voelen en zodra er toch een beetje zon is loop ik met die eeuwige zonnebril op mijn hoofd. Een tropisch zwemparadijs gaat mij wat te ver maar als je mee wilt doen in mijn zomergekte, ga vooral je gang! Met koken heb ik dezelfde kriebels want hoewel ik stamppotten heerlijk vind, verlang ik zo nu en dan ontzettend naar dat zonnetje op mijn bord. Salades smaken gewoon lekkerder in de zomer, tomaten zijn roder, smoothies niet alleen gezond maar vooral verkoelend en de aardbeien, ach laat ik daar maar over ophouden.

Ik verlang naar een zonnetje op mijn bord

Dus daags na een winters stoofpotje komt er bij mij een koude soep op tafel. Een koude knoflook-amandelsoep, zo uit de keuken van Andalusië in Spanje. Niet voor niets is dit een lokaal gerecht uit de buurt van Malaga en Granada, want dat is precies de plek in Spanje waar de zomer in april begint en in november eindigt en de temperaturen boven de 30 graden eerder normaal dan uitzonderingen zijn. Deze soep moet ijskoud gegeten worden en is heerlijk verkoelend als het zweet van je voorhoofd loopt van de hitte. Dus de verwarming hoog opgestookt, teenslippers aan en de zomer binnengehaald met dit zusje van de Gazpacho, die andere heerlijke koude soep. Want, waarom deze ook niet proberen. Met mooie ingrediënten kan deze koude soep echt niet mislukken. Sherryazijn is helaas moeilijk te krijgen en misschien heb je hem niet in huis, laat dat je dan niet tegenhouden, maar gebruik dan een rodewijnazijn of een balsamicoazijn. En trouwens, de Ajo Blanco smaakt ook heerlijk bij de open haard!

Ajo Blanco wordt traditioneel geserveerd met witte druiven of meloen in stukjes door de soep. Als je niet van fruit in je eten houdt, zijn dunne boogjes bleekselderij ook heel geschikt. Waarom dan met abrikozen, ach eens wat anders, lekker zoet en ik heb ze toch liggen.

Ajo Blanco of witte gazpacho

Koude Soep voor 4 personen

  • Blender

Ingrediënten:

  • 3 sneetjes oud wit brood, zonder korst
  • 3 dl melk
  • 150 gram gepelde amandelen
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 5 gedroogde gewelde abrikozen
  • 2 el sherryazijn
  • olijfolie
  • zeezout
  • eventueel klein handje geschaafde amandelen voor garnering

Laat het brood minstens 10 minuten in de melk weken. Hak ondertussen de amandelen fijn en houd een eetlepel apart voor de garnering of gebruik geschaafde amandelen hiervoor.

Doe de geweekte boterhammen met de melk, de abrikozen, knoflook en sherryazijn bij de gehakte amandelen en pureer tot een gladde puree. Voeg zoveel water toe dat er een dikke soep ontstaat, bedenk dat de soep in de koelkast nog iets dikker zal worden. Breng verder op smaak met wat olijfolie en gemalen zeezout. Doe de soep alvast in kommen of glazen. Neem geen grote kommen, deze soep is machtiger dan je in eerste instantie denkt. Zet de Ajo Blanco minimaal 1 uur in de koelkast en laat hem ijskoud worden.

Druppel vlak voor het serveren nog wat olijfolie in de soep en garneer met de apart gehouden amandelen. En is het hier weer een keer 25 graden, doe er dan ook een ijsklontje in.

Van de rest van het halve witte brood heb ik pittige wentelteefjes gemaakt bij de soep. Gebruik dit basisrecept van de zoete wentelteefjes en vervang de kaneel en suiker door paprikapoeder en cayennepeper, voeg geraspte kaas toe aan het eimengsel en volg verder het recept.

Eet lekker!

Tags: GroenteGroente - UienGroente - Uien - Knoflook
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Reacties 1

  1. Pauline says:
    2 jaar geleden

    Hallo, leuk recept! Ik heb nooit witbrood in huis.. zou ik ipv spelt of tarwemeel kunnen nemen?
    Pauline

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen